Néhány ember miért érez ellenállhatatlan késztetést mások helyesírásának kijavítására?
Aki annyira igénytelen, hogy hajlandóságot sem akar arra, mutatni, hogy ne vétsen helyesírási hibákat, az nem tiszteli azokat az embereket, akiknek ír.
A flegmaság az írásban tiszteletlenség az anyanyelv ellen úgy, mint az írott gondolat címzettjeivel is!
#32: Jó, jó, értem én, hogy zavar, de te amúgy élőben, társaságban is igazgatod mások ruháját?, javasolsz neki egy szebb színű sálat?, jó hangosan megjegyzed, hogy elég idétlen a frizurája?, megmondod neki, hogy kulturált ember ilyen nyakláncot nem vesz fel?, jól megmondod a véleményed arról, hogy milyen keresztnevet adtak neki a szülei?...
(nem szűk családi/baráti körben, hanem laza, félig-ismeretlen, nagy társaságban)
[Amúgy három vessző hiányzott a válaszodból... De szerintem ettől még nem vagy hülye. És miattam akár még szoliba is járhatsz, nem zavar. :-)]
"Ha valaki kijavít egy hibát, azt valószínűleg nem rosszindulatból teszi. Nem értem, hogy miért zavar ez egyeseket."
De a legtöbben igenis rosszindulatúan teszik: nem egy normális kérdést láttam már 1-2 (kisebb/gépelési) hibával, és ilyenkor ahelyett hogy válaszolnának, nyolcan leírják egymás alá, hogy mekkora hülye a kérdező, hogy még írni sem tud. Ha valaki képes a hajat ly-nal írni, azt megértem hogy kijavítják, vagy ha 8 hibával/mondat ír ki egy kérdést, de ha csak elgépel 2 betűt, azért nem tudom miért kell széttrollkodni az egész komment szekciót..
20. voltam, nem tudom miért pontoztatok le, amit írtam az tényleg megtörtént, és nem is csak a saját kérdésemnél tapasztaltam ilyet. És szerintem ha valaki 1 betűt elgépel, és ilyenek miatt olyanokat írnak, hogy "ha érteném, válaszolnék", akkor igenis csak unalomból kötekszenek.
Alapvetően nem szoktam kijavítgatni mások helyesírását, ez alól általában két kivétel akad. Az egyik, ha a helyesírás a megértés rovására megy. A másik, ha az illető arrogánsan viselkedik.
Egyúttal mégis szeretnék behozni egy másik nézőpontot. Engem zavar az, hogy igénytelenségnek minősül a túlsúly, az ápolatlan köröm, a lenőtt haj, a koszos cipő, a borosta, de érthetetlen helyesírással böfögni egy fórumon az belefér.
"#35 Erről beszéltem lol!! (#3 voltam)"
Gondolom, arra értetted ezt, hogy az arrogáns emberekbe belerúgni használom a helyesírást. Nos, én nem "belekötök" ilyenkor valakibe, hanem "visszakötök" :).
Tfh, jön valaki és beoltja a kérdezőt, hogy "hogy lehet olyan hüje, hogy ijet kérdez". Ha egy ember ekkora kötekedő segg, és mellé ekkora labdát dob, naná, hogy leütöm. :) Isten bocsásson meg nekem.
#35 DE ITT NEM ARRÓL VAN SZÓ
Ott van a kérdésben, hogy " látnak egy hibát, és muszáj nekik kijavítani"-tehát nem az a kérdés, hogy amikor valaki minden szót rosszul ír le, akkor minek szólnak be, hanem ha van 1, az miért olyan világrengető probléma egyesek szerint.
34.-es voltam.
Nyilvánvaló gépelési hiba miatt biztosan nem szólnék.
Ha valaki minden szót rosszul ír, annak sem érdemes szólni, mert valószínűleg az ennyire problémás helyesírás egyéb gondokra is utal. (Látásprobléma, aluliskolázottság stb.) Van elég baja, nem kell a helyesírással nyaggatni.
Viszont vannak olyan kommentelők, akiknél egy-egy tipikus hiba mutatkozik. Erre érdemes felhívni a figyelmet, mert ez még könnyen javítható.
Rohamosan terjednek ezek a hibák:
Akciós a kenyér a boltba.
Egyet értek.
Nem-e kell...
Meg találtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!