Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért van az,hogy sok idős...

Miért van az,hogy sok idős ember ragaszkodik a fenntarthatatlan,hatalmas családi házához,és elvárják,hogy ehhez a mások is asszisztáljanak?

Figyelt kérdés

Legalábbis arra felé amerre mi lakunk. Se ereje, és/vagy se anyagi lehetősége mar fenntartani a hazat. Mást se látok,mint két szintes,legalább 40-50 éve épült házakban idős embereket,akik folyton panaszkodnak,hogy nem bírják anyagilag,meg elköltözött a gyereke,és már nem segít nekik ( a gyerek,aki lassan 30 éves,és egy albérletben vergődik,ha szerencsésebb,a parjaval,ha nem,akkor ennyi idősen is egyetemista szinten egy szobát bérelve. Miközben ha eladnák a hodályt, ők is jól jarnának,és egy kicsit a gyereknek is tudnának segíteni). Legutóbb akkor húztam fel a szemoldokom,mikor egy ismerősöm mondta,hogy az nagymamája meghalt ( az apja anyja) és az apja,ahelyett,hogy eladná a házat, ami ugyanúgy egy szoci két szintes,mint amibe az apja is lakik,pár utcával arrébb, elkezdi majd lassan felujitani,hogy idős korában atkoltozzon majd oda,mert az jobb helyen van.(5 perc távolságra van kb a kettő egymástól.) Az "idős korában"-rol pedig annyit,hogy 63! éves az apja.Most ismerősömtől varná,hogy majd segít neki, ismerősömtől,aki albérletben él,kisgyereke is van,és sokakhoz hasonlóan szülői segítség nélkül (márpedig az úgy néz ki nem lesz) eselytelen a saját lakáshoz jutása.

Még mielott valaki írja,engem nem érint a dolog. És azt is tudom,sok idősnek ez az úgymond élete munkája,a ház (bár nem mindenkinek,az említett ismerősöm apjának pl anno az apja építtette úgy 20 éves korában.) Engem az lep meg,hogy mennyi ilyen idős ember van. Mintha nem múlna felettük is az idő,mintha a gyerekeik nem lennének rászorulva némi segítségre. De még ha nem is akar segíteni a gyerkének,akkor is. Pár éve azon fogtam a fejem,hogy egy 70 éves néni elesett és eltörte a csípőjét hólapatolas közben,szintén ilyen hodaly előtt. Mindenki kivolt,hát ezt miért a néninek kell csinalni,nincsenek gyerekei? De vannak, saját élettel,nem közvetlen a szomszédban,és egy jó ideje kérik a nénit,költözzön olyan lakásba,amit el is tud látni ennyi idősen.

Nem lenne nekik is jobb,ha normálisan élnének öreg korukban,nem egy gazdasági csőd hodalyban kergetnék egymást, és olyan feladatokat,amiket már el sem tudnak lassan normálisan látni?

2022. nov. 27. 13:05
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:
Azzal szerintem még nem árulok el nagyot,ha a néha hébe hóba egy kacsa,pár tojás és egy marék zöldség helyett mindenki jobban örülne,ha nem kellene folyton az anyja apja miatt aggodni,hol azért mert túl vállalja magát,hol azért mert megfagy a lakásban.
2022. nov. 27. 15:03
 22/31 anonim ***** válasza:
55%
Te semmilyen aggódasról nem írtál,csak nyigtál amiatt,hogy bem adják el a házat,és igy a gyerekek,unokák nyomorognak,meg hébe hóba dolgozni kéne egy kicsit.Semmi baj nincs azzal,ha valaki nem akar ilyesmiben segiteni,de sok olyat láttam,aki visz mindent,ugorjon segiteni az öreg akármiben.Nekem is van munkám,mégis megcsinálom,amit meg kell,nem halok bele.Vagy utálják a szülőt,azért nem segítenek,vagy csak leszarják.Lényegtelen.Nem akar költözni,nem fog.
2022. nov. 27. 15:17
 23/31 anonim ***** válasza:
69%
Ezt én is igy gondolom.
2022. nov. 27. 15:39
 24/31 A kérdező kommentje:

Erre értem,idézem:"Semmi baj nincs azzal,ha valaki nem akar ilyesmiben segiteni" de épp,hogy akiket írtam,és ismerek,pont ezzel van bajuk. Ott a hatalmas ház,a nagy kert,vagy éppen nem akkora,de akkor sem bírják anyagilag fenntartani. Erővel meg oka e nem bírják. És elvárják hogy a "gyerek" aki felnőtt ,családos ember,első számú prioritást csináljon az ő ragaszkodásukbol. Nyilván van olyan példa is amit rtal,de a kérdés nem róluk szólt

Az aggodast meg ertheted úgy is,hogy nem feltétlen a szülők miatt aggódnak,mert azok olyanok,amilyenek,de nem nem hiányzik egyiküknek sem,ami a hólapatolos nénivel történt. Mit gondolsz,utána kinek kellett hónapokig ápolni a csípő tortott beteget? Naná,hogy a a lányának,aki két kisgyerekkel volt otthon. Hiányzott neki mellé még ez is. Néni azóta is ott lakik,és ha esik a hó idén,gondolom most is nekiveselkedik lapatolni.

