Bárki meg tudja tanulni a Java programozást? Hogyan?
"Info szektorban az lennék"
Nyilván úgy értettem én is.
Én 1* jelentkeztem egy programozói képzésre úgy, hogy totál nem ezen a területen ténykedek. Kaptam egy kezdő feladatsort, ami logikára+matekra épült.
Hát ennyit arról, hogy nincs köze hozzá...
És te valami random bootcamp egyik feladatából rögtön át is látod, hogy Java programozáshoz milyen matematika tudás kell? Hát te valami nagyon okos ember lehetsz.
Valós programozási feladatot oldottál-e már meg?
A matek mindenképpen kell az informatikához (azon belül is a programozáshoz). Aki ezt tagadja az nagyon beszűkült látókörű vagy ostoba. Ezt nem úgy kell érteni, hogy a programozás során majd másodfokú egyenleteket oldasz meg,területet/térfogatot száémítasz,valószínűséget számolsz,integrálsz vagy deriválasz. A matematika és programozás inkább akkor találkozik amikor valaki váratlan szituációba kerül vagy stresszes helyzetben kell dolgoznia, és tesztelésre kerül az absztrakciós vagy problémamegoldó készsége.
Az, hogy mennyire kell a matek az már a területtől függ. Például egy webfejlesztő, üzemeltető, helpdeskes vagy tesztelő pozícióban dolgozónak nincs szüksége egyetemi szintű matematikára. Viszont, ha valaki mesterséges intelligenciával, adattudománnyal, robotikával, beágyazott rendszerfejlesztéssel, játékfejlesztéssel vagy modellfejlesztéssel szeretne foglalkozni, akkor már nagyon is szüksége van a matematikára.
Számtalanszor volt alkalmam tapasztalni, hogy ha valaki jó matekból, annak semmi előnye nincs programozásból. Sőt, azok a hardcore matekosok, akik pöccre felfognak bármilyen matematikai koncepciót, azok sokszor nehezebben értik meg a programozást, mert túlságosan zárt a megértésük, és olyan "matekosul" gondolkodnak.
Én eleve úgy kezdtem az egyetemet, hogy akkor már évek óta programoztam cégnél. Mindenki hozzám jött, kb. a fél évfolyamot én tanítottam meg programozni. A munkahelyemen is sok juniort tanítottam már be, ill. korrepetáltam sok középiskolást is. Sokszor nagyon meglepődtem már azon, hogy kinek ment könnyen a programozás, és kinek nem. Volt olyan tanítványom, akit általánosban BTMN-nel diagnosztizáltak, középiskolában 3-as 4-es tanuló volt, de baromi gyorsan felfogta a dolgokat.
Meg volt olyan, aki az ország egyik legerősebb gimijéből jött, szín kítűnő volt, de fél óráig tartott, mire felfogta, mi az a tömb.
A programozás elsajátítása és alkalmazása egyébként sokkal jobban hasonlít az élő nyelvek megtanulásához és azok logikájának alkalmazásához. Aki nagy gyakorlata van nyelvtanulásban, az sokkal könnyebben fog megtanulni programozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!