Miért pontozzák le azokat, akik hasznos választ írnak egy kérdéshez?
Mert összekeverik a hasznos választ azzal, ami nekik tetszik. Ami pedig nekik nem tetszik, az szerintük nem hasznos.
Az nem baj, hogy nem értenek hozzá.
Ha érdekel a százalékod, akkor messze elkerülöd az állatos topikokat, nem írsz politikába, kihagyod a sportot, de még inkább a fogyókúrát. Ezónak a közelébe sem mész.
Ráadásul a lepontozási spirál is működik, ha egy válasz először keveset kap, akkor sokan könnyű kézzel nyomnak maguk is a lepontozásra, mert akkor az értékelésük együtt mozog az "átlaggal", ezáltal javul az ő értékelési minőségük is.
Szinte minde hasznos valasznál van valaki aki behúzza a mínuszt.
Van aki az eltérő véleményét fejezi így ki, van aki egyszerűen sötét, fogalmatlan és van aki a többi, többségi értékelés után megy, hasznosságtól függetlenül. Van még aki a helyesírás "gyöngyszemeit" díjazza piros x-el.
De olyan is van néha (főleg érintőképernyő használatakor), hogy véletlenül nyomnak piros x-et (túl közel vannak egymáshoz a gombok), korrigálni pedig nem lehet.
Szerintem a pontozás után 5-10 mp-ig élhetne egy visszavonás opció.
Sok esetben azért, mert hobbiként tekintenek rá, más esetben meg azért, mert nem a válasz hasznosságát értékelik a kérdéshez viszonyítva, hanem azt, hogy nekik az a válasz szimpatikus-e; ezért nincs értelme az egésznek. Pl. mostanában volt egy kérdés, hogy az emberek miért dohányoznak, amire egy dohányos kifejtette a személyes véleményét, és egy csomóan lehúzták annak ellenére, hogy a kérdés szempontjából releváns volt a válasza.
Bár ha azt nézzük, valahol az oldal készítői is ezt akarják sugallni, mert alapjáraton semmi értelme nincs az értékelésnek. Ha valaki megkérdezi, hogy milyen fejhallgatót javasolnál, és valaki leírja a saját tapasztalatai alapján a legjobbat, úgy sem fog mindenkinek tetszeni, annak ellenére, hogy hasznos a válasz a kérdés szempontjából.
Én a fejlesztők helyében megszüntetném ezt a "Mennyire hasznos?" dolgot, és áttérnék arra, ami több, népszerűbb felületen is bevált már: ha hasznos a válasz akkor upvote, és kész. És ugyanúgy a kérdésekre is. ("Ha nincs egyedi ötleted, lopj!" /Dalai Láma/)
Az a baj, hogy maga a weboldal a legújabb változata ellenére is legalább 10 évvel le van maradva az aktuális elvárásokhoz képest, feltételezem azért, mert idősebb emberek csoportja alkotja a fejlesztők bázisát, akik nem értik a mai elvárásokat.
Ez egy véleményoldal. Az egyik az, hogy ki miért ír ki kérdést, a másik, hogy ki miért válaszol. A hasznosság a sokadik sorban van, azon kívül, hogy hiába írsz olyat, amit a másik nem fog fel, mert nem abban a helyzetben van.
De ha azt kérdeznéd meg, hogy 2+2 mennyi, arra is simán lehúznának. Volt olyan, hogy nekem teljesen triviális kérdésre megírtam a választ, a többieknek ennyire nem volt triviális és hosszasan ment a beszéd, amíg ugyanarra jutottak, amit az írtam. Ezzel együtt sikerült 40%-on végezni.
Bizonyos kategóriák ilyen szempontból kifejezetten húzósak. A párkapcsolatok és egyéb nyalánkságok felőrlik a százalékokat, pedig nagyrészt ott is van helyes válasz, csak éppen ez nem jut át a felhőn.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!