A templomi gyónáson kívül, hogyan tud az ember megszabadulni a bűntudatától?
Szerintem a bűntudat negatív érzések és gondolatok hozadéka, így a megfigyelés is segíthet. Àtérezni, megengedni, hogy létezzen. Megkérdezhetjük magunktól: Mi a célja, értelme? Miben korlátoz? Önismereti szempontból is hasznos a saját érzéseinkre figyelni.
Például az én családomban részben bűntudattal neveltek. Ha nem teljesítettem az egyik szülő kérését azonnal, akkor azonnal bűntudatot keltett. Ezzel rávettek, hogy mindent megtegyek, a saját igényeimet pedig háttérbe szorítsam. Ezért nehéz volt felismerni felnőve, hogy nem vagyok rossz, nem vagyok mindenért hibás és nem kell mindenkinek megfelelni.
Más esetben pedig, ha megvizsgáljuk az adott helyzetet és azt látjuk, hogy tényleg hibáztunk és bűntudatot érzünk miatta, akkor segíthet ez abban, hogy tanuljunk belőle, máskor ne kövessük el, időnként jóvá is tehetjük, de ha nem, akkor is meg lehet tanulni elengedni, mert nem egészséges magunkban cipelni tovább, ha az adott helyzettel már semmit sem tehetünk.
Gyereknevelésben elkövetett hibáknál, és számtalan esetben nincs szó toxikus emberről.
Ott maximum a szülő az és akkor neki lehet később bűntudta, hogy mit csinált rosszul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!