Érezted már úgy, hogy fehér heteró férfiként privilégiumaid vannak?
21
Például nagyobb biztonságban járhatsz éjjel az utcán és szinte kizárt, hogy vadidegen emberek csípjenek a fenekedbe csak mert miért ne, a vállalatok szívesebben alkalmaznak, pusztán azért, mert nem tudsz gyereket szülni és a szakmai előbbre jutásodat aligha teszik függővé egy szopástól.
22
Ok,ezek lehetnek szempontok,azért marhára nem érzem magam kiváltságosnak.Az sem sokkal jobb,mikor random bolondok belém kötnek az utcán.Mondjuk konyítok valamit a verekedéshez,úgyhogy ez ad némi biztonságérzetet.Ahol vagyok most,ott azért alkalmaznak szívesebben,mert nőt nem vesznek fel bútort pakolni,a szakmai előrelépésem meg jó nagy beetetés volt,megígérték a szemembe,aztán elsumákolták az egészet.Úgyhogy a szopás rejtelmeibe azért én is be vagyok avatva...
#4: Hol láttál ilyet, mert most megint az lesz, hogy én előfeltételezek rólad, amiért bevallottad, hogy nő vagy, de szerintem kettőnk közül én dolgoztam több munkakörben cigányok között. Sehol nem láttam a dolgos cigányokra a beszólásokat.
Olyan persze van, hogy ha linkeskedik, akkor jön a kollégák között, hogy "Cigánytól mit vársz" de ebből megint a szó miatt rasszista fennhangot kerekítenek, pedig ugyanez megfeleltethető annak is, hogy ha a fehér hetero Béla nem jön be, mert csak, akkor ő is megkapja a megjegyzést, hogy "Ilyen csicska Béluskától mit vársz, ilyen mamahotelestől? Kenyeret kenni nem tud magának, anyuci csomagol."
Ez szimpla emberi frusztrációlevezetés, rosszindulatúság, nincs se rasszista, se nemi indíttatása, ott próbál meg ütni, ahol úgy érzi a legjobban fáj - paradox módon még az sem érdekli, hogy az illető nincs jelen, kiadja magából a feszültséget egy ízes szitkozódással.
És ezeket az embereket - akik nyilván komplex okokból lettek ilyenek és ha mindegyik alá tennél 1-1 lottó ötöst sokat javítanál a helyzeten - még tovább frusztrálja a társadalom azzal, hogy mint a Szócsapdás játékban, egyre több a tiltott kifejezés.
Azt kell mondjam, a polkorrekt ballibsi oldal csinált ezekből a szavakból ekkora mély érzelmi jelentőségű kifejezést, a csoportok tagjai enélkül örültek volna a javuló tendenciának, pozitívan értékelték volna, de neeem, túl kellett tolni a biciklit és csodálkozni, hogy már populista politikusok is felkapták a témát, szintén nem azért, mert kirekesztők lennének, hanem mert meg akarnak lovagolni 1-1 hullámot.
"ha nőiesen öltözködnek, ami nem tudom, hogy miért fáj bárkinek is."
A heterok is, légy nyugodt. Sőt, az eltérő közeg miatt még jobban. Mert a melegeket legalább a többi meleg elfogadja, nekik így van egy összetartó közösségük. A hetero meg azt érzi, hogy csak mert nem divat-szakértő és egy elcseszett szabásforma miatti uniszexnek hirdetett nadrág/póló miatt már szívja 8 kollégából kettő a vérét.
Sőt, olyan is volt, mikor a meleg irodista srácra hivatkozva szívták a vérét a heteronak, hogy "Mindig is gyanús voltál nekem. Valld be, hogy a X-nek szeretnél imponálni. Most, hogy így végiggondolom még nővel se láttalak soha. A Pistit se, de azt azért, mert dagadt és válogatós, simán megcuccolhatná a Gizit... de téged... Meg a múltkor azt mondtad, egy SP számra is, hogy nem olyan rossz. Figyelünk..."
A meleg srácot meg eközben elfogadták, semmilyen attrocitás nem éri, maximum céges bulin beb...szva kezdik el elemzni, hogy abszolút nem értik, hogy miért jó neki, magyarázza már el mi szexi van egy férfi ánuszon meg úgy amúgy egy férfin, meg nézzen már rá a recis csajra, nézze meg jól azokat a domborulatokat, áááh, hogy tudsz te ilyen lenni?
De ha meg ugyanezt mondjuk egy fanboysággal hasonlítod össze, vagy fociszurkolósággal, akkor is békésen együtt vannak annak ellenére, hogy sosem fognak egymással egyetérteni.
