Szerinted kegyeletsértés egy mini kotrógéppel sírt ásni a temetőn, vagy inkább hagyományos módon kézzel kiásni?
Az egyik szomszéd faluban szokták mostanában ásni a sírt ilyen mini kotrógéppel, főleg ha rossz esős az idő, de egy páran morognak, hogy ez kegyeletsértés.
Korábban olvastam is ilyet, hogy a temetkezési vállalkozó géppel ásta ki a sírt és a család amikor megtudta, akkor nem volt oda hajlandó eltemetni az elhunytat és botrányt csinált, végül kézzel ásatták ki egy másik helyen.
Ha neked valaki meghalna, te melyik sírásási opciót választanád?
Légyszi szavazz.
4
Egyetértek. :)
Na de egyébként 90%-ban már egy hét után azt sem fogják tudni, hogy valaha is léteztél és csak szűk családon belül.
Feledésbe merül mindenki, ebben a felgyorsult világban, mert nincs idő elmélkedni a múlton.
5
Egyértelmű hogy géppel csak ott lehet ásni, ha az könnyen hozzáfér a helyhez, ha nem akkor, marad a kézi ásás.
Nekem is az lenne a fenntartásom, mint az 5-ösnek. Még maga a temetés is sokszor kegyeletsértő tud lenni, ahol az a divat, hogy nem csak a családtagok dobnak a sírba virágot, hanem mindenki, aki szeretne, sokszor csürhemódra tapossák össze a környékbeli sírokat...
Láttam ilyet élőben, mi megálltunk messzebb (a virágot meg leraktuk a ravatalon, mert mifelénk úgy szokás), de sokan úgy tülekedtek oda, mintha a pap valami idegenvezető lenne, akit fontos minél közelebbről hallani. A virágdobálásnál meg pláne.
A gép még kevésbé fér el, mint az emberek, mégha van is út a sír mellett, akkor sem feltétlen elég neki a hely. Emiatt zavarna egyedül, nem önmagában a könnyített munka miatt.
A kegyeleti rész legfeljebb a temetés végén számít, oda azért illik a sírásó, a jelképes néhány lapát földet rádobni a szertartás végén. Ha elmentek a rokonok, utána már nem számít, hogyan van befejezve a föld megformálása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!