Vannak itt olyan emberek, akik szinesztéziával küzdenek?
11
Igen,sajnos legtobbszor ezt irodalom oran halljak az emberek, arrol nem tudnak, hogy ez egy letezo 'rendellenesseg'. Vagy szuperero:)
Nem vagyok biztos benne, hogy ez is szineztéziának számít a szó klasszikus értelmében, de én például úgy tanultam meg számolni és írni, hogy nemeket láttam a számokban és a betűkben, illetve azok kapcsolatait és ennek az érzetét. Egy buta példa, hogy a négyes lány, a hetes fiú és ők jól érzik magukat együtt, de a négyes meg a hármas, aki szintén fiú, ők nem. Úgy jegyeztem meg minden számot, hogy nem konkrétan az összegét vagy az alakját, hanem ezeket a hülye érzeteket tanultam meg, így tudtam melyiknek hol a helye. Illetve a zenéhez szoktam magánhangzókat társítani, különböző hangok különböző magánhangzók, de nem mertem elmondani a zenetanáraimnak régen.
Azokat, akik színeket tudnak társítani bármihez, őket egyébként nagyon irigylem, mert ez így fejben nagyon szép lehet.
13
Igen, az is szinesztézia elvileg. Érzelmeket is párosíthatunk számokhoz, színekhez, lényegében bármit bármihez.
En csak a hataran vagyok, nem akarom allitani. De nem erzitek ugy, hogy nagyon jo a memoriatok? Es pont ezert, mert mindig asszociaciok tapadnak mindenhez? Sajat tapasztalatom, hogy szazszor konnyebb emlekezni igy.
Mivel az en esetem nem szinesztezia, nem reszletezem. De a lenyege, ha radiot hallgattam pl varras kozben,akkor evekkel kesobb is minden szora emlekszem, amit a fizikus mondott, vagy a versre, ha a ruhara nezve felidezem, mikor szabtam az anyagbol, ilyenek.
Bocs, hogy eltertem a targytol.
A ti memoriatok erdekel tehat.
17
De,altalaban atlag feletti memoriaval rendelkeznek ezek a szemelyek.
#17 Érdekes amit felvetsz. Nekem a szinesztézia mellett nagyon jó a vizuális memóriám. Középiskolában például végig úgy tanultam, hogy dolgozatíráskor/feleléskor elképzeltem magam előtt a füzetemet, és pontosan fel tudtam idézni, hogy mi hol volt benne, mi után mi következett, hova rajzoltam nyilakat, stb... Mindenki azt mondta hogy milyen okos vagyok - bár én mindig is úgy fogalmaztam, hogy csak jó a memóriám. Mert egyébként néha butának tartom magam. Azzal viszont hogy elképzeltem a füzetemet magam előtt, szóról-szóra vissza tudtam mondani mindent, és a mai napig emlékszem pl. az érettségi tételeim felépítésére, és bár a tartalmaikra nem igazán, képileg még mindig ott vannak a fejemben, hogy hogyan írtam le őket. De ez nem csak a vázlataimnál van így, egyébként nagyon sokat is gondolkozok képekben.
Ellenben ez a memória dolog relatív, mert nekem szörnyű az arc és a névmemóriám, valamint tájékozódni se tudok, olyan szinten, hogy a mai napig képes lennék eltévedni a szülővárosomban. Valamint gyakran elfelejtem, hogy régebben kinek mit mondtam, és van, hogy tudtomon kívül később pont az ellenkezőjét mondom, mondjuk mert megváltozott azóta a véleményem az adott dologról. És ezek a szituációk olyan furcsák szoktak lenni, mikor valaki említi, hogy ezt meg azt mondtam neki korábban, én meg csak nézek, hogy hát ez mégis mikor volt...
(#11 voltam)
19
Valamit valamiert. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!