Miért van az, hogy nem szeretem ha tévedek, nincs igazam?
Sziasztok! Az a helyzet, hogy néha szokásom okoskodni, amitől megakarok szabadulni, de mindig előjön az, hogy okoskodok. Sokszor nem gondolom át mit mondok, ezért meglehet, hogy nincs megalapozott véleményem. Amikor vitába vagyok, azon vagyok, hogy megnyerjem, pedig nem is annak kéne lennie a célnak, ha jól tudom. Idegesít ha nincs igazam, nyilván gondolom önbizalomhiány is lehet mögötte, és, hogy nem tartottam magam okosnak nagyon magamat soha, és ezért próbálok szócsatákat megnyerni, mert valamilyen szinten tudom magamnak igazolni, hogy mégse vagyok annyira hülye... Talán. Néha azt szeretném, hogy szándékosan veszítsek, mert ha makacs az illető akkor úgyse fog hallgatni, és elég a tudat maga, hogy tudom, hogy igazam van. Nehéz befogni a szám.
Kérem szépen a segítségeteket!
Eléggé azonosulni tudok ezzel a viselkedéssel.
Nem lehetséges tényleg hogy gyermekkorba vezethető vissza ez az egész?
Szoktál olyanokat álmodni, melyben kudarcot szenvedsz emberek előtt? Vagy esetleg tévedsz és mindenki rajtad röhög?
Inkább azt tudnám mondani, hogy általánosba nem voltam valami okos gyerek, és pl.: Honfoglalóba egyik sráccal játszottam aki fiatalabb, mint én és ő tudott egy olyan alap kérdésre válaszolni, amire én nem, és azt mondta nekem, hogy semmi baj . Sokszor úgy érzem, hogy beégek mások előtt, pl: valami hülyeséget mondok, vagy akár lehet az is, hogy látom, hogy mások mi mindent tudnak, én meg mi mindent nem. Sokszor érzem, hogy lenéznek engem. Van olyan aki családból kioktat, hogy milyen alap dolgot nem tudok, és ez nagyon fáj, bár jogos, de egyszerűen nem érdeklődtem a dolog iránt, nyilván nehezen is lenne fogalmam. Lehet, hogy ez lehet a gyökere, mert én nem érzem magam okosnak, és ez miatt félek az emberektől, hogy el fognak ítélni a tudásom miatt. Ez miatt se nincs barátnőm, mert ha látná milyen sötét vagyok, biztos nem jönne velem össze.
Meg másik, hogy nem nagyon tudok magyarázni, illetve kifejteni a gondolataimat, és ezért nem értik a gondolatmenetemet.
Bocsánat, hogy sajnáltatom magamat!
Ahogy látom tényleg rettegsz a kudarctól.
Olyan sok ilyesmi ért a múltadban hogy a mai napig próbálod ezeket elkerülni a magyarázataiddal, amik lassan márhogy "sértőek".
Ilyenkor gondolj abba bele hogy amúgy az emberek nem is annyira nagyon foglalkoznak veled. Te sokkal jobban átgondolod mint hiszed. Egyébként ezzel én nagyon azonosulok, teljesen megértelek és nem vagy egyedül.
Azonban gondolj bele hogy sokuk tényleg annyira önzőek hogy a saját problémájuk miatt beégetik a másikat stb...
Biztos hogy ez mögött önbizalomhiány áll. Félsz tőle hogy újra megtörténik.
De nézd. Kell hogy hibázzunk. Kell hogy "beégjünk". Csakis így tudunk fejlődni, tanulni a hibáinkból és jobb, tehetségesebb, okosabb emberek lenni.
Ha sokan nem értik meg a gondolataidat vagy nemtudom helyesen megfogalmazni.--> MINDIG ÍRD LE! Én is ezt csinálom. Tombold ki magadat egy jegyzetfüzetben, akár telefonon, akár naplóban stb. Sokkal jobban fogod magadat érezni utána.
Miután ezt elolvasgatod, utána sokkal jobban ki tudod fejteni azt amit mondani akarsz. Kijavítod a sértő "hibákat" és átfogalmazod egy építő jellegű kritikává.
14#
Nagyon szépen köszön a választ! Jól esik, hogy nem csak én érzek így, és igen, eléggé önbizalomhiányom van meg kisebbségi komplexus is. Az igaz, hogy csak akkor lehet tanulni a hibából és fejlődni ha beégsz, de attól még rossz érzés, hogy ha valami hülyeséget mondasz kinevetnek. Én sulis gyerek, vagyok, és volt olyan, hogy az osztálytársaim kinevettek ami igen kellemetlen volt, és el veszi azért a bátorságot, és ha mondanál valamit akkor a előbbi rossz tapasztalat eléggé elveszi a kedvedet.
Az utolsó amit írtál valóban nagyon jó tanács. Még egyszer köszi szépen! Holnaptól gyakorlatban is alkalmazni fogom. :)
Meg kell tanulnod érvelni, hogy legyen alátámasztva az, amit mondasz.
Vannak erről a témáról könyvek én áttanulmányoztam párat és tudom ajánlani.
Javulna az önbizalmad is.
Csináltam is amit mondtál, egy 3 oldal sikerült, bár kicsit görcsöl a kezem mert nem nagyon volt szünet 😅. Eléggé trágár lett, jobb is mert valahogy ezt ami bennem van ki kell adni. Majd ha mindent kiírtam ami gyötör utána elemzem és megoldást, építőkritikát alkotok belőle!
Köszi szépen minden segítséget. Holnap vagy valamelyik nap szerintem egy naplót fogok igénybe venni, hátha segít.
Meg nyilván eleve mindenkinek aki segített, kivéve aki ócsárolt engem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!