Meg egyébként is. Őszintén irigylem azokat az embereket, akiknek olyan jó munkahelyük, munkakörük és úgy összességében életük van, hogy ezt érzik a legnagyobb problémának, amikor a kollégákkal szívják egymás vérét. Ha ennyire utálja valaki az embereket, akkor miért nem olyan munkakörbe orientálódik, ahol egyáltalán nem kell közösségben lenni és a neten már meg tudja válogatni a saját kis safe space buborékát?
És ez ugyanúgy érvényes a hetero gamer kockára, a szintén hetero elvont művészlélekre, a melegre és másokra is.
"vagy csak érezteti velük a hatalmát azzal, hogy atyáskodva ráteszi a kezét a vállára."
Miket nem hozol fel példaként. Képzeld, bizonyos emberek ezt hetero férfiakkal is el szokták játszani, amúgy meg velünk úgy éreztetik, hogy simán közlik, hogy hol a helyünk. Te ilyenkor kijátszhatod az "azért mert nő vagyok" kártyát és egy munkaügyi perben (ha van időd és kedved hozzá) akár még nyerhetsz is, mert a NANE típusú szervezeteknek úgy kell a médianyilvánosság, mint egy falat kenyér, mások (alapítvány) pénzét pedig nem sajnálják megelőlegezni a perköltséget, ráadásul instant kapsz jogi tanácsadót is.
Eközben a privilegizált hetero fehér férfi attól érezze magát privilegizálva, hogy ilyen esetekben csak önmagára számíthat, nincs lobbicsoport, aki csak arra vár, hogy elvakkantsa magát?
"természetesnek veszitek azt, hogy privilégizált helyzetben vagytok, ebbe születtetek bele."
A szerintetek privilegizált helyzetünk abból adódik (az izomerőnk, testfelépítésünk kivételével, amiről a biológia tehet, de hidd el szívesen elcserélném arra a képességre, hogy lövök magamról most azonnal egy kócos szelfit, felrakom magam Tinderre és fél óra múlva már leszervezek magamnak egy laza, kötetlen szexrandit, ahol csak annyit kell foglalkoznom a másik fél személyiségével, hogy ne legyen elmebeteg állat, de sem az anyagi helyzete, sem a lakhatási körülményei, de még a párkapcsolati státusza se érdekeljen), hogy mi korán megtanultuk, hogy csak magukra számíthatunk és senki nem kaparja ki helyettünk a gesztenyét, senki nem tesz alánk semmilyen biztonsági hálót, azt is magunknak kell megteremteni.
Emiatt eléggé dühösek vagyunk, hogy lassan a csíkoshátú-szindrómás genderfluid pirézeknek is saját lobbicsoportja lesz, de mi annyira privilegizáltak vagyunk, hogy még mindig csak magunkra számíthatunk EGY OLYAN VILÁGBAN, ahol csak az él túl, csak az érvényesül, aki mögött valamilyen hátszél van. Akár család (arról szintén nem tehetünk, ha arra nem számíthatunk), akár állam, akár lobbicsoport, közösség.
Nem, egyelore. Nem kapok segilyket, nem tudom rokkantnyugdijaztatni magam egeszsegesen. Nem sikerul a BKK ellenort egy "huzzal tovabb"-bal elintezni. Ha valami serelem er, nem tudok foghegyrol egy "Aze', me' _______ vagyok!?"-ot odakopni, es meg sorolhatnam....
37F incel
#7: "Azt most hagyjuk, hogy ezt nem is kérdezhetné, teszi."
Képzeld el, ha lennének gazdasági alapismereteid, adózási alapismereteid, akkor pontosan tudnád, hogy azért kérdezi, mert - főleg mióta a munkanélküli segélyt is lecsökkentették (nem véletlenül) 9 hónapról 3-ra, meg a táppénzt is 60%-ra, - elég csábító annak, aki akar szülni, hogy egyúttal egy elviselhető, de nem kedvelt munkakörben lehúzza a próbaidőt, utána pedig bejelenti, hogy veszélyeztetett terhes (nem egy orvost ismerek, aki pártízezerért ráírja a papírra) és a munkáltatónak fenn kell tartania a munkakörét, miközben be kell tanítani új embert a pozícióra, aki mire az illető visszajön GYES-ről, addigra már szintén véglegesítve lesz.
