Szerintetek nálunk sokan vannak olyan konzervatívabb felfogásúak, akik szeretnek tízes, húszas, harmincas éveikben járva egymással inkább magázódni?
Ki az a "nálunk"? Mi számít soknak?
Amúgy a tegeződés az alap fiataloknál. Nem értem, miért gondolod, hogy nem így van.
A nálunk alatt azt értem, hogy itt Magyarországon, mert mindenki az angollal jön, hogy ott hogy van, aztán sokak szerint meg nem úgy. A kérdésemet egyébként ez ihlette kicsit: https://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__emberi-tulajdonsagok..
Mondom, nincs vele bajom, csak manapság ez nekem furcsa és modoros. Szerintem is alap a tegeződés fiatalon. Ma már legalábbis.
"ki hogy gondolja, inkább divatosabb a tegeződés fiatalok közt"
Fiatalok közt a teccikezés, csókolomozás egyre nagyobb divat. A Lölő stílusban karikás szemű sokat megélt gimis csajszi teccik tudni néni, csókolom stílusban szól a 20 év fekettiekhez.
Olyat is láttam, hogy azonos korúnak csókolomozott (gyógyfürdős diákmunkásnak a szintén tini vendég).
Mondjuk én egy borsodi városban lakok. Lehet csak túl sok tirpákkal találkozok, és jobb helyeken nem így beszélnek.
Szerintem ez szituáció- és szubkultúrafüggő. Kifejtem.
A sportban, mint szubkultúra, teljesen bevett szokás a tegeződés. De ha ugyanazzal az emberrel ha a sportmilliőn kívül találkozol (mármint úgy, hogy még nem ismered), akkor nem biztos, hogy letegezed.
Ugyanígy, a legtöbb multinál bevett szokás a tegeződés, kortól függetlenül.
De pl. a hivatalban/postán meg ugyebár a magázódás a szokás.
Kétségtelenül lazult picit a felfogás e téren. Én is 30-as vagyok, tegeződős, de ha az utcán szólítok meg valakit ismeretlenül valami miatt, hacsak nem szemmel láthatóan fiatal (pl. 18-20 alatti), akkor magázni fogom.
Megint más kérdés, ha mondjuk egy ismerősöm/barátom mutat be valakit. Akkor tegezni fogom. Kivéve, ha sokkal idősebb, mondjuk 60-as 70-es korosztály. Úgy érzem, nem illik megkérdeznem, tegeződünk-e, hisz az az idősebb fél rezortja.
Megint más, ha kapásból letegez egy valamelyest idősebb, csípőből visszategezem (kivéve, ha 70-es). Vagy, ha azt mondja, tegeződjünk, visszamondom, hogy oké, de akkor lehet kölcsönös, ugye?
Szóval ezért mondtam, hogy szituáció- és szubkultúrafüggő.
Sok tizenkét-tizenhat év közötti ~művész-író~ fiatallal beszélgettem, akik a barátaikkal és a beszélgetés során velem is magázódtak, mert számukra így volt kellemes, és igyekeztek visszahozni a tizenkilencedik század báját. Néhol erőltetett volt, de hajlandó voltam belemenni, adott egy kis komolyságot és szépséget a beszélgetéseinknek.
Huszonhat éves vagyok, és van olyan barátom, akivel néha, bizonyos keretek között magázódunk, de a kortársaimmal alapvetően nem szoktam.
"A nálunk alatt azt értem, hogy itt Magyarországon"
. Akkor viszont sok értelme nincs a kérdésnek, mert magázódás pl. nincs minden nyelvben, és eléggé eltérő a használat ott is, ahol van (pl. a skandináv nyelvekben főleg írásban jön elő).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!