Miért van az,hogy sok idős ember ragaszkodik a fenntarthatatlan,hatalmas családi házához,és elvárják,hogy ehhez a mások is asszisztáljanak?
Legalábbis arra felé amerre mi lakunk. Se ereje, és/vagy se anyagi lehetősége mar fenntartani a hazat. Mást se látok,mint két szintes,legalább 40-50 éve épült házakban idős embereket,akik folyton panaszkodnak,hogy nem bírják anyagilag,meg elköltözött a gyereke,és már nem segít nekik ( a gyerek,aki lassan 30 éves,és egy albérletben vergődik,ha szerencsésebb,a parjaval,ha nem,akkor ennyi idősen is egyetemista szinten egy szobát bérelve. Miközben ha eladnák a hodályt, ők is jól jarnának,és egy kicsit a gyereknek is tudnának segíteni). Legutóbb akkor húztam fel a szemoldokom,mikor egy ismerősöm mondta,hogy az nagymamája meghalt ( az apja anyja) és az apja,ahelyett,hogy eladná a házat, ami ugyanúgy egy szoci két szintes,mint amibe az apja is lakik,pár utcával arrébb, elkezdi majd lassan felujitani,hogy idős korában atkoltozzon majd oda,mert az jobb helyen van.(5 perc távolságra van kb a kettő egymástól.) Az "idős korában"-rol pedig annyit,hogy 63! éves az apja.Most ismerősömtől varná,hogy majd segít neki, ismerősömtől,aki albérletben él,kisgyereke is van,és sokakhoz hasonlóan szülői segítség nélkül (márpedig az úgy néz ki nem lesz) eselytelen a saját lakáshoz jutása.
Még mielott valaki írja,engem nem érint a dolog. És azt is tudom,sok idősnek ez az úgymond élete munkája,a ház (bár nem mindenkinek,az említett ismerősöm apjának pl anno az apja építtette úgy 20 éves korában.) Engem az lep meg,hogy mennyi ilyen idős ember van. Mintha nem múlna felettük is az idő,mintha a gyerekeik nem lennének rászorulva némi segítségre. De még ha nem is akar segíteni a gyerkének,akkor is. Pár éve azon fogtam a fejem,hogy egy 70 éves néni elesett és eltörte a csípőjét hólapatolas közben,szintén ilyen hodaly előtt. Mindenki kivolt,hát ezt miért a néninek kell csinalni,nincsenek gyerekei? De vannak, saját élettel,nem közvetlen a szomszédban,és egy jó ideje kérik a nénit,költözzön olyan lakásba,amit el is tud látni ennyi idősen.
Nem lenne nekik is jobb,ha normálisan élnének öreg korukban,nem egy gazdasági csőd hodalyban kergetnék egymást, és olyan feladatokat,amiket már el sem tudnak lassan normálisan látni?
Aztán hova menne?
Alig eladhatóak ezek a házak, ha meg el lehet bőven nem annyiért amennyiért egy jóval kisebb kerül.
El lehetne adni,ez a nem akarásnak nyögés a vége. Errefelé 50 millió egy lepuszultabb Kádár kocka is,és 30 körül már lehet venni lakást,kicsit többért kisebb házat,pcsnyi kerttel,a mostani,jellemzően szántónak beillő kert helyett.
De amúgy egyikükről sem hallottam még azt a panaszt,hogy költöznek én,eladnám én,de ki venné meg? A hólapatolos néni házat is meg akarták már venni,és az ismerősöm nagyanyjanak a házára is lenne vevő.
Tudod te,hogy mennyit számit,ha van egy kis veteményesed,haszonállatod? Biztos van,akinek most jól fog esni az a 10 darab tojás,egy tyúk,kacsa,zöldseg,stb...
És máris kevesebbet fog nyomorogni.Nalunk 3000 k-ja a kacsának,libanak.A csirke 2800.Tehát nagymama ad egy 3 kg os kacsát,20 tojást,egy kis zöldséget a levesbe,több,mint egy tizest spóroltak.De gondolom ezt nem fogadja el se a gyerek,se az unoka.
Én egyetértek veled, kérdező, és nem értem én sem az okokat.
Az én anyám is hasonló házban lakik, nem kétgenerációs, de emeletes, 120-130 nm-es. Az apámmal még gyerekkoromban elváltak, és azóta kb. pont nulla forintja volt bármit újítani rajta, tehát kb. 25 éve úgy áll, ahogy. A nyílászárók lettek kicserélve, és annyi, de egyébként kívül-belül lerohadt már az egész ház, udvar és a kerítés is. Ja, és tartozik hozzá egy 7000+ négyzetméteres kert is, ahol soha semmi nem volt, csak a gaz, minden nyár arról szólt gyerekkoromban, hogy a melegben gazolni kellett, hogy ne szóljanak a szomszédok a méteres parlagfű miatt.
És ez nem falu, hanem jó drágàvà vált agglomerációs község, ahol még a lepukkant házakat is 40 milliókért viszik, amiből már rég vehetett volna magának egy lakást. A kifűtésre amúgy már gyerekkoromban sem telt, mindig hideg volt, nem is tudom, most mi lehet (már nem tartjuk a kapcsolatot egy ideje). De látod, inkább hagyja magára rohadni az egész házat, és fázik még nem eszik, de akkor sem adja el.
A férjem szülei is hatalmas házban élnek, 160 nm-esben. A különbség az, hogy nekik egyelőre van pénzük fenntartani,mert apósomnak jó nyugdíja van, viszont idősödnek, és ha pl. anyósom egyedül maradna pár év múlva, mikor már nem dolgozik, a nyugdíjából kb. éhen halna, nemhogy egy ekkora házat fenntartson. Illetve, már fizikailag sem bírják a takarítást, kertrendezést. De ők sem gondolkodnak eladásban, inkább újítják folyamatosan, pedig nagyon jó környéken lévő ház, 70-80 millióért tuti elmenne, még maradna is bőven pénzük. Nem tudom, velük is mi lesz, de a ház a mindenük.
Ja, és nekünk van saját ingatlanunk, tett minket sem érint közvetlenül a dolog, de akkor sem értem.
#18 tudom.mennyit jelent..nekünk is van egy kis konyhakerti,és 10 tyúk,pedig 500 nm az udvarunk.
Egy kis veteményes. Egy KIS veteményes. Nem 3000 nm- nyi kert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!