Kajálás előtt elmosom az evőeszközeimet, a tányéromat, kezet mosok. wc-zés előtt fertőtlenítem a wc ülükét. rendszeresen fertőtlenítem a közös fürdőszoba csapját, fürdőkabint a kilincseket. A családom erre úgy reagál hogy én elmebeteg vagyok sőt a..?
Jól teszed, én is gyakran fertőtlenítem a wc csészét, pedig egyedül élek. Jó, nem minden alkalommal, de gyakran. Ha haza jövök valahonnan, akkor fertőtlenítős szappannal mosok kezet, más esetben sima szappannal, ha főzök akkor 10 perc alatt kb négyszer mosok kezet. Például mielőtt hozzányúlok a húshoz, akkor kezet mosok, miután hozzányúltam is, ha betettem a mikróba, akkor hozzáértem a mikróhoz, azután is, stb. Fertőtlenítem még a bejárati ajtó kilincsét is néha. Haverom szerint bakterofób vagyok, és tisztaságmàniàs, pedig nem. Alapból elég rendetlen vagyok, és nem takarítom a házat sem napi szinten, nem élek koszban, de néha úgy összegyűlik a lakás körüli munka, hogy egy teljes napig takarítok, hogy rend legyen. A felseprést, meg a törölgetést eléggé el szoktam húzni.
Ha így érzed rendben magadat, akkor szerintem nincs ebben semmi. Voltam már retkes pasival együtt, akinél jött fel a szennyvíz, felmosta, kiborult a vödör és ott hagyta, ráadásul ragadt minden a kosztól, a retkes edények be voltak nyomkodva a konyha szekrénybe, hogy ne kelljen elmosmi, stb. Akkor inkább legyünk "tisztaságmàniàsok", mint ilyenek.
Én meg úgy gondolom, mindegy, hogy hideg vagy meleg vízzel mosol-e kezet. Az 50 fokos, égető víz talán már pusztít el baktériumot, de a kellemes 35-40 nem. A szappan pusztítja a baktériumot.
Szerintem előfordulhat, hogy nagyobb eséllyel leszel allergiás, esetleg autoimmun beteg, ha túlzottan fertőtlenítesz és nincs dolga az immunrendszerednek, "unatkozik". Erről olvastam is jópár helyen, persze ezt immunológusok és egyéb orvosok laikusok számára is szakszerűbben fogalmazzák meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!