Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Szinesztéziások, éreztétek...

Szinesztéziások, éreztétek már hátrányát?

Figyelt kérdés

Alapvetően egy érdekes és hasznos dolognak tartom, mert könnyebb dolgokat megjegyezni, felidézni. De két alkalommal hátrányát éreztem hogy a neveket színesnek látom. Egyik, hogy ismerősömet xné y z-ként ismertem meg, és mikor leváltotta a nevét a facen, y z lett. Ezzel együtt teljesen más színű is. Hirtelen kicsit meggondolkodtatott, hogy ki ő.

A másik, ami tartósabb "problémát" okoz. Beszélgettem itt valakivel. Felhasználóneve szép sárga, barátságos, gömbölyded. Ahogy leírta magát, meg megismertem, kicsit még hasonlít is rá. Kedves, jó húsban lévő...Aztán később ismét beszéltünk, de új profilt használt, teljesen más névvel. Egy barátságtalan, fekete felhasználóneve lett. És hiába volt az írása alapján ugyanaz a személy, a nevét látva mindig olyan érzésem volt, valaki mással beszélek. Egy magasabb, vékonyabb alkatú, mogorvább, barátságtalanabb személlyel.

Megdöbbentő számomra, hogy ilyenre képes a szinesztézia ha nem ismerem a másikat, ha nem láttam róla képet, csak a "nevét" tudom.

Tapasztaltatok valami hasonló hátrányát a szinesztéziának?

2021. máj. 11. 21:13
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Nekem egy kicsit más jellegű specko tulajdonságom van.

Bizonyos dolgok zenével együtt rögzültek nálam.

Ugye az az érzés mindenkinek megvan, hogy bizonyos emlékek beugranak, ha meghall egy zenét, hogy ez volt az, ami akkor szolt, mikor az xy megcsokolt.

Na nekem más dolgokkal is van igy, hogy bizonyos történésekre abszolut nem emlékszek, és csodálkozom, ha valaki mesél róla.

De ha olyan zenét hallgatok, amit akkortájt hallgattam, akkor beugrik, sokszor majdnem szó szerint, hogy mi hogyan történt.

2021. máj. 11. 21:19
 2/7 Metionin ***** válasza:
94%
Nekem olyan, van, hogy sok hangot is színekként érzékelek és ezeket látom is a periférián. Erős, magas hangokat mint pl. sziréna ilyen sugárszerű sárga csíkokként látom, annál nagyobb kiterjedéssel, minél hangosabb. Emiatt sokszor nem látok rendesen ha jön egy mentő vagy rendőrautó. Biciklivel közlekedem, ha pont úttesten megyek akkor ilyenkor le is húzódok és félreállok amíg tart a hang, mert félek hogy balesetet okozhatok. Jogsim nincs de egyszer ha kelleni fog, ettől tartok.
2021. máj. 11. 21:52
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Ahhh, más meg veheti a drága bélyeget az ilyen élményekért:D
2021. máj. 12. 01:09
 4/7 A kérdező kommentje:

#2 És a sima beszédhangot, ha tv-t nézel, ezeket a hangokat is így látod?

Vagy csak az erősebb hangokat?

Ha van valami "hirtelen" hang, például puffanás vagy valami, azt is?

#3 :D

2021. máj. 18. 12:57
 5/7 Metionin ***** válasza:
91%
4. Azokat nem, csak a magasabb hangokat, főleg ha erősek pl. a gyereksírás is ilyen vagy a riasztó vagy pl. a hegedű is amikor magas hangokat játszanak rajta. A mély hangoknál nincs gond.
2021. máj. 18. 13:33
 6/7 anonim ***** válasza:
85%

Nekem is színesek a számok, betűk, nevek, és ha látok egy nevet leírva, akkor automatikusan szín és hangulat társul hozzá, de azt sosem kötöttem az emberhez, a fejemben elkülönül a személyisége meg a neve.

Lennék is bajban, ha erősen kötődne a két infó, mert férjhez menetelkor megváltozott az én nevem is, ezzel a színe is, de nem zavart, hisz az én döntésem volt.

Én még csak előnyeit tapasztaltam a szinesztéziának, pl. sokkal könnyebben megjegyzek PIN kódokat. :) Vagy ha még nem jegyeztem meg, akkor is le tudom írni magamnak olyan módon, hogy más ne tudja visszafejteni, mert csak a színeket jegyzem le. Én főleg erre használom.

2021. máj. 18. 17:39
 7/7 anonim ***** válasza:
Ennyire nem befolyásol szerencsére,egyszerűen csak tudom,hogy az egyik haverom szürke,a másik meg mélypiros,vagy a sárga napok a csütörtök és a vasárnap...azon már gondolkoztam,hogy mennyire számítok épp elmélyűnek,de az itt lévő válaszok is megnyugtatnak,végül is nincs nagy baj:)
2021. dec. 21. 16:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!