Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért van az, hogy nem szerete...

Miért van az, hogy nem szeretem ha tévedek, nincs igazam?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Az a helyzet, hogy néha szokásom okoskodni, amitől megakarok szabadulni, de mindig előjön az, hogy okoskodok. Sokszor nem gondolom át mit mondok, ezért meglehet, hogy nincs megalapozott véleményem. Amikor vitába vagyok, azon vagyok, hogy megnyerjem, pedig nem is annak kéne lennie a célnak, ha jól tudom. Idegesít ha nincs igazam, nyilván gondolom önbizalomhiány is lehet mögötte, és, hogy nem tartottam magam okosnak nagyon magamat soha, és ezért próbálok szócsatákat megnyerni, mert valamilyen szinten tudom magamnak igazolni, hogy mégse vagyok annyira hülye... Talán. Néha azt szeretném, hogy szándékosan veszítsek, mert ha makacs az illető akkor úgyse fog hallgatni, és elég a tudat maga, hogy tudom, hogy igazam van. Nehéz befogni a szám.

Kérem szépen a segítségeteket!

2023. ápr. 15. 21:03
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
0%
Na vajon miért, mit gondolsz?
2023. ápr. 15. 21:17
 2/21 A kérdező kommentje:
Hát most mondtam el, hogy talán miért lehet.
2023. ápr. 15. 21:19
 3/21 anonim ***** válasza:
69%

Lehet amikor kicsi voltál nem fogadtak el a szüleid, most így átvitt értelemben a szülői elfogadásért harcolsz. Mondjuk nem tekintély személyekkel szemben okoskodsz, talán a "játszótársaid" közösítettek ki.

De ez már tök jó szerintem, hogy tudatában vagy a problémának.

Talán gyakorolhatnád az egyedüllétet, pl. vipasszana meditációval vagy autogén tréninggel. Vagy valami jóga tanítótól tanulhatnál jóga nidrát. Valami olyasmi lenne ennek a célja, hogy ne másoktól várd az elfogadást és a megerősítést, fogadd el magad. Ezeket gyakorolhatod simán egy életen át.

Ha módos vagy, kereshetsz egy pszichoterapeutát.

2023. ápr. 15. 21:19
 4/21 anonim ***** válasza:
19%
Na, ha ilyen emberrel találkozok érvényesül az okos enged, szamár szenved. Te is ezért "nyersz" vitát, mert annyira hülye vagy, hogy inkább rádhagyják. Ha ezt nem veszed észre, menthetetlen vagy.
2023. ápr. 15. 21:26
 5/21 A kérdező kommentje:
Ahogy utána néztem picit youtube-on, láttam, hogy ez ilyen meditáció. Csináltam amúgy egy hónapig is, csak mintha nem nagyon éreztem volna már a hatását vagy nem tudom. Lehetséges, hogy újból neki kezdek. Köszönöm szépen amúgy!
2023. ápr. 15. 21:27
 6/21 A kérdező kommentje:

4#

Hát ezzel nem tudok vitatkozni.

2023. ápr. 15. 21:29
 7/21 anonim ***** válasza:
100%
Tanulj. Ha folyamatosan egyre többet tudsz, és ebben leled az örömödet, akkor nem lesz szükséged rá, hogy mások okosnak lássanak, mert kimondatlanul is így van :)
2023. ápr. 15. 21:41
 8/21 A kérdező kommentje:
Köszi szépen!
2023. ápr. 15. 21:46
 9/21 anonim ***** válasza:
52%

Az átlag embernek nagyon sokat kell gyakorolnia, hogy tudjon meditálni (én sem tudok).

https://www.gyakorikerdesek.hu/ezoteria__parapszichologia__1..

A 8-as választ nézd meg a fenti linken.

Gyakorolni kell sokat. Figyelni magadba, miközben ülsz ott sokat, felismerheted a gondolatmintáidat, megtanulhatod, hogy nem vonódsz be a gondolataidba, hanem kissé kívülről nézed őket, mintha a gondolatok magukat gondolnák, te meg érzékeled őket, mint a fényeket, hangokat, szagokat, ízeket.

Miközben ott ülsz vagy fekszel, de "viszket a picsád", hogy inkább csinálnál valami mást, gondolj arra, hogy: "Nincs más dolgom, csak, hogy itt legyek, csak, hogy magammal legyek.".

Persze, ha szükségszerű dolgod van (munka, evés, ürítés, stb.) akkor azokat végezd el. Ha kezd nagyon fájdalmassá vállni a gyakorló póz, vagy kezdesz benne rendesen lezsibbadni, akkor is hagyd abba.

Aztán ha ezt eleget csinálod, akkor képesebb leszel időben felismerni, hogy hoppá, mer megint okoskodni akarok. Ilyenkor nemet mondhatsz erre a késztetésre és mélyebben megvizsgálhatod a háttérmotivációkat.

2023. ápr. 15. 21:47
 10/21 A kérdező kommentje:
Köszi szépen.
2023. ápr. 15. 21:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!