Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Néhány ember miért érez...

Néhány ember miért érez ellenállhatatlan késztetést mások helyesírásának kijavítására?

Figyelt kérdés
Én is látom az írott szövegekben a hibákat, de sosem zavarnak (kivéve ha rengeteg van, és olvashatatlanná teszik a szöveget). Biztos nem venném a fáradtságot, hogy kijavítsam a másikat, és esetlegesen megbántsam/kellemetlen helyzetbe hozzam. Egyszerűen nem értem azokat, akik látnak egy hibát, és muszáj nekik kijavítani. Ez valami kényszer? Vagy fölényeskedés?

2023. jan. 2. 21:53
❮❮ ... 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... ❯❯
 201/444 anonim ***** válasza:
77%

Érdekes, én szinte minden nap szoktam nyelvtani hibákat javító válaszokat találni.

Hét kérdés a több millió közül pedig nem mérvadó.

Az meg csak egy általad vélt dolog, hogy a sok embert zavar az, ha valaki korrigálja a hibákat. Gyakorlatilag egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány olyan személlyel találkoztam eddig, akinek ez nem tetszett.

2023. jan. 13. 18:01
 202/444 BringaManó ***** válasza:
12%

#201: na, ez már röhejes, ne is haragudj... a te (minden alátámasztást nélkülöző) feltételezésed biztosan úgy van, tényként kezelendő – a vitapartneré pedig "csak egy általad vélt dolog"...

szerintem el kéne engedni ezt a szám háborút, és beszélgessünk arról, hogy melyik megoldásnak mi az értelme, hogyan hat, mi lehet a célszemély reakciója, vajon nincs-e terhére az olvasóknak, egyáltalán milyen hibafajtákról beszélünk, stb. – szerintem ezeket anélkül is ki lehet találni, hogy statisztikát készítenénk.

de "nem létező statisztikákra" hivatkozni, ilyen attitűddel, hogy "nyilván úgy van", "napnál világosabb", "vak is látja", miközben a vitapartner szerint nem úgy van, nem világos, nem úgy látja, semmi értelme...

(azért lehet, hogy majd megpróbálok kitalálni valami korrekt szavazást a témában, hátha okosabbak leszünk, ez a mai offolásos szavazás szerintem túl van egyszerűsítve, illetve kicsit félre is visz a megfogalmazása.)

2023. jan. 13. 18:10
 203/444 anonim ***** válasza:
12%

"Hét kérdés a több millió közül pedig nem mérvadó."

Direkt csinálod, illetve megjátszod, vagy tényleg ennyire nem érted? :D :D

Egyrészt 24 darab kérdésből volt a 7 egy véletlenszerű teszt kapcsán, de ki lehetne választani bármelyik kategóriát, abból véletlenszerűen egy adott mennyiségű kérdést, itt az arányokon volt a lényeg, hogy 24 kérdésnek kb a 30%-ban volt hiba, és érdekes mód egyiknél sem jelent még meg nyelvtannáci... Az általad említett " többség " kapcsán akiket zavarnak a hibák a 7 kérdésből minimum 4-bél ott kellett volna lenni a javítgatásnak. Vagy lehet mégsem a többség aki ellenállhatatlan késztetést érez?

Fura, biztos másik oldalt nézünk, én ha látok ilyesmit, általában lepontozva látom, vagy alatta rögtön a beszólás neki, hogy nem kérdezték, vagy ne okoskodjon vagy bármi hasonló, sokszor magától a kérdezőtől.

2023. jan. 13. 18:10
 204/444 anonim ***** válasza:
77%

Nektek sincsenek biztosabb adataitok a többség véleményéről, mint nekem.

Az pedig, hogy egy adott hibát nem javítanak ki az emberek, nem jelenti automatikusan azt, hogy az nem is zavarja őket. Sokan egyszerűen nem is veszik a fáradságot arra, hogy olyan személyeknek magyarázzanak, akik még csak helyesen írni sem tanultak meg. Valahol ez is érthető, hiszen az igénytelenül odahányt szöveg elég sok mindent elárul arról, aki megfogalmazta.

2023. jan. 13. 18:17
 205/444 anonim ***** válasza:
0%

A semminél még mindig több az, hogy legalább megpróbáltam elemezni egy adag kérdést, és az alapján kijelenteni valamit....

"Az pedig, hogy egy adott hibát nem javítanak ki az emberek, nem jelenti automatikusan azt, hogy az nem is zavarja őket. Sokan egyszerűen nem is veszik a fáradságot arra, hogy olyan személyeknek magyarázzanak, akik még csak helyesen írni sem tanultak meg. Valahol ez is érthető, hiszen az igénytelenül odahányt szöveg elég sok mindent elárul arról, aki megfogalmazta."

