A nem-vegánok azért ennyire előítéletesek és zárkózottak a vegánokkal szemben, mert félnek, hogy szembesítjük őket a tetteik súlyosságával?
"mert műpancsolt szrokon élsz"
Ez többektől is előjött, és muszáj rá reagálnom. Honnan húztátok elő ezt a baromságot? A vegánok gabonákon, hüvelyeseken, zöldségeken, gyümölcsökön, olajos magvakon élnek. Ez hol mű? Ezzel szemben ti eszitek a felvágottakat amikben húsragasztó van, és annyira feldolgozott, hogy rákkeltő? Persze vannak vegán felvágottak, de eláruljam ki eszi? Én vegánként nem, de a húsevő ismerősöm felvágottban a vegánt választja, mert az egészségesebb egy fokkal, és neki komoly betegsége van, muszáj odafigyelnie.
A sajt azért rossz, mert
1) az a tehén borjának van tápláléknak
2) miatta erőszakolják meg és tartják szörnyű körülmények között a bocikat.
Miért van az, hogy a tehén vagy kecske tejéből készült sajt ínyencség, de az emberi tejből készült sajt undorító elképzelés? Mi a különbség?
Mielőtt valaki arról kezdene papolni, mennyire egészséges a sajt, nézze meg az előző válaszaimat, mert nem az. És függőséget is okoz.
#56 a vegán margarin ugyanaz mint a többi margarin, különbség, hogy nincs benne tejpor! Nem kötelező enni, de a húsevő családom is a margarint veszi, nem értem miért a vegánokat szidod? A vajat nem lehet megfizetni. Egyébként sokkal korszerűbb, egészségesebb eljárással készítik, mint 10 évvel ezelőtt.
A bolti vegán sajt kókuszzsír és keményítő keveréke, még így is egészségesebb mint a nővekedési hormonokkal, és női nemi hormonokkal, antibiotikumokkal teli sajt.
A vegán tej egy növényi kivonat, ugyanaz az érvem mint a sajtra. Azt hiszed az uht extra light tejnek sok köze van az igazi tejhez?
Ezek nem érvek hogy a szója meg kókusz nem egészséges, mire alapozod? És ne hidd hogy a ti felvágottjaitokban, gyorskajáitokban, cukrászsüteményeitekben, desszertjeitekben, gyümölcsjoghurtjaitokban nincs ételszínezék, tartósítószer, ízfokozó, állagjavító, meg a tökömtudja mi, E-számok sokasága! Ez mind elfogult, buta érv, nem szeretek másokat degradálni, de ezt kell hogy mondjam.
Teljes mértékben egyetértek. A tej egészségtelen, a növényi tejek sokkal jobb választások. A hús pedig ugyebár rákkeltő.
Valóban igaz, hogy a vegán, hamis húsok furák. Műkaja az összes, nem is szoktam venni soha. Ráadásul megfizethetetlenül drágák. Nem is vesz sok vegán belőlük, többek között én sem. A piacon veszem meg a helyi zöldségeket, gyümölcsöket, a boltban pedig a tofut és a konzerv babot vagy kukoricát, és a rizst vagy bulgurt. Vegánnak lenni nagyon egyszerű.
Az a baj, hogy csak a vegánok véleményét akarod meghallani.
Egyrészt kevered a vegánsággal az egészséges táplálkozást. A veganizmus lényege csak az állatokkal szembeni egyenrangú bánásmód, az egészséges életmódhoz nincs köze. De mivel húst nem ehetnek, megpróbálnak helyettesítő ételeket keresni.
A hús nem rákkeltő, de biztos nem olvastál még a lektinek és szaponinok káros hatásairól, amik nagy mennyiségben előfordulnak a hüvelyesekben, gabonákban és növelik a rák kialakulásának kockázatát.
Nem, ha valaki értelmes dolgokat ír (mint ahogyan te is), azt is ugyanúgy elolvasom és elgondolkodok róla.
Nem azt mondtam, hogy csak a vegánság egészséges. Az is lehet káros, ha rosszul csinálod. De lényegesen több teljes értékű (és ezalatt értem a feldolgozatlan) élelmiszereket lehet enni vegánként, mint húsevőként (persze, ha odafigyelsz rá, akkor húsevőként is, de az a hús, amit a boltban kapsz, tele van káros anyagokkal és sokszorosan fel van dolgozva).
A lektinek és szaponinok káros hatásáról valóban nem hallottam, azzal azonban nem értek egyet, hogy a hús nem rákkeltő. Nyilván nem is Marika néni boldogan élt kakasáról beszélek, hanem az agyongyógyszerezett, szenvedő tehenekről. (Érdekes tény: az USA a rendelkezésére álló antibiotikumok 80%-át a húsiparra fordítja, később pedig ez az emberek szervezetébe kerül a húsból, tejből vagy sajtból.)
Nekem az egészségem a legkevésbé fontos ténező, amiért vegán lettem. Az első a környezetvédelem volt (az ökológiai lábnyomodat a vegán életmóddal akár hetven százalékkal is tudod csökkenteni), mert nagyon a szívemen viselem ezt a problémát. Utána jött az állatok védelme, ami most már a környezetvédelemmel áll holtversenyben. Mert nem tartom elfogadhatónak, hogy az emberek így bánjanak bizonyos élőlényekkel, magukat pedig - mint néhány korábbi válaszoló - istennek tekintsék. Mert nem vagyunk istenek.
Azt viszont biztosan állítom, kedves utolsó, hogy a növényi étrendben sokkal kevesebb a káros anyag, mint az állati eredetű ételekben. Persze, a növényeket is permetezik, meg műtrágyáznak sok helyen - de ezek nem a piacra kerülnek, hanem a szupermarketek polcaira.
Kedves utolsó, bár a véleményünk nem egyezik, örülök, hogy ilyen értelmesen válaszoltál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!