Vannak az ismerosi korotokben olyan emberek, akik csak élik az életüket, folyton utaznak,látszólag tökre boldogok, elégedettek, akár nem is dolgoznak, vagy van elég pénzük?
Tervezem, hogy törlöm magam Instagramról 😂 Tudom, nem kellene ennyire irigynek lennem, de valahogy megis csak ezt latom, hogy korulottem mindenki vidaman eli az eletet, elegedett, folytpn mosolyog, sosincs otthon, utazik Azsiaba, Auszraliaba, ide-oda, mintha semmi kotelezettsege nem lenne.
Tobb ilyen part is ismerek, akik a karacsonyt nem is toltottek otthon, nem volt számukra prioritas, hanem mentek Vietnamba, Thaifoldre, mindenfele.
Valahogy en is szeretnek egy ilyen eletet, de ennek tobb akadalya is van:
1. Kenytelen vagyok dolgpzni, bejarni, es a fizetesem bo 40%-a elmegy az alberletre
2. Van egy parom, de o sokkal kevesebbet keres mint en, a hiteleit is most kezdi el torlesztgetni. Ergo, vele is nehez ilyeneket tervezni.
3. Van bennem egydajta kotelessegtudat is, hogy ott vannak a szuleim, nem hagyhatom oket egy honapnal nagyobb idore magukra.
4. Nem tudom, hogy akik folytpn utaznak, ez csak egy ideiglenes allapot, vagy penzugyileg olyan szinten fuggetlenek, hogy megtehetik, hogy ne kelljen dolgozniuk, csinalnak amit akarnak.
Mas is hasonlo cipoben?
" Én pl voltam tavaly nyáron 10 napot Törökországban, két éve meg az USA-ban 3 hétig, amire családilag a Covid óta spóroltunk. De ez ugye egy alkalom."
Tisztán csak azért, hogy szélesítsem a nézőpontok horizontját: én pl jelenleg nettó 830e-t keresek, nem kell albérletet fizetnem, mert saját ingatlanban lakom, nincs hitelem egy szem sem. Legmesszebb Németországig utaztam eddig, az is biznisz trip volt: a munkahelyem központjába utaztam cég pénzen.
Nem azért, mert nem akarok utazni, hanem mert úgy éreztem, nem engedhetem meg magamnak. Akkor én sem értettem, azok az emberek, akik kevesebbet keresnek nálam, hogy a bánatban utazgatnak Törökországba, USA-ba, stb. Azóta rájöttem: egyszerűen ez volt az ára, hogy nincs hitelem, a feleségemnek nem kellett két kisgyerek mellől mindenképpen dolgozni mennie. Pl megtehettük, hogy a covid idején felmondott a munkahelyén, ezért nem kellett megőrülnünk két kicsi gyerekkel felosztva, ki mikor dolgozik.
Ezzel nem neked akartam beszólni, Isten ments, csak a másik oldalról is odarajzolni az alternatívát azzal, hogy pl nekem a te török, vagy amerikai fotóid is kiváltották volna a kérdést: "ha ennyire keveset keres és a párja el van adósodva, akkor hogy fél bele neki utazgatni". :)
Törzsgyökeres Budapesti vagyok, mégis beláttam, hogy az én szakmámban nem fogom halálra keresni magam, ezért leköltöztem székesfehérvár mellé egy kis faluba annak is a présházas övezetébe 2019ben, potom 3.5millióból vettem egy 25négyzetméter alapterületű 2 szintes présházat, amit már elkezdtek lakhatásra átalakítani…
Kellett egy kis hitel, de 2026ig fizetek 30.000ft-t, egy pl Bp-i alsóhangon 150.000 albérlet helyett…
Megvan minden kényelmem, minden komfortom, buszbérlet kb kerestem a faluban egy embert aki szintén arrafele melózik mint én, neki adok be havonta 10et a benzinjébe, a házáig meg lebiciklizek, szerencsére őhozzá hiába 1km csak egyet kell tekernem, aztán gurulok a lejtőn, hazafele meg felhoz az elektromos rásegítés :D.
380ezer nettom van, tehát a havi kajámmal, lakhatásommal, utiköltségemmel, mindennel együtt is simán megmarad 250ezrem minden másra…
Régi álmom volt egy karbon gravel bringa, idén kipipáltam, tavaly haverral elmentünk thaiföldre kvázni… idén nyáron pedig fülöp-szigetek a cél. Nem kell milliomosnak lenni, egyszerűen van a régi magyar mondás, azt kell értelmezni:
“Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!”…
40% albérletre? Még mit nem! Ennél nagyobb hülyeséget nem is lehetne csinálni, és mégis hányan csinálják, ezt sosem fogom megérteni.
Nagyon apró valtoztatasokkal lehet egyébként megteremteni a fedezetet az ilyen utazgatasokra.
Én például amikor kiszamoltam, hogy egy evnyi dohányzás árából kijön egy nyaralás, azt az alkut kötöttem magammal hogy ha leszokom akkor +1 nyaralásra megyünk minden évben.
Ezt már 15 éve tartjuk. És láss csodát, ott van rá a pénz.
Egy jobb multis állással ez simán megvan. Sok ismerősöm home officebol dolgozik tök lazán. Utazást össze lehet spórolni. Van,akinek a családja is beszáll,pl karácsonyra v szulinapra pénzt kap. Sokan baráti társasággal együt bérelnek apartmant a helyszínen és akkor jóval olcsóbb. Vannak last minute utazások is,amik olcsóbbak. Meg vannak,akiknek rokona/ismerőse a helyszínen él így a szállás kijön nullára.
Sokan vállalkoznak és el tudják számolni az utazást cégre is.
14. Vagyok
Most jutott eszembe egy aranyos történet, ami az utazási irodában levő egyik kollégával történt.
Mivel, a szüleimé az iroda, így mint munkáltatót meghívták az esküvőre (eleve 3 dolgoznak csak az irodában +apum) így elég családias volt a légkör, tehát kedveltek is egymást a pár női tagjával, aki meghívott minket.
Az esküvőjére nászajándékba egy utat kapott, mivel még egyikük sem látott soha tengert, a párja sem és ő sem. Anyumtól egy utalványt kapott, az irodába az út 5%-át állta a többit a vendégek adtak bele.
Az volt a megható, az egészben hogy ezt anyum tervelte ki, mert a munkatársa 1-2 elszólta magát az évek alatt, hogy melyik a kedvenc helye ahova szívesen eljutna. (Maldív-szigetek) szerencsére, az összes vendég benne volt, hisz össze dobják az árat, mivel sokan is voltunk vendégek (nagy igazi magyaros esküvő volt)…a probléma csak ott volt, hogy amikor töltötték fel a képeket a Facebookra sok gyűlölködő, kommentelt a kép alá…
Lényegében ezzel csak azt üzenem, hogy egy nyaralást mindenki megérdemel, de még ha irigyek is vagyunk gondoljuk bele abba, hogy valaki nálunk lehet, hogy sokkal jobban megérdemli ezt az utat.
Én is tudok féltékeny lenni, ha valaki egy olyan álom nyaralásra megy, amit én lehet nem engedjétek meg magamnak, viszont azokat megvetem, akik ezt ki is nyilvánítják a másik felé…
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!