Na ez a valóban alaptalan dolog. Ahogy mindketten írtuk, mert te így gondolod akkor így is van, remek dolog lehet gondolatolvasónak lenni, hogy tudod az emberek gondolatait akik a kérdést olvassák.... Szerintem akkor inkább ezzel kéne komolyabban foglalkoznod, a gondolatolvasás jövedelmezőbb lehet, mint a nyelvtantanári állás online.

2023. jan. 13. 18:21
 206/444 BringaManó ***** válasza:
14%

segítek: igen, direkt csinálja :-) (– hogy én ma milyen jóindulatú vagyok... :-)

szerintem hagyjuk ezt a részét, szegény nem barátja a számoknak, sebaj.

nagyobb gond az, hogy akár sokan, akár kevesen támogatják a beszólogatósokat, attól még ez a tevékenység beszólogatás marad, és ha van rá indokuk, az elég kérdőjeles:

– ha azt mondják, hogy majd ettől megtanulja: nem, nem tanulja meg.

– ha azt mondják, hogy rendes dolog felvilágosítani a hibájáról: igen, de privátban, és nem nyilvánosan. úgy szólj neki, ahogy idegen társaságban szólnál egy ismeretlennek a lecsúszott slicce miatt: kétszer is gondold meg, hogy erre a figyelmeztetésre az adott helyzetben szükség van-e, és ha igen, akkor diszkréten és tapintatosan...

– ha azt mondják, hogy hülyék paradicsoma lesz a hely: akkor kérdés, hogy dolgunk-e kiutálni az aluliskolázottakat. ha valaki speciel úgy gondolja, hogy igen, akkor próbálja meg, a saját visszataszító eszközeivel véghez vinni, de ne takarózzon semmiféle vélt többséggel (amelyről nincs semmi bizonyíték), semmiféle vélt szabályzattal (amely nem kötelez ilyesmire senkit), hanem legyen annyi gerince, hogy a saját nevében cselekszik, és rábízza másokra, hogy önként mellé állnak-e, vagy nem.

2023. jan. 13. 18:22
 207/444 anonim ***** válasza:
12%

Na igen, ha direkt csinálja az sok mindent megmagyarázna, mert alapból egy olyan emberről aki papíron " igényes " meg szereti rendjén kezelni a dolgokat, arról az ember azt gondolnál, hogy minden tekintetben értelmes ember, és képes megérteni azokat a dolgokat is amiket mi leírtunk, illetve önmagától értékelni, hogy valójában tényleg nem-e fölösleges és kéretlen szélmalomharcot folytatni.

Mert talán egy tömör mondatba húzva a jelenség tényleg ez - fölösleges és kéretlen szélmalomharc -

2023. jan. 13. 18:29
 208/444 anonim ***** válasza:
77%

Sehol nem írtam azt, hogy bármilyen szabályzat is kötelezővé tenné a helyesírási hibák kijavítását. Viszont az még, hogy valami nem kötelező, nem jelenti azt, hogy tilos.

A beszólogatásnak pedig pont az a lényege, hogy sértő a másik emberre nézve, abban viszont semmi bántó nincs, ha valaki mindenféle megjegyzés nélkül korrigál egy hibát. Ha meg nyilvánosan történik a helyesírás kijavítása, abból több ember is tanulhat, nem csak egy.

Azt meg szintén nem írta senki, hogy bárkit is ki kellene utálni. Ne képzeljetek ide olyan dolgokat, amiket nem állítottak sehol.

2023. jan. 13. 18:29
 209/444 anonim ***** válasza:
6%

Szövegértés nagyon nem mehetett nyelvtanórán.

OFF-olás nem megengedett. Tekerheted-csavarhatod akárhova, a javítgatás a kérdés szempontjából egy OFF témakörnek minősül, tehát nincs ott helye.

Ezt a tanulgatós dolgot is körbejártuk már: Nem attól fogja megtanulgatni, mert te önkényesen odaspammeled. Ha akarta már rég megtanulta volna, vagy lehet simán elütötte. De ugye szerinted helyénvaló, akkor az helyénvaló is és még mindig nem érted meg a lényeget.

2023. jan. 13. 18:34
 210/444 anonim ***** válasza:
80%

Már leírtuk, hogy a helyesírás is az adott szöveghez tartozik, pont ezért nem számít a korrigálása offolásnak.

A hibák kijavítása meg nem azért helyénvaló, mert én úgy gondolom, hanem mert nem véletlenül vannak a helyesírásnak is szabályai.

2023. jan. 13. 18:38
❮❮ ... 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!