A mentális egészség megőrzésére ki mit csinál?
1. Csak olyan munkahelyen vagyok hajlandó dolgozni, ahol jól érzem magam és megbecsülnek. Egy rossz munkahely kicsinálja az embert mentálisan és idegileg.
2. Toxikus embereket, konfliktusokat kerülöm.
3. Nem olvasok híreket, mert úgyis mindig csak negatív dolgokat közvetítenek, olyasmin meg minek idegeskedjek, amire nincs ráhatásom.
4. Életvidám barátokkal veszem körbe magam, van kutyám, sportolok.
Végigolvastam a 10-est, és eléggé rímel, amit mondanék hozzá. Tavaly elég mélyen voltam, sok minden lehúzott, és akkor kénytelen voltam elég tudatos pontokat felvetni.
1: a sport nekem nagyon bevált. Amikor jól lemozgom magam, utána mindig jól érzem magam. Volt, amikor este kilencre tudtam elmenni focizni, rohadt fáradtan, semmi kedvem nem volt, de akkor is elmentem. Ugyanúgy a bringázás lett egy új szenvedély: tekerek egy 20-30 km-t, és teljesen kisímulok. Az úszás is nagyon bevált.
2: a házasságom. Valahogy a feleségemmel meg a kapcsolatommal törődni jó érzéssel tölt el. Bizonyára azért, mert elég hálás közönség is hozzá.
3: szex. Ha van egy nehéz időszakunk, terápiás céllal, szándékoltan többet dugunk. Olyan, mint a sport résznél az este kilences foci: nincs kedved, fáradt vagy, de tudod, hogy jó lesz. És tényleg jó.
4: tudatosan kerülök bizonyos híreket, tudósításoka. Pl, ha jön egy újabb tudós, aki bebizonyítja, hogy a klímaválságot nem tudjuk megoldani, akkor azt már igyekszem elkerülni. Sokáig úgy éreztem, hogy ezzel csak a homokba dugom a fejem, de leesett, hogy szinte semmi újat nem hallok már, másrészt semmit nem tudok tenni, csak annyit érek el ezekkel, hogy felkelni sincs erőm időnként.
5: nagyon szeretek olvasni.
6: kávé. Kb 37 éves koromig egyáltalán nem kávéztam, és most rájöttem, hogy rám úgy hat a kávé, hogy miután benyomtam egyet, minden lányt meg akarok csókolni, aki szembe jön, meg fülig ér a szám. Igyekszem nem rácsúszni, naponta egyet iszom, (néha kettőt, néha egyet sem) de azt nagyon kiélvezem.
-Megválogatom, kikkel veszem magam körbe; toxikus, lehúzó embereket és az általuk generált konfliktusokat kerülöm. Ellenben kedves, empatikus, vidám és közvetlen emberekkel barátkozom, velük szervezek programokat.
-Nem mindegy, milyen munkahelyen dolgozom; csakis olyanon, ahol tisztelik, megbecsülik az embert, és nincsenek keverések, mocskolódások.
-Nem olvasok politikai híreket, és kommenteket sem FB-n, egyéb hasonló "színvonalas" helyeken. Ezt az oldalt is csak mértékkel használom, hasonló okok miatt. (bocsi)
-Rendszeresen vagyok a szabadban, sétálok, kirándulok. Nagyon ki tudja tisztítani a fejet, lelket.
-Odafigyelek arra, hogy bármilyen hektikus is legyen a napom, mindig szánjak egy kis időt magamra is; olyankor olvasok, sorozatot nézek, vagy telefonos appokon nyelveket tanulok/tartok szinten.
-Bizonyos időközönként direkt belemegyek olyan dolgokba, amik a komfortzónámon kívül esnek. Semmi eszetlen, és/vagy illegális dologra nem kell gondolni, szimplán csak kicsit szűkebb a komfortzónám :D
-Illetve szeretek fejtörőket, hasonló feladványokat megoldani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!