Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért "divat" az áldozathibázt...

Miért "divat" az áldozathibáztatás?

Figyelt kérdés

Megfigyeltem, hogyha bántalmazásról (érzelmi/fizikai) van szó, akkor az emberek többsége az áldozatot hibáztatja, hogy miért nem vette észre a jeleket stb? Azok, akik így nyilvánulnak meg, azok szerintem még sohasem találkoztak észrevétlen, alattomos érzelmi manipulációval, amivel a bántalmazó apránként, észrevétlen gyengíti az áldozat önbecsülését. Sokszor csodálkozom, hogy az emberek többsége szinte a bántalmazót menti fel, és az áldozatot hibáztatja, gyengének tartják. Szerintem pedig a bántalmazó a gyenge, az áldozat pedig eleinte tiszta szeretettel lépett bele a kapcsolatba, és bizalommal, mégis mintha a társadalom nagy része azért is hibáztatná az áldozatot, hogy hogyan volt képes összejönni egy ilyen alakkal? Mintha a bántalmazók úgy ismerkednének, hogy hello, bántani foglak! Az érzelmi bántalmazást, aminek nincsenek fizikai nyomai, egyszerűen lehetetlen bizonyítani, és ezért aljasabb is, mint a fizikai bántalmazás, mert az nyilvánvalóan bizonyítható.

A bántalmazással kapcsolatban hatalmas tévhitek vannak, és az áldozathibáztatáson nem tud túl lépni az emberek többsége. Ez miért van?

2022. máj. 14. 14:27
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%
Az én környezetemben úgy látom, hogy azért nagyrészt azt ítélik el, aki bántalmazó. Egyébként nem csak azért nehézebb ügy a verbális/lelki bántalmazás, mert annak nincs látható nyoma, hanem, mert ahogy írtad is alattomos dolog és sokszor a bántalmazott sem veszi észre, hogy ő bántalmazva van. Az áldozathibáztatás ezekben az esetekben nem olyan, mint pl.amikor megerőszakolnak valakit és azt mondják, hogy meg is érdemelte, mert mindig riszálta magát, hanem egyszerűen ezekben az esetekben nem értik az emberek, hogy a bántalmazott miért hagyja magát akár éveken át is bántalmazni.
2022. máj. 14. 14:33
 2/21 anonim ***** válasza:
68%

Ha egy kicsit is olvasott ember lennél, tudnád, hogy nem divat, hanem egy abszolút emberi védekezőmechanizmus, már megmagyarázott pszichológiai háttérrel...

Az emberek ilyenek, főleg a tömegek. Ez van.

2022. máj. 14. 14:35
 3/21 anonim ***** válasza:
0%
Nagyon köszönöm neked. Végre valaki megért
2022. máj. 14. 14:40
 4/21 A kérdező kommentje:
2-es és milyen védekezőmechanzmus? Valakit bántalmaztak, és az emberekben beindul a védekezőmechanizmus áldozathibáztatás formájában? Ez hogyan jön össze?
2022. máj. 14. 14:44
 5/21 anonim ***** válasza:
100%
Az áldozathibáztatás egy lelki manőver, amin keresztül megpróbáljuk fenntartani az igazságos világban vetett hitünket. Rémisztő lenne szembenézni a lehetőséggel, hogy akár ártatlanul is agressziót követhetnek el ellenünk, így addig ügyeskedünk, míg valami elfogadhatónak tűnő magyarázatot találunk a történtekre. Amikor az áldozatot hibáztatjuk, valójában önmagunkat nyugtatjuk, hogy velünk ilyesmi nem történhet, hiszen mi jól viselkedünk, nem hergeljük a másik felet, így biztonságban érezhetjük magunkat.
2022. máj. 14. 14:44
 6/21 A kérdező kommentje:
5-ös értem, köszönöm, de tőlem ez távol áll. Valakit bántanak, azzal automatikusan együtt érzek, eszembe sem jut hogy hibáztassam.
2022. máj. 14. 14:47
 7/21 anonim ***** válasza:
77%
4: fura, de én is nemrég hallottam. Ez egy védekezési mechanizmus. Így akarja az ember távol tartani magától az egészet.
2022. máj. 14. 14:48
 8/21 anonim ***** válasza:
6 de fogd már fel, hogy ez nem rólad szól. Más az áldozatokat nem tudja megérteni, te meg agyilag nem bírod felfogni, hogy miért létezik ez a jelenség és egy szinten miért teljesen logikus, hogy így működnek mások...
2022. máj. 14. 14:49
 9/21 A kérdező kommentje:
Sőt, inkább az jut eszembe, ha velem történt volna, és nekem nem hinnének, sőt engem hibáztatnának, az milyen rosszul esne, fájna. Tehát nekem sosem fordult meg a fejemben, hogy a bántalmazottat hibáztassam. Úgy látszik, belőlem hiányzik az a védekező mechanizmus az áldozathibáztatás, amit vázoltál.
2022. máj. 14. 14:49
 10/21 A kérdező kommentje:
8-as: azt kéne inkább felfigni, hogy ez a védekező mechanizmus mit is okoz!
2022. máj. 14. 14:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!