Szerintetek miből fakad az áldozathibáztatás?
Minden olyan kérdésnél, amely azzal foglalkozik, hogy primitív emberek nőknek fütyülnek, alpári, trágár módon ordibálnak, felmerülnek a következő gondolatok:
-Miért? Már az is baj, ha megdícsérnek?
-Biztos kint volt mindened.
-Hülye vagy, hogy foglalkozol ezzel, ilyenek a férfiak.
-Biztos kirívóan viselkedtél.
Akiknek komolyan ezek fordulnak meg az ilyen szituációk elemzésekor a fejükben, mégis hogyan jutnak erre a következtetésre? Azok válaszát is várom, akik szerint semmi gond nincs azzal, hogy a robogóról ordibál valaki, hogy "úgy meg****lak mint még senki" és társai.
27-es: Van egy olyan kiállítás, ahol a megerőszakolt nők ruháit meg lehet tekinteni, mit viseltek, mikor bántalmazták őket. Igen sok a tornacipő, laza farmer, bő póló, sima, zárt egyberuha, sokat takaró öltözék. A nemi erőszaknak vajmi kevés köze van a viselethez, és nehogy azt hidd, hogy topmodell kinézetű nők szoktak lenni főként… A hatalomról szól elsősorban. Ja, és nem tudom, tudod-e, hogy rengeteg nemi erőszakot ismerős követ el. Rokon, partner, barát stb.
Nem kell kiforgatni, amit írtam, én se azt mondom, hogy le kell dobni a telefont a strandon a pokrócra, és lehetőleg ki is kell kiabálni, hogy bemegyek fürdeni, a telefonomat meg itt hagyom. De szoktam pl. éjszaka közlekedni, amit megteszek: nincs bedugva a fülem fülhallgatóval, figyelem a környezetet, embereket, kerülöm a teljesen kihalt útszakaszokat. Mindenki annyit tesz meg a biztonságáért egyes helyzetekben, amennyit gondol/képes, de ne álszenteskedj már, hogy te mindig 100 százalékosan résen vagy! Meg amit írtam, fényes nappal letapiz egy konszolidált pasi, meg ülök a villamoson nagykabátban, és egyszer csak vki odalép, és pénzt ajánl szexért cserébe. Ezek nem kivételes szituk, hogy nem voltál kicsit sem óvatlan, felelőtlen, kihívó, mit tudom én, mi, és mégis ér vmi inzultus. Van, amit ki lehet védeni óvatossággal, van, amit nem. És nem tilos akár saját sztoriból, akár máséból levonni tanulságot, hogy a saját életemben a jövőben mit hogy csinálok, de nagyon gusztustalan egy nemi erőszaknál azt sugallni, hogyha felment a lány a netes randipartnerhez szexelési szándék nélkül, a pasi meg letámadta, akkor kvázi meg is érdemelte.
A macis példát nem igaz, hogy nem érted:-) Az utcára ki kell mennem, de a vadasparkban egyenesen tilos bemászni a medve mellé, és nagy az esélye, hogy bántani fog, így, ha ezt megteszem, tisztán én vagyok a hülye. Ha viszont az utcán támad meg egy „állatias” férfi, ne azt firtassák már, hogy öltöztem, miért voltam ott stb.
31: "max a negyede lehet ilyen". Mégis milyen légből kapott "megérzés" ez? Szerintem meg a háromnegyede. Akkor ennyi.
Én tartom az egy bitedet.
Az is sokat elmond rólad hogy börtönbe tennél egy embert azért mert neked nem tetszik a véleménye. Szerintem te vagy egy borzasztó ember.
Amit én mondok az mind azért van hogy kevesebb erőszak áldozat legyen. Amit te mondasz azzal csak több lesz.
32: képzelem mennyire objektív lehet az a kiállítás. Cherry-picking gyanús agendával.
"A 2017 review by Lennon et al. found that women who wear immodest or sexual clothing self-objectify themselves, which causes anxiety, unhappiness, body-dissatisfaction, and body shame.[41] They found that "[o]bservers link wearing sexy dress to violence including sexual coercion, sexual harassment, sexual assault, and unwelcome groping, touching, and grabbing.""
Igen is van köze hiteles tanulmány alapján a kihívó öltözéknek a fogdosáshoz és egyéb nem kívánt inzultushoz. Viszont egyetlen tanulmány se tudta összekötni az öltözéket a tényleges megerőszakoláshoz, gondolom azért mert ott a többség nem idegennel történik.
És neked is elmondom még egyszer, soha nem mondtam és nem is gondolom hogy akár egy porszemnyit is felmentené az erőszakolót az áldozat viselkedése. az minden esetben ugyanúgy büntetendő.
Viszont TÉNY hogy az esetek többségében megfelelő elővigyázatossággal elkerülhető lett volna az erőszak, vagy egyéb szexuális inzultus.
Az áldozathibáztatás ellentettje az "ártatlan áldozat" nézet, ami egyszerűen mese! Nincsenek ilyen fekete-fehér esetek. A való életben csak szürke esetek léteznek, azaz soha nem ártatlan az elkövető, de valamennyire mindig hibás az áldozat is!
