Néhány ember miért érez ellenállhatatlan késztetést mások helyesírásának kijavítására?
Sajnos helyesírást javító embereket valószínűleg nem lenne pénze fizetni az oldalnak.
Sok helyen pedig nincs is lehetőség a rosszul írt szöveget jelenteni.
Szerintem az egyértelmű, hogy ha itt, ezen az oldalon fizetett emberek szokták időnként a helyesírási hibákat is javítani, akkor azért fontos jól használni a nyelvet.
"Az emberek bepötyögik amit szeretnének, utána nem fogják nézegetni, hogy aha ott egy hiba, oda visszamegyek átírom stb."
Szerintem jobb lenne, ha így tennénk. Én magam fiatal vagyok, így ebben a mai, rohanó világban nőttem fel, de mégis mindig így szoktam tenni.
Amit leírunk, azzal valamennyire tanítjuk a környezetünket, akaratlanul is. Minden embertől lehet valamit tanulni.
De végülis mindenki leírta már az álláspontját, összeveszni azért nem kellene.
Szerintem az a fontos, hogy elkülönítsük egymástól a kötekedést és a segítő szándékot és igyekezzünk jóindulatból írni azt, amit megfogalmazunk. Persze, betartani nem mindig egyszerű, de azért jobb erre törekedni.
Nem kéri senki sem azt, hogy javítsuk ki a helyesírási hibákat, de attól még nem is tiltja semmi. A beszólogatást valóban nem engedi meg az oldal szabályzata, de azt nem is szabad ide keverni.
Időnként a fizetett moderátorok szokták itt a helyesírást kijavítani, így mégiscsak szükség van erre is. Az pedig, hogy nincs pénz valamire, nem jelenti azt, hogy teljesen felesleges lenne az adott munkát elvégezni.
"de attól még nem is tiltja semmi."
De igen, mivel OFF-nak számít. Ugyanannyira OFF-olás mint ha valaki megkérdi, hogy melyik autót vegye én meg beírom, hogy a csoki fagyit szeretem. A kérdéshez semmi köze.
Azt nehéz egyértelműen meghatározni, hogy mi számít már OFF tartalomnak.
Néhány esetben a helyesírás akár a teljes mondat jelentését is megváltoztathatja, ezért szorosan kapcsolódhat a kérdéshez. Például a csáp és a csap szavak teljesen mást jelentenek, pedig csak egy ékezet a különbség.
Az mindenképp fontos lenne, hogy legalább az ehhez hasonló hibákat kijavítsa valaki. Az meg már nehéz kérdés, hogy mi lenne erre a legjobb lehetséges megoldás. De ezt már nem is a mi dolgunk eldönteni.
OFF minden ami nem a kérdéshez kapcsolódik.
Ez a mondat jelentését megváltoztatja dolog is, hogy önmagában ha egyetlen szó van leírva, akkor lehet félreérthető, de a környezet ismeretében minden további nélkül lehet tudni melyik a helyes. Ha valaki kiírja, hogy pl " Elfagyott a kertben a csáp, mit tegyek? " akkor talán azért az emberek nem egy polip csápjára gondolnak hogy az áll a kertjében elfogyva....
#116.
Az általad leírt példa értelmezhető, de sok esetben ez nem így van. Szerintem érthető volt, hogy mire gondoltam.
Úgy emlékszem, a Bánk bán című ismert műben van egy olyan üzenet, amely kiváló példa lenne erre a jelenségre.
"A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem."
Itt például egyáltalán nem mindegy az, hogy hová képzeli az olvasó a vesszőket a mondatban.
Ez csak egy furcsa példa volt, de a helyesírás akár a való életben is vezethet komoly félreértésekhez. Jobb az, ha odafigyel rá az ember.
A Facebook például nem igazán foglalkozik a helyesírás kijavításával.
Ha valaki nem kap hasznos válaszokat a kérdésére a helyesírása miatt, akkor bizony a rest kétszer fárad. :D
Viszont ha egy értelmezhetetlen választ nem javít ki az a személy, aki küldte, akkor mégiscsak hasznos, ha más felhasználók felhívják a figyelmet az ilyen esetekre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!