Kegyeletsértés az ha felemlitem egy halott ember "bűnét" ? Azért van idézőjelben mert jogilag nem bűnről van szó hanem olyan tettéről ami más emberekkel szemben nem volt szép. A "halottakról vagy jót vagy semmit" mondást serteném meg ezzel....
Szerintem a szituációtól függ.
Pl közvetlenül a halála után meg a temetésen nem illik szidalmazni szerintem.
De amúgy meg nem vagyok híve ennek a "halottról jót vagy semmit" dolognak, szerintem lehet beszélni az elhunyt rossz tulajdonságairól is.
Az eredeti mondás nem "jót", hanem JÓL. Azaz: az igazat.
„De mortuis nil nisi bonum” – „Halottakról vagy jót, vagy semmit.” A mondat elég egyértelmű. De van egy menekülési útvonal: a mondatot ugyanis „De mortuis nil nisi bene” alakban is idézik és ezzel a határozóval már azt is jelentheti „Halottakról vagy jól, vagy sehogy” – azaz, hogy valótlanságot ne állítsunk az elhunytról.
Na már csak ez hiányzott a fel nem gyújtott csiga 🐌 után.
.
A Berki se lett jobb ember mert meghalt!
A volt nője is nyerészkedik a halálából és lejmolja az együtt érző embereket!
Ez inkább azok miatt jelentős akik még élnek és szerették.
Viszont akkor úgy lenne a teljes ha a hibái mellett felsorolni jó tulajdonságokat is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!