Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Képtelen vagyok a normális...

Képtelen vagyok a normális konfliktuskezelésre. Mivel tudnék ezen javítani?

Figyelt kérdés
Tehát, 20 éves fiúcska vagyok, semmi extra. Sajnos soha életemben eddig nem tudtam normálisan konfrontálódni. Anyumék rengeteget balhéztak régen, és emlékszem hogy irdatlan sok félelem alakult ki emiatt bennem. Középsuliban persze megtaláltak a kötekedők is, és habár fizikai konfliktusra sosem