Az emberek miért tartják alapvető fontosságúnak, hogy mindenki okos és kvalifikált legyen miközben az IQ is genetikától függ mint a nagy mell és szép külső?
Erről jutott eszembe, hogy mindenki gratulálgat meg ajnároz.
De önmagában azt látom, hogy manapság is az a tézis, hogyha nem vagy magasan kvalifikált akkor egy sz*rember vagy.
A kedvencem a "tanulj fiam, hogy legyen belőled sikeres ember" szöveg miközben tudományosan bizonyított, hogy az IQ nagyrészt genetikától függ, szóval aki nem okos és nincs jó logikus gondolkodása az ha belepusztul se lesz mérnök/orvos/közgazdász stb. maximum "csak" egy lenézett bölcsész, mert ahhoz nem kell annyi matek és logika viszont emiatt nem is fog belőle megélni, mert nincs rá kereslet.
De mit tegyen ha az ő képességei csak arra jók? És ilyenkor az emberek megbélyegzik, hogy lusta, aki nem tanult és nem vitte semmire.
Ne mossuk össze a tudást az intelligenciával. Utóbbi ráadásul egy összetett tulajdonság, és az IQ tesztek csak egy bizonyos vetületét mérik.
Ami tény, hogy konkrétan a matematikai intelligencia nagyrészt genetikailag meghatározott. Ettől még egy átlagos ember szorgalommal, kitartással simán lehet mérnök vagy orvos, sőt, matematikus is, és befuthat egy sikeres életutat.
Ha az a cél, hogy a nemzetközi matematikai diákolimpián aranyérmes legyél, utána Oxfordban diplomázz, a Harvardon szerezz PhD-t, majd elnyerd a Fields érmet, ahhoz tény, hogy olyan neurobiológiai adottságok kellenek, amik nagyjából százezer emberből egynek vannak meg. Önmagában viszont ez sem elég szorgalom és némi szerencse nélkül.
Abban igazad van, hogy az életünk alakulását, és a többi ember szemében mért értékünket befolyásolják olyan tulajdonságok is, amelyekről nem tehetünk. Senki sem mondta, hogy az élet igazságos. Emellett viszont sok olyan terület is van, ahol bizony tehetünk magunkért és a boldogulásunkért. Ha nagyon szélsőségesen szemléled ezt a problémát, azzal csak a tanult tehetetlenséget erősíted magadban, és kihasználatlanul hagyod azt, ami benned van.
Figyelj, mérnök lettem, laza 2 és fél évet csúsztam... Autista vagyok és ADHD-m van, krva nehéz volt ez nekem.
Mielőtt még megkérdezed, nem egy kibszott dr Murphy vagyok meg társai, nem Aspergerem van, az IQ-m nemtom mennyi igazából, de nem vagyok olyan okos szerintem. A problémáim elnyomnak sokszor sajnos.
Ha fejleszted magad, akkor magasabb szintre kerülhetsz, mint voltál, az IQ-val meg tök értelmetlen dobálózni, a lényeg, hogy akkor is bele kell állni nehéz és kényelmetlen helyzetekbe, ha úgy érzed, hogy nem megy és a végén még kiderül, hogy megtudod ezt oldani. Lehet, hogy nem elsőre, de akkor is, ezzel már fejlődsz, ha akár csak próbálkozol is.
"nincs jó logikus gondolkodása az ha belepusztul se lesz mérnök/orvos/közgazdász stb"
Ez pont nem igaz. Az elsődleges dolog, amire szükséged van, hogy ezeket elérd, az a szorgalom.
100 alatti IQ-val is elvégezheted ezeket, ha szorgalmas vagy. Ha valakinek magasabb az IQ-ja max könnyebben végez, ha ugyanolyan szorgalmas, mint te.
Viszont, ha nem szorgalmas, csak magas az IQ-ja, akkor sosem végzi el, mert a lexikális tudást bizony meg kell tanulni, ez főleg az orvosoknál igaz.
Arra nem lennék büszke ha 100 IQ-m van. Fehér embernek legalább 120 IQ-nak kellene hogy legyen. Afrikában 80 IQ az átlag, az viszi le világszerte is az átlagot. Ne a négerekhez hasonlítsd magad.
Nekem sem a legmagasabb az IQ-m: 125-130 a mensa teszten. Szerintem 1-2 ponton múlott a 130.
Egyik rokonom konkrétan szellemi fogyatékos. Neki 75-re lőtték be az IQ-ját, mikor mérték. És tényleg nem ő a legélesebb kés a fiókban, sajnos egész életében patronálásra fog szorulni, mert különben folyamatosan átverik, kihasználják az egyébként végtelen jóindulatát és naivitását, de ezt ő is belátta, mielőtt döntést hozna valamiben, inkább kikéri a szerettei véleményét.
Na most neki nem egy évig tartott megtanulni angolul, mint nekem, hanem hat évig (egyidősek vagyunk, egyszerre kezdtünk neki, ezért tudom). De megtanult. Van egy jó szakmája, egy másik rokon foglalkozása tetszett meg neki, jelezte neki, hogy ezt szeretné ő is tanulni, beiratkozott tanfolyamra, kibukott, az említett rokon a szárnyai alá fogadta, négy év alatt megtanította neki azt, amit az OKJ-n két év alatt szokás elsajátítani, ezután újra visszairatkozott, és levizsgázott. Most épp a németet próbálja elsajátítani, magántanárral, lassabban megy neki, mint az átlagnak, de tudom, hogy pár év, és folyékonyan beszéli majd. Ezen kívül próbálja magát művelni, olvasgat cikkeket, ha nem érti, megkér valakit, hogy magyarázza el neki, és lehet, hogy ötször kell elmagyarázni neki, de előbb-utóbb megérti.
Na most ezek után én pontosan tudom, hogy ha ő erre képes, akkor az, hogy én az átlagos értelmi képességeimmel egy középszinten beszélt nyelvet, meg egy félbehagyott diplomát tudok felmutatni, az csak a lustaságomnak köszönhető, és azt is tudom, hogy előbb-utóbb a szorgalmának köszönhetően túl fog szárnyalni, több nyelvet fog beszélni, vagy lesz egy második szakmája, míg nekem csak egy van.
Tetszenek a példák, amiket felhoztál. A nagy mellekre nem térnék ki, mer tazt plasztikáztatod, aztán csókolom. De ha alapvetően nem vagy egy szépség, akkor is egészen sokat ki tudsz hozni magadból azzal, hogy ápolt vagy, előnyösen sminkelsz, testalkatodnak megfelelően ízlésesen öltözködsz, jó frizurát választasz. Ugyanígy, nem oszlanak el egyenlően az IQ pontok, de egy szar helyzetből is ki lehet hozni a legtöbbet, és egy jó helyzetből is lehet szart csinálni azzal, ha beleszarsz, mint én.
Ezzel a "lenézett bölcsész" dologgal meg Magyarországon kívül még nem nagyon találkoztam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!