"Tanulj, érettségizz le,végezz el szakmát amivel jól kereshetsz" akit erre terelgettek a szülei, még sem jött össze valahogy, nálatok mi csúszott félre?
Attól is függ, mit értesz jó szakma alatt. Én első generációs értelmiségi vagyok, mikor mondtam a szüleimnek, hogy egyetemre akarok menni majd egyszer, akkor elkezdtek fantáziálni az orvosi, meg a jogi karról. Én meg újságírásra, pszichológiára, kulturális antropológiára vagy közgázra gondoltam.
16 éves koromtól dolgozom vendéglátásban. Egy idő után már nem is firtatták, hogy végeztem-e valamit, elég volt a tapasztalatom, meg az ajánlóleveleim, tényleg rengeteget tanultam a kollégáimtól, és mivel ismerem magam, és tudom, hogy én úgy tudok tanulni, ha csinálom a dolgot, amit tanulok (pl. ha nyelvet tanulok, akkor keresek magamnak valakit a neten, akinek az az anyanyelve és hajlandó velem beszélgetni, meg levelezni), számomra ez többet ért, egyszerűbb volt, mintha akár egy szakközépben, akár egy OKJ-n elmagyarázzák, hogy hogy kell fogni a tányérokat, hogy ne égesse a karod és ne essen le. Vagy az, hogy láttam, ahogy a munkatársam kockázza a hagymát, és elkezdtem én is úgy kockázni otthon, mikor főztem.
Nálam ott csúszott el a dolog, hogy egyrészt bölcsészkarra mentem (sorry, mindig is az emberek érdekeltek), már ott jajgattak a szüleim, hogy elrontom az életem, hát nekem a jogra kellene menni, azzal milyen jól keresnék. Tudtam, hogy seggelős és provinciális, én meg világéletemben gyűlöltem egy helyben ülni és magolni, és van pár joghallgató barátom (mostanra már vagy volt joghallgató, vagy végzett jogász), és láttam, hogy mennek tönkre ebben. Orvosi kar szóva sem jöhetett, mert, bár a pontjaim alapján bárhová mehettem volna, én addigra már megtapasztaltam azt, hogy milyen, mikor - ha csak részmunkaidőben is, de - dolgozol, van pénzed, arra költöd, amire akarod, és szabad vagy. Én erről, hogy eltartsam magam, nem lettem volna képes lemondani azért, hogy egy évtizeden át tanuljak.
Elkezdtem dolgozni a tanult szakmámban utolsó félévemben, rájöttem, hogy 80% irodai munka, 20% terepmunka, és konkrétan diploma előtt meggondoltam magam, hogy én nem akarom egy asztal mögött ülve leélni az életem, és visszamentem vendéglátózni, majd a légi közlekedésben kezdtem dolgozni, az nagyon megtetszett. Covid alatt befejeztem a félévem, szereztem diplomát, és nagyon gondolkoztam azon, hogy kulturális antropológiát, vagy logisztikát tanuljak következőnek - nyilván csak levelezőn, mert én ezt a szart mégegyszer nem csinálom végig, és végül a logisztika mellett döntöttem, mondván, már van egy diplomám, amit nem fogok használni, legyen a következő olyan, amit majd használok is talán valamire, és aztán ismét tanulhatom azt, ami csak érdekel, ha van még rá mentális és anyagi keretem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!