És itt hol az áldozat? Az áldozat az, akit kirabolnak, megvernek, megerőszakolnak, megölnek. Az, hogy valakinek odafütyülnek, senkit nem tesz áldozattá.
Emellett a legtöbb esetben valóban igaz, hogy az "áldozat" kiprovokálja az öltözködésével, viselkedésével.
Harmadrészt szeretném megjegyezni, hogy a legtöbb nő úgy van vele, hogy ha szimpatikus (jóképű, gazdag stb.) pasi fütyül nekik, az menő, meg szexi, meg macsós, meg izgalmas, ha meg a fogatlan melós, akkor az undorító meg zaklatás. Kettős mérce.
De gusztustalan vagy… Persze, nem olyan súlyú áldozat, mint egy megerőszakolás esetén, de attól még kellemetlen. Plusz bizonyos helyzetekben nem tudod elsőre eldönteni, hogy vajon „csak” egy beszólás, vagy követni is fog a pasi, tovább nyomulni, esetleg fogdosni is akar majd.
Az én saját statisztikám az, viccen kívül, hogy amikor mondjuk csak kiszaladok valahova gyorsan, se smink, se belőtt haj, egyszerű ruha, akkor szólítanak le/találnak meg a legtöbben. De bocsi, én akkor is azt mondom, hogy azért, mert egy pasinak átüt a csomagja a gatyáján, vagy nyáron flangál az utcán félmeztelenül, én még nem érzem magam feljogosítva, hogy fogdossam, szexuális ajánlatokat tegyek stb.
„Harmadrészt szeretném megjegyezni, hogy a legtöbb nő úgy van vele, hogy ha szimpatikus (jóképű, gazdag stb.) pasi fütyül nekik, az menő, meg szexi, meg macsós, meg izgalmas, ha meg a fogatlan melós, akkor az undorító meg zaklatás. Kettős mérce.”
Az incelek egyik imádott szövege:-)
Egyszerűen felfoghatatlan egyes emberek hozzáállása. Sokszor látom azt, hogy egyes bűncselekményeknél az áldozatot erkölcsileg bélyegzik meg. Mert talán akarta azt, hogy a felvett ruháját letépjék, az áldozatot magát fellökjék és a sárban, mocsokban megerőszakolják. Hiszen erre vágyott az áldozat, éppen sietett a barátaihoz, de a rövidebb úton gyorsabban odaér.
Nagyon sok olyan bűncselekmény történik, amely megelőzhető lett volna, viszont akkor jövőbe látónak kellett volna lennünk. De mindannyian csak emberek vagyunk, az ördög pedig sosem alszik. Sokszor nagyon durva eseteknél látom azt, hogyha nem lenne jog és törvény, akkor az elkövetőt még csak felelősségre sem vonnák büntetőjogi szempontból, mert validálták a cselekményét azzal, hogy az áldozat hozta ki ezt belőle. S ez nem csak szexuális erőszaknál fordul elő. Ez a helyzet akkor is, amikor egy férfi a másik férfinak tesz egy provokatív megjegyzést, majd az a férfi halált okozó testi sértést követ el, tehát röviden aránytalan módon öli meg, s ez lehet akár félreértés miatt.
Ha két oldalról beszélünk is, az társadalmi megítélés valahogy. Büntetőjogi szempontból akkor sem fogja felmenteni az elkövetőt (hálistennek). A társadalom pedig nem fog véleményt változtatni, pedig egyénről egyénre kellene, mert mindenki más és más ember. Ezek súlyos helyzetek. Annyira súlyosak, hogy az ilyen bűncselekményeknél komoly traumákat szenvednek az áldozatok. S ezeket a traumák orvosi segítség nélkül nem dolgozhatóak fel.
De ennél a kérdésnél megint a férfi-női párharc üti fel a fejét, amin soha nem akarunk túllátni. Talán az a legszomorúbb, hogy a valóságban mindkét nemet érik lealacsonyító megjegyzések, durva megszólalások, megalázások, de akkoris a másik nemet érdemes hibáztatni, mert a saját lelkiismeretünk úgyis tiszta. Valahol egyikőnk sem több, mint a kérdésben ismeretett primitív ember.
Személy szerint mások helyett szégyellem magam az ilyen témákban, mert mindig csalódok az emberekben.
"Harmadrészt szeretném megjegyezni, hogy a legtöbb nő úgy van vele, hogy ha szimpatikus (jóképű, gazdag stb.) pasi fütyül nekik, az menő, meg szexi, meg macsós, meg izgalmas, ha meg a fogatlan melós, akkor az undorító meg zaklatás. Kettős mérce."
Nem az incelek imádott szövege, hanem kőkemény igazság, amire viszont az átlag Julcsik, femcelek, feminácik szoktak puffogni, ha már mindenképpen elítélni és megvetni akarsz valakit!
Ja, neked átlagos, ronda vagy buta csajként ugyanúgy jár a gazdag, jóképű orvos, amit nem nagyon szeretsz hangoztatni, de szerintem erről a lóról szálljál le!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!