A van-e gyerekedet meg azért, mert ha van egy 4-5 éves és nem igazán tudod kire bízni, akkor szinte borítékolható, hogy miatta nem fogod tudni rendesen végezni a munkádat így az amúgy sorban álló 50 jelölt közül talán egy kevésbé macerásat venne fel. Főleg ha esetleg a HR-es is új és bizonyítani akar a vezetőségnek, nem azzal kezdeni a próbaidejét, hogy gázosabbnál gázosabb embereket hoz a cégnek, aki a telefont se veszi fel, hogy miért nem jött be, aztán fél nap múlva derül ki, hogy az égetnivaló rossz gyerek beledobta neki a vécébe.
Ha tudnál a cég fejével gondolkodni mindjárt nem azon kattognál, hogy "jaj, mert nő vagy", hanem még örülnél is neki, hogy nő vagy egy olyan jogállamban, ahol nem húznak be a kamionba megerőszakolni, mint pl. India bizonyos részein, nem adtak el már 8 évesen feleségnek, stb.
"Gyanítom, egy férfitől nem kérdezte volna ezt."
Rosszul gyanítod, bár nálunk kétségkívül a lakhatási körülményeink iránt szeretnek jobban érdeklődni, mint később ez is kiderült, mert aki albérletet/lakáshitelt fizet azt jobban szeretik a "nem szeretem" munkákra felvenni, hiszen jobban kötve van a fizetésétől, ritkábban, nehezebben vált, benne marad a mókuskerékben. Az alulfizetett gyakornoki, pályakezdői kategóriában meg a mamahoteles, illetve saját (hitelmentes) lakásban élőt szeretik jobban, hiszen ő pozitívabban fogja szemlélni a babzsákfotelt meg a csocsóasztalt és a kávégépet, mint amennyire negatívan, hogy a fizetéséből nemhogy pizzát nem tudna rendelni, hanem májkrémes zsömlén kéne élnie, de még úgy is kérdéses lenne kigazdálkodni egy garzon-albérletet. Viszont így meg olyan, mintha 150 ezerrel többet keresne, mint valójában.
#11: "Csak persze a gondolat az ostoba kérdezőféléknek, hogy az övékén kívül is létezhet más élettapasztalás,"
Képzeld el, olyan hetero fehér férfiakat is ismerek, akiknek az a legnagyobb problémájuk, hogy lassan már Molnár Krisztián méretűre hízva nem jön össze velük x kategóriájú nő vagy akik mindenben a negatívat látják, ez alapgondolkodás. Csak mikor egy lobbicsoport áll mögötte, akkor már kapsz egy muníciót, hogy ráfoghatod, hogy azért van ez, mert...
Tudod, mint a mentális betegségeknél is, hogy hirtelen annyi depressziós meg pánikbeteg meg Asperger-szindrómás lett, hogy arra már a tudósok felfigyeltek és 90%-uk az interneten diagnosztizálta magát.
Az ember szereti, ha valami társadalmilag elfogadott vagy tudományosan igazolható dologra rá tudja fogni a saját vélt vagy valós sikertelenségét.
#16: "Ha egy férfi és nő közös megegyezés alapján úgy döntenek, hogy csak a férfi dolgozik, az neked miért fáj?"
Mert a "közös megegyezés" olyan, mint a Keresztapában. Nem egyenlőek a viszonyok, mert a férfi választhat, hogy elbukja a nőt így vagy úgy, de az utána következő jelöltek is valószínűleg tőle fogják elvárni, hogy dolgozzon, hiszen az emberek többsége nem szeret dolgozni, de van akinek muszáj. Nos, mivel a nőnek mindig nagyobb a szexpiaci értéke, mint azonos kategóriájú férfinek, így elég egy jelentkező is, aki rontja az alkupozíciót. És a nőt nem fogja érdekelni, amíg egyetlen jelentkező (vevő) is van rá, hogy az az illető miért vállalta be.
"Egyetlen fehér, heteró férfinak sem KÖTELESSÉSE eltartani a feleségét."
Választhatja a magányt is.
"Ha neki valamilyen okból kifolyólag mégis így a jó, akkor miért lenne elnyomva?"
Ez olyan kérdés, mintha azt mondanád, hogy ha nem lenne jó 1200 Ft-os kilóáron kenyeret venni, akkor nem vennéd meg annyiért. Miért veszed meg?
És tudom, tudom, most levezetheted, hogy nem létszükséglet a szex. Egyrészt a kenyér sem, ehetsz helyette rizst is vagy bármi más alternatívát, másrészt eléggé torzítja a személyiséget a hosszútávú magány.
