Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Melyiket éri meg jobban...

Melyiket éri meg jobban tanulni, Java (Spring Boot) vagy C# (ASP.NET)?

Figyelt kérdés

Jelenleg egyetemre járok még csak a 2. félévnél tartok, de már egyetem előtt is elkezdtem webfejlesztést tanulni.

Az a problémám hogy a stack-kel amit már egy ideje magamtól tanulok (Django + React) nem igazán lehet munkát találni Magyarországon. Éppen ezért elkezdtem Java-t tanulni (még semmi framework csak magával a nyelvvel ismerkedem), csak hogy most miután az Oracle megemelte a licens díjakat elbizonytalanodtam, hogy van e még akkora potenciál a Java alapú webfejlesztésben, mint mondjuk a C# alapúban.

Egyetemen C#-ot tanulok, nem mondom hogy utálom de van egy fajta ellenszenvem a nyelvvel szemben, a Java sokkal szimpatikusabb. Ahogy a tantárgyakat néztem későbbi félévekben sokkal több Java-s tantárgy lesz, ott is előny lenne ha minél jobb lennék Java-ban.

Szerintetek munkalehetőség/fizetés szempontjából melyik éri meg jobban?

2023. febr. 25. 10:08
A kérdező szavazást indított:
Spring Boot
ASP.NET
18 szavazat
 1/8 anonim ***** válasza:
76%

Őszintén, nem tudom.

Az biztos, hogy most a Java a nyerő. Egyik legtöbbet használt nyelv, kb minden multinál van. Olyan alkalmazása is van, amire régen nem lehetett nagyon számítani. Sok cloudos, serverless project is indul benne, amitől alapvetően távolállt a nyelv, de most nagyon ráhajtottak a cloudos vonalra és szerintem lesz jövője, szimplán mert sok Java fejlesztő van és azzal tudnak projectet indítani, amire találnak embert. :D

Kb minden salary guideon az jön ki, hogy a Java backend fejlesztők keresnek a legjobban már évekóta.

Sokan nagy multiknál legacy kódot foltozgatnak, de van rengeteg jó/modern project. Nekem volt szerencsém csak ilyeneken dolgozni eddig.

A java egy elég jó, biztonságos választás. A C# is, de a Java talán jobban.

2023. febr. 25. 11:46
 2/8 anonim ***** válasza:
76%

Ja, meg mostanában nem csak a nyelv, de a Javás frameworkökben is van egy szemleletváltás. Spring, Jakarta, (eselet újabbak: pl.: Quarkus) is mennek a cloud irányába és modernizálnak.

Java teljesítménye is már közeledik a C++-hoz. Persze az még fényévekre van, de már nem több nagyságrend a különbség. Fejlődik a dolog.

2023. febr. 25. 11:49
 3/8 anonim ***** válasza:
35%

Lol, mi az, hogy nem lehet munkát találni? Django és flask is nagyon népszerű nem csak külföldön, hanem itthon is. Ráadásul a python developer fizuk a top kategóriában vannak...

Igazad van, java vagy c# pozikból sokkal több van, a legkeresettebb itthon pedig a java, mivel minden multi azt használja szinte és rengeteg van ugye belőlük itthon. Az is igaz, hogy rengeteg java/c# junior pozi van, de pythonból jóval kevesebb, ott sokkal gyakoribb a medior/senior. De ettől függetlenül azt mondani, hogy nincs belőle munka nagyon nagy butaság. Hol keregéltél? Professiont egy jó infós nem használ, kb linkedin a legjobb és legnépszerűbb platform állást találni programozóként. Nyugodtan menj fel szétnézni, hogy mennyi python developer pozi van.

Most nem kötekedni szeretnék, csak fontos, hogy valamit olyat válassz amivel szívesen foglalkoznál, mert gondolom tudod, hogy programozós pályán folyamat fejlesztened kell magad és tanulni új dolgokat.

Tehát ha neked a python tetszik, akkor nyugodtan foglalkozz azzal, lesz vele bőven munkád.

Meg ami a java ellen szól, hogy nem mindenki szeret multis környezetben fejleszteni, elég unalmas tud az lenni. Én ez miatt váltottam annó, mert nekem nagyon nem volt szimpatikus. Pénzben és kényelemben egyik legjobb választás ez tény, de hamar ki lehet égni benne, ha neked a személyiséged nem való erre.

2023. febr. 25. 13:43
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

A license díjak miatt ne aggódj. Szinte senki nem használja az oracle jdk-t. Helyette a nagy cégek többsége is ingyenes amazon correttot, eclipse temurint vagy openjdk-t használ javához.

Egyébként mind a java, mind a .net irány jó. Amelyik joban tetszik azt válaszd.

2023. febr. 25. 15:12
 5/8 anonim ***** válasza:
Java fejlesztőként mondom, hogy a C# jobb nyelv mint a Java, de ha a teljes platformot nézzük, akkor a Java jóval elterjedtebb szerver oldalon, főleg nagyvállalatok belső szoftvereinél, így több is vele a lehetőség.
2023. febr. 26. 10:00
 6/8 anonim ***** válasza:
Azt tanuld amelyik szimpatikusabb. Való igaz, hogy Javaban több a lehetőség, de C# (ASP.NET)-hez értőket is nagyon sok helyre keresnek, szóval bármelyikkel el fogsz tudni helyezkedni. Javaból kb 3000 állás van meghirdetve Mo-n, C#-ból 2000 szóval ilyen számok mellett nem kell azon aggódni, hogy munkanélküli leszel ha érted valamelyiket.
2023. febr. 26. 11:23
 7/8 anonim ***** válasza:
49%
Java. Nézd meg állásajánlatokat itthon és küldöldön is...minden C# állásra jut 5 Java fejlesztői munka.
2023. febr. 26. 11:31
 8/8 anonim válasza:
Szerintem érdemes lehet mindkettő framwork-öt tanulni. Én sokáig Java-ztam, JPA-val, Javafx-el, Android Studio-val, sql és swing könyvtárakkal is dolgoztam. De most C#-al, azon belül ASP .Net-el kezdtem el foglalkozni. Azért is, mert nézegettem a junior fejlesztői munkákat, és nem lenne rossz elkezdeni junior c# fejlesztőként még a BsC végén és az MsC elején. De aztán én is inkább Java-val (spring-el) szeretnék foglalkozni a jövőben.
febr. 6. 22:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!