2022. nov. 27. 15:42
 25/31 anonim ***** válasza:
77%

Én is ápoltam a nagyanyám,néha a másik gyereke,meg unokája is.Ez van.Legközelebb,ha elesik,berakjak az elfekvőbe,ott kinyirják,és nem kell albérletben nyomorogni.Ja,az én nagyanyám a szobában szédült meg,és esett el.Nem kell hozzá hólapatolás.

Ha máshogy tetted volna fel a kérdést,meg megérteném. De neked csak a pénz hianyzik,meghogy neha csinalni kell valamit.Nem kötelező a szülőkkel tartani a kapcsolatot,ha nem jó.Probléma megoldva.

2022. nov. 27. 15:48
 26/31 anonim ***** válasza:
21%

26-is, nevetséges, amit írsz. Mint mondta a kérdező, neki van otthona. Nekem is van. Mégsem értem ezt a dolgot a saját felmenőinknél sem.

Mert természetesen segítünk annak a szülőnek, akivel jóban vagyunk és aki megérdemli. De azért ennek is van egy határa, és talán nem lehet azon csodálkozni, hogy a többségnek ilyen árak mellett a saját otthona és saját gyerekei eltartása mellett nincs pénze még a szülőket is finanszírozni, meg az ő háztartásukat is vezetni, csak mert nem akarnak elköltözni a hodálykból.

2022. nov. 27. 15:54
 27/31 anonim ***** válasza:
79%

Ha megfolytod a csirkémet,beverek neked egyet.Utálom az allatkinzokat. Te egyfolytaban azon hőbörögsz,hogy a szülő gond.Más is leirta,hogy az öregek nehezem változtatnak.Élje mindenki a saját életét.Ha olyan szüleim vannak,akik csak lehuztak mindig,nem tartom velük a kapcsolatot.Nem mindenki nyomorog,és a pénz nem jár.Ha valaki ad a gyerekének az becsülendő.Ha nem kapok soha semmit leszarom,és nem is megyek segíteni.

Ezen mit nem értesz.És nem mindenki nyomorog.A hólapatolast meg hagyjuk,esik egy évben 2 centi hó,nagy munka elseperni.

2022. nov. 27. 16:12
 28/31 A kérdező kommentje:

#29 de akkor meg mit trollkodod tele a kérdésem,ha semmi köze a válaszaidnak ahhoz,amit írtam?

Más:nem fogom megfolytani,mert azt pontos j-vel kell. Le is bökhetem és főzhetek belőle levest.🤷🏻‍♀️ Örülök,hogy (megint) attjott a lényeg. Én is utálom az allatkinzokat.Margit néninek meg sikerült 2 centis hóban elesni,tudod a lefagyott havat is el kell kaparni az útról, nem kell hozzá nagy hóesés,és van,aki az istennek sem sózza az utat,hogy ne fagyjon le. Nem,ne írj,hogy miért jó vagy nem jó a sózás. Nem,ne írj,hogy miért ne bökjem le a csirkéd (nem fogom,becsszó,az csak egy példa volt,ami látom,nagyon szépen megértettél (/irónia).) Tovabbi szép napot neked,a kérdésem alá meg kérlek ne írj többet,mert így is teletrollkodtad.

2022. nov. 27. 16:51
 29/31 anonim ***** válasza:
En csak válaszoltam.Te meg a csirkem akartad megfojtani.Köszönöm,hogy felhivtad a helyesirási hibára a figyelmem.Nem fogok írni,megyek dolgozni.Remélem más érthetőbben leirja,hogy az öregek nehezebb hagyják ott a megszokott környezetüket.Segitséget azért varnak,mert a sajat csaladjuk,és egyszer ketszer bele kellene férni,ha jó a kapcsolat. És ha eladja a házát se kell az albérletben nyomorgó utódait pénzzel nyomnia.
2022. nov. 27. 17:13
 30/31 A kérdező kommentje:

Segítségnek egyszer kétszer bele kell férni =\= a fiam nem ad pénzt a fűtés számlára,nem tudom bevetni a kertet ( értsd a szántó nagyságú kertet) mert nincs segítség,parizert se tudok venni,minden olyan drága,de hát a fiam sem tud adni,ott rohad meg a fán a sok gyumolcs,de a gyerekek nem tudnak eljönni segíteni leszedni..stb stb...a csirkés dolog meg egy átvitt értelmű példa volt,semmi de semmi köze nem volt a csirkehez

Segíteni akkor kell,ha onhiban kívül van, és (! Nagyon fontos) tud is az ember. Az nem elvárható,hogy egy ilyen hobbihoz,mint erőn felül lévő ház fenntartása,és kert gondozása,az utodilok asszisztáljanak.errol szólt az egész kérdésem.

Na jó munkát.

2022. nov. 27. 17:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!