A társadalom "nőies" és "férfias" elvárásaiból mi az, ami titeket bosszant? (Kifejtem lent)
Azt azért elfelejtik a linkelt témában, hogy Magyarországon egyáltalán nem a nemi sztereotípiák miatt várták és várják el a férfiaktól hogy legyenek szerelői képességeik, hanem azért, mert már akkor sem volt elég jó szakember és alkatrész és már akkor is megfizethetetlen volt a szegényebb réteg számára. Ha nem csinálták meg, akkor nem működött és kész.
Tegye mindenki a szívére a kezét: kinek van otthon nagyobb eséllyel műhelye és szerszámkészlete: a férfinak vagy a nőnek?
Ha pedig az előbbi a válasz, akkor ez a társadalmi nyomás miatt van vagy azért, mert a férfiak nagy része inkább önként vállalja az ilyesmit, mivel a hasznossága mellett a jól végzett munka örömet is okoz?
Ha pedig adott egy tipikus fizikai munka, ami egyszerű (pl betonozás) feladat és odaállítanak 100 nőt és 100 férfit, hogy kérünk jelentkezőket a munka elvégzésére, akkor mi lesz a nemek megoszlása?
Ki fog derülni, hogy a nők egyáltalán nem akarnak vállalkozni nagy megerőltetést jelentő feladatra, ha a közelben van férfi is, aki azt megcsinálja helyettük?
Engem férfiként a következők idegesítenek masszívan:
Férfiaknál:
- neked ehhez érteni kell (autószerelés, elektronikai dolgok, stb.) mert te férfi vagy
- nem szabad sírni, mert az lányos (vagy régen: "hogy leszel akkor katona")
- ne legyél már érzelgős/érzékeny, mert az nem férfias
- a férfiak dolga a kezdeményezés
- a férfiak dolga a katonáskodás, a háború
- ne ülj így-úgy-amúgy mert az egy férfinál hogy néz már ki
- a férfiak nem tudnak (olyan jól) takarítani mint a nők
- minden "az igazi férfi" kezdetű beskatulyázó baromság
- a férfi ne legyen már otthon GYES-en mert az hogy néz már ki
Nőknél:
- a házvezetés / takarítás a nők feladata
- a nő helye a konyhában van (no comment....)
- a "nő létedre" kezdetű marhaságok
- akkor vagy szép, ha X tonna vakolatot raksz magadra
- a gyereknevelés a nők dolga
- te nő vagy, te nem értessz hozzá (szerelés, stb., stb.)
- ez-az-amaz férfi munka, nem nőknek való
És így tovább.
Ez a férfi-munka / női-munka felosztás szerintem nagyon idejét múlt és abszolút hülyeség. A munka az munka, lényegtelen, hogy mi az. Felőlem egy férfi is lehet műkörmös és egy nő is lehet vízvezetékszerelő. Inkább az a megvetendő, ha valaki nem dolgozik, mert "az a munka nem férfinak/nőnek való".
Gyerekeknél engem is idegesít ez a "kisfiús/kislányos" felosztás mindennél. A gender-studies amúgy pont ezt kutatja, hogy mi ennek az alapja, miért fejlődött ez így, de hát sok begyöpösödött idióta van, akik ezt úgy interpretálják, hogy " akisfiúkból lányokat, a kislányokból fiúkat akarnak nevelni".
De még a ruháknál is: a kisfiúk színe a kék, a kislányoké a rózsaszín. Sokan nem is tudják, hogy évtizedekkel ezelőtt ez pont fordítva volt. Ha ma valaki a kisfiú babáját rózsaszínbe öltözteti, azt majdhogynem megkövezik.
7-es:
"akkor te pl csinálnál vidéken: cserépcsere, tetőléccsere, kúpolás, csatorna javítás/ásás, fűkaszálás, olajcsere autón, kisebb(nagyobb) javítások, gallyazás, favágás, stb...illetve gondolom dupla annyit is keresnél ehhez, mint a párod...."
Amióta megvettem a házam, azóta egyszer cseréltettem ki a komplett tetöszerkezetet, cserepeket, kúpcserepeket, csatornákat ezelött 30 évvel, azóta nem kellett semmit javítgatni rajta, mert rendes szakemberekkel csináltattam meg.
Az autót szervízbe viszem, márcsak azért is, mert nem 30 éves Lada, otthon kókányolni hülyeség lenne, csak tönkremenne töle. Az éves szervízre elviszem, ott megcsinálnak mindent (olajcserét is), utána egy évig semmi gondom vele.
A kisebb javítások alatt nem tudom, mit értesz, de amit te házilag meg tudsz csinálni, azt egy nö is.
Fát nem kell vágni, mert nem fával fütök. A gallyazás meg végképp nem olyasmi, amihez szakértelem kellene, de azt a két gyümölcsfát én is megcsinálom.
És nem keresek dupla annyit, mint a párom, fölösleges is lenne, elég egyforma a jövedelmünk, mindketten gépészmérnökök vagyunk egy nagy autógyárban.
34, Mucika, tudod mindenki annyira lesz férfi melletted, mint amennyire te nő vagy...de érezni benned a frusztrációt, tudod, ha életedben 1x nőként viselkednél, nem bunkóznál, meg idiótáznál, lehet, jutna melléd normális pasika is....
De így te is csak egy feministává szomorodott kislány maradsz, aki végigjajgatja az internetet, a megfelelési kényszereit üldözve.
35-ös, kishazánk időjárását ismerve ugyan nem kívánom neked a jól megszokott jéggumókat, de hamarosan állhat neki valaki a tetődnek.....már ha találsz a szakemberhiányban, és az extraépítőanyagárakkal elszállt katyvaszban valakit.
Nem hiszem, hogy összejön.
Gratulálok a nem 30 éves autódhoz, bár gépészmérnök létedre totál zokni vagy az autókhoz, megsúgom, egy lada később megy tönkre, mint bármilyen mai hulladék, műanyagmotoros szar.
Aztán nehogy csalódást okozzon a kis autód, de majd egy szerinted hímsoviniszta szerelő fix, hogy leakaszt rólad több 100e Ft-ot, ami utána sosem lesz jó.
Nem, fát azért kell vágni, hogy ne dőljön rá a kis házikódra, valamint a gallyak ne szedjék le a cserépkéket.
Amit én házilag kisebb javításokat meg tudok csinálni, azt egy nő is biztos.
Aham.
Hát, gyanítom itt nálam a kertben pl a kútkereket nem bírnád megtekerni, de még a sodronyát se a helyére igazítani. soroljam tovább?
Ahhoz képest, hogy gépészmérnökök vagytok mindketten, pláne egy autógyárban, elég furán állsz a gépjármű témához.
Mondjuk úgy konkrétan kérdeznék párat, de lehet, zavarba jönnél...
Te, kis megfelelési kényszeres szupernő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!