Mit gondoltok Szent Ágostonnak az alábbi, szeretetről szóló gondolataról?
Tehát véleménye szerint nincs szeretet pl. a házasok között, mert ugye meghalnak, és a Mennyországban sem fogják szeretni egymást Jézus szavai alapján.
Hát, érdekes. Eléggé leszűkíti a szeretet lehetőségét a transzcendensbe.
Egyszer mindenki meghal, tehát minden véget ér.
Vagyis a világon minden szeretet véget ér egyszer.
Ági bácsi rohadtul nem gondolta át ezt az egészet, mikor megalkotta ezt a mondást.
Nem hinném, hogy Szent Ágoston szavait így kell értelmezni.
Ráadásul Jézus szavaival sem megy szembe, hiszen attól, hogy megszűnik a férfi-nő kapcsolat a Másvilágon, attól még a szeretet megmarad (sőt, csak az marad meg), ahogyan Szent Pál tanítja.
Én Ágoston szavait a saját életemre tudom vonatkoztatni: tapasztaltam már, hogy valakik állítólag szerettek engem, aztán olyan mértékben eltávolodtunk egymástól, hogy már az sem érdekli őket, hogy élek-e vagy halok, ráadásul volt, aki meg is gyűlölt. Én ezeknek az embereknek nem tudom elfogadni, hogy szerettek. Ha ilyen mulandó, törékeny a szeretetük, akkor az nem volt szeretet.
Ha én ugyanis szeretek valakit, akkor az iránt a szeretetem valamilyen formában megmarad, és sosem leszek vele kifejezetten ellenséges.
Bocsátottam már meg megcsalást. Ráadásul utána azt az embert a saját ágyamban ápoltam, mikor beteg volt.
Igen, nekem más felfogásom van a szeretetről.
#5: Te mást magyarázol bele, mint én. Ennyi.
A tény az, hogy ilyen bonyolult témát nem lehet letudni egyetlen mondattal.
Ez nem belemagyarázás kérdése, mivel magától értetődő, hogy halálnak semmi köze a szöveghez. A halállal egyébként sem ér véget a szeretet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!