És egy dolog elutasítani egy nyilvánvaló aranyásót, aki szintekben gondolkodik meg más dolog, mikor éveken át olyan nőkkel hoz össze az élet, akik elvárnák, hogy te dolgozz.
És természetesen nem vagy vak, látod a másik oldalt is, amikor esetleg a nőt húzza le a férfi, de valahogy ezeknek a nőknek meg te látod úgy, hogy nekik így jó. Elég egy jó pasi (ők azt mondják szerintük átlagos, de szeretik) és inkább bevállalják, te viszont csak akkor lennél elég jó bárkinek (nem nekik, mert ők a választottjukhoz ragaszkodnak), ha azért anyagilag is bizonyítanád férfiasságodat.
Az évek pedig férfiként sem a barátaid, jobb nem lesz idővel sem, csak rosszabb. Gazdagodni nem tudsz annyival jobban, mint amennyivel az életéveid alapján nőnek veled szemben az elvárások.
A nőt pedig nem hatja meg, hogy te mennyit szenvedsz, mennyit kínlódsz azért, hogy x összeget megkeress. A nőt az érdekli, hogy ő kirakósdarabkaként a saját életszínvonalába bele tudjon téged illeszteni. Az is lehet, hogy pont nem anyagi gátja van a dolognak, hanem szándék, mert ő bármikor vissza tud menni a szülői házba (meg később megörökli) neked pedig fizetned kell az albérletet és szeretnél idősebb korodra egy saját lakást, így hiába keresel többet, mint a nő, ha jóval alacsonyabb életszínvonalon tudsz belőle élni.
"És ezeket az embereket (...) még tovább frusztrálja a társadalom azzal, hogy mint a Szócsapdás játékban, egyre több a tiltott kifejezés."
Egyetértünk, a PC roppant káros, de szerinted a nőket nem értinti? Ismered JK Rowling esetét? Oké, a férfiak eggyel több csoportról nem mondhatnak rosszat, de engem nőként is frusztrál, hogy az ember lassan statisztikákkal nem érvelhet egy beszélgetésben, mert azonnal rásütik, hogy rasszista-homofób-antiszemita-cigánygyűlölő-fasitsza-állat.
"Te ilyenkor kijátszhatod az "azért mert nő vagyok" kártyát..."
Ja, van az, amikor kijátsszák az "én nő vagyok kártyát", és rengeteg olyan eset van, amikor tényleg abúzus történt. Vagy ez kizárt?
"...szívesen elcserélném arra a képességre, hogy lövök magamról most azonnal egy kócos szelfit, felrakom magam Tinderre és fél óra múlva már leszervezek magamnak egy laza, kötetlen szexrandit..."
Nem tudom, hogy a férfiakban miért él még mindig az a mítosz, hogy egy nő megkaphat bárkit. Helyesen megfogalmazva ez úgy szól, hogy egy SZÉP nő megkaphat MAJDNEM bárkit. De hidd el, rengeteg olyan közepes/csúnyácska nő van, aki talán kapna magának dugópajtit, de mindenképpen érezné, hogy a férfi csak "ráfanyalodott".
Másrészt azt is nagyon jó lenne megérteni, hogy a nők elsöprő többségének nem azt jelenti a szex, mint a férfiaknak. Átlagos, ha kicsípem magam, egészen elfogadható a külsőm, ha lepattannék valamelyik szórakozóhelyre, bizonyára találnék egy embert, aki megdugna, de hidd el, ez semmit sem jelent számomra. Soha nem éltem a lehetőséggel. És nem azért mert bredpittre várok, hanem mert csak akkor bírok szexelni valakivel, ha érzek is valami iránta, márpedig az érzelmek nem alakulnak ki öt perc alatt. Hidd el, rengeteg nő így van ezzel, a férfiak egy jó nagy része viszont nem akar komolyan ismerkedni, inkább csak szexelne egy jót. Ami miatt amúgy nem ítélem el őket, de engedtessék meg, hogy ne érezzem valami nagyszerű kegynek, hogy valaki berakná nekem, aztán csókolom, többet nem hallok felőle.
És amúgy arra is kíváncsi lennék, hogy a kéretlen udvarlás tetszene-e? Mondjuk ha három tagbaszakadt cigány férfi közre fog, és megtapogat? Vagy az utcán szembejövő srác rácsap a fenekedre, amint elhaladsz mellette? Vagy a buszon melletted ülő úriemben a lábaid közé nyúl, aztán úgy tesz mintha véletlen lett volna (WTF)? Ez a része is bejövős, vagy a könnyű szex?
A #28 meg olasz stylist :D
37F incel
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!