Néhány ember miért érez ellenállhatatlan késztetést mások helyesírásának kijavítására?
Tessék, nézd meg ezt: https://www.gyakorikerdesek.hu/szexualitas__heteroszexualita..
Erről beszéltem. Olvasni alig lehet már.
---
A rántott hús nagyon jó példa.
Te például szólnál majomhúsnál? Az utolsó létező majom húsánál?
És emberhúsnál?
Pedig amúgy semmi közöd hozzá, igaz?
Nos köszönöm a linkelt kérdést el tudtam olvasni és értelmezni is tudtam, nem vagyok se nyelvész, de ajánlom figyelmedbe azt, hogy már ott is megjelent egy a kérdéses figurák közül, és remekül látható a kérdező válasza is rá, és igaza is van.
"Ha nem érted akkor nagyon sajnálom, nem volt muszáj hozzá szólnod.:)"
A húsnál pedig örülök, hogy sikerült a lényeget kiragadnod, ugyanis ha már a helyesírás javítgatást ennyire szívügyednek érzed akkor a szövegértés is mehetne helyesen, ugyanis a hangsúly azon volt, hogy a kéretlen tanácsot nem veszik jó néven.
De a kedvedért a majom és emberhúsos részre meg az a válaszom, hogy én egy étteremben ülve nem is tudom mit eszik a másik ugyanis nem foglalkozom vele, mivel semmi közöm ahhoz, hogy a másik ember mit rendelt.
"ne sértsük meg az írni normálisan képtelenek érzéseit. A végén még törekedni fognak hogy hibátlan legyen az írásuk"
Figyu már, egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban. Nem kötekedés, de tényleg érdekelne.
Tegyük fel, hogy mondjuk villanyszerelő vagyok, és hozzád megyek villanyt szerelni. Miközben szerelem a biztosítéktáblát, látom, hogy rakod a kacsacombot a sütőbe, és odaszólok, hogy "ember, hogy lehet a kacsacombot így sütni, hát tapló száraz lesz". Ebben az esetben mit gondolnál rólam?
Mindenhol vannak fontosabb és kevésbé fontos szabályok. Ez vonatkozik az internetre is.
Vannak olyan szabályok, amiknek a megszegését a törvény is bünteti, ilyen például a KRESZ.
Ha valaki nem ír helyesen, azért ugyan nem fogják a rendőrök megbírságolni, de kulturált embernek nincs is szüksége erre ahhoz, hogy betartson néhány egyszerű, alapvető elvárást. Ilyen például a helyesírás, vagy az illemszabályok szem előtt tartása.
Ha valaki nem tartja be egy adott közösségnek a szabályait, akkor a többi ember rossz véleménnyel lesz az illetőről, méghozzá jogosan.
Nevetséges, hogy még azok vannak felháborodva, akik nem képesek, vagy pedig nem hajlandóak még helyesen írni sem. Ez egy alap dolog kellene, hogy legyen.
Az éttermes és a kacsacomb sütésével kapcsolatos hasonlat pedig nem állja meg itt a helyét. Egy étteremben az ott kapható ennivalók közül mindenki azt rendel, amit csak akar, meg a kacsacombot is úgy süti mindenki, ahogyan neki tetszik. Ezekre a dolgokra nincs szabály, a helyesírás viszont nem úgy működik, hogy mindenki úgy használja a nyelvet, ahogy ő épp jónak tartja.
Az pedig nem offolás, hanem teljesen helyénvaló szokás, ha valaki kijavítja a helyesírási hibákat, mert a rosszul írt szöveg nehezen olvasható és esetenként még a szöveg jelentését is megváltoztathatja.
Úgyhogy aki nem hajlandó betartani még egy olyan egyszerű elvárást sem, hogy helyesen használja a saját anyanyelvét, az ne háborogjon, ha kijavítják a hülyeségét, hanem inkább tanuljon meg hibák nélkül, érthető módon fogalmazni.
Ha valaki igénytelen munkát ad ki a kezei közül, az tiszteletlenség saját magával és a többi emberrel szemben is. Ezt kellene elkerülni.
"kacsacombot is úgy süti mindenki, ahogyan neki tetszik"
Köszi, hogy választoltál, a néma lepontozóktól hülyét kapok. Igazad van, a kacsacomb valóban nem a legjobb példa, megpróbálom inkább teljesen más oldalról megközelíteni a témát.
Nekem ez a helyesírás azért érdekes kérdés, mert az emberek mondjuk úgy 85%-a nem ír teljesen helyesen, mégis feljogosítva érzik magukat a kioktatásra. Az, hogy melyik szabályokat tartjuk "egyszerű, alapvető elvárásnak", meglehetősen szubjektív.
Pl a #73-asnak üzenem, hogy a "hogy" kötőszó előtt mindig vessző szerepel, kivéve, ha olyan szóösszetételben szerepel, mint "azért hogy", "ahelyett hogy". Illetve azt is, hogy új tagmondat vesszővel kezdődik, szóval: "... rég letértünk, és rohanunk a szakadék felé" a helyes változat.
Vagy mondjuk a #31-esnek üzenem, hogy a tiszteletlenség az valamivel szemben történik, nem valami ellen, vagy valamivel. A #33-asnak, hogy kihagyott egy vesszőt a felsorolásban, és egy "hogy" előtti vesszőt. #30-as is "és"-sel kezd új tagmondatot, de vessző nélkül. #2-esnek üzenem, hogy az "aki" kötőszó szintén új tagmondatot jelöl, ezért dukál elé a vessző.
Említett személyek, akik szerint a korrekció egy üdvözítő cselekvés, ha most megköszönitek, hogy kijavítottam a hiányosságaitokat, akkor elismerem, hogy következetes emberek vagytok, akiknek fontos a nyelvhelyesség. Ha most megint némán lepontoztok a fenébe, esetleg megkapom, hogy micsoda szőrszálhasogató volnék, mert ezek apróságok, esetleg, hogy mobilon nehéz gépelni. akkor ez a topic nem volt más, csak szánalmas képmutatás. Ha fontos a helyesírás, akkor legyen fontos!
Én a magamra úgy tekintek, mint akinek az átlagnál erősebb a helyesírása, nagyon fontosnak is tartom, hogy helyesen írjak. Arra ugyanakkor több okból sem érzem magamat feljogosítva, hogy úton-útfélen kijavítgassak másokat. Egyrészt mert legjobb szándékom és felkészültségem ellenére is vétek hibákat magam is, ami emlékeztet arra, hogy kicsit vegyek vissza az arcomból. Másrészt mert tudom, hogy tanácsot adni annak lehet, aki kéri és elfogadja, egyébként kontraproduktív és arrogáns viselkedés.
Szerintem azzal semmi gond nincs, ha valaki jóindulatúan megjegyzi, hogy mi a különbség helység és helyiség között, ÉS válaszol a kérdésre. Arra, aki válasz helyett közli, hogy "bazmeg inkább a helyesírási szabályzatot olvasgatnád", annak jusson eszébe, hogy biztosan lenne olyan, aki őt oktathatná ki abból a szabályzatból.
78: Van itt hat darab nyelvtannáci, a kérdés miatt úgymond összegyűltek így most " együttes erővel " lepontozzák a nekik nem tetsző kommenteket.
A többi esetben meg ahol kéretlenül feltűnnek ott őket pontozzák lefelé szépen. De láthatod, én is próbáltam nekik értelmesen levezetni, hol a gond azzal amit csinálnak, de csak marad a csőlátás, hogy márpedig az úgy rendben van, hogy ők beírogatják kéretlenül, mert így meg úgy helyesen kell írni, még azt a nagyon alap dolgot sem sikerül értelmezni, hogy interneten vagyunk, ahol más a fontossági sorrend. Alapvetően én is helyesen írok, de vétek hibát, elütöm a betűket, az más kérdés, hogy cserébe ha kézzel kell írni, ritka ronda a kézírásom, de valahogy én sem érzek késztetést, hogy javítgassam mások írását. Ha el tudom olvasni és tudom értelmezni, esetleg mg a kérdésre is tudok választ adni akkor írok, ha nem akkor bezárom a kérdést és olvasok egy másikat.
Ez nekik nem megy valamiért.
Az interneten pont ugyanolyan fontos a nyelv helyes használata, mint bárhol máshol. A kulturált embereknek van is rá igényük, hogy rendes munkát adjanak ki a kezeik közül.
Hibákat igaz, hogy mindenki vét, viszont jó lenne, ha ennek ellenére törekednénk igényesen végezni a feladatainkat, de hát egyes emberek szemlátomást még csak meg sem próbálnak így tenni.
Szerintem abban semmi beképzeltség nincs, ha valaki kijavít egy olyan dolgot, amit egy másik személy rosszul csinált. Aki ezen felháborodik, annak súlyos problémái lehetnek. Bárki tévedhet, ezt el kell fogadni, annak meg inkább örülni kellene, hogy vannak olyan személyek is, akik kijavítják azt, amit más elrontott.
A sértegetés és a személyeskedés egyértelműen nincs rendben, de a hibákat ezek nélkül is ki lehet javítani- és ki is kell. Már többen is leírtuk, hogy miért van ez így.
Akit meg nagyon zavar az, ha kijavítják, az tanulja meg helyesen használni a saját anyanyelvét. Utána már nem lesz erre szükség és még csak le sem fogják pontozni többet az illetőt az igénytelen írása miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!