Mi okozza a megfelelési kényszert?
Amikor embernek között vagyok, szinte állandóan arra gondolok, hogy tetszem-e annak, aki rámnéz és vajon mit gondolhat rólam. Mivel túlsúlyos vagyok, így állandóan azt gondolom, h azt gondolja aki rámnéz, hogy "fú milyen kövér ez a nő... "
Mi ez? Önértékelési zavar? Miért vêsődött be nálam ez az állandó gondolatmenet?
Miért akarok tetszeni?
Mit fejlesszek magamon, hogy ne így legyen?
Tanuld meg értékelni egészben magad és ne csak azt a túlsúlyt.
A másik dolog, hogy magadnak kell tetszened, ne másnak. Ha te elfogadod olyannak magad, mint amilyen vagy, mások is elfogadnak. Aki nem fogad el, annak nagyobb problémái vannak mint neked.
A kialakulása: A mások véleményétől való félelem, rettegés, a "jajj mit gondolnak rólam", "ha bárki rosszat gondol rólam, nem fog/fognak szeretni, pletykálni fognak" stb lehet mögötte.
Kialakulásában szerintem szerepet játszik a gyerekkori szeretet-megvonás, megszégyenítés, "ha nem vagy jó, nem szeretlek", "nem fog senki szeretni, ha"... Stb.
Kognitív viselkedésterápia például és szakember sokat tudna segíteni.
Ülj le , és gondolkodj! Mégis ki ő, hogy téged értékeljen, hogy megmondja milyen légy? Mit tud rólad, annyiból, hogy rádnéz, vagy két szót vált veled?
Mellesleg magadból kell ezt az állandó éberséget, jajj mit szólnakot kinevelni. A random embereket, de még az ismerőseinket is, vajmi kevéssé érdekeljük valójában. Nem a mi értékelésünkkel vannal elfoglalva.
Nézd meg a foltmanók videót is: nem mindenkire ragad a szürke pont.
Ok lehet az, hogy elsősorban gyerekkorodban volt valaki, aki a szeretetét mindig valamilyen feltételhez kötötte és/vagy mindig azt érzékeltette, hogy nem vagy neki elég, nem vagy elég jó.
Tudni kell felmérni, kinek a véleménye számít, és tudatosítani kell magadban, hogy csinálhatsz bármit is, úgysem lehet mindenkinek megfelelni. Így nem is szabad erre törekedni, mert te magad mész ebben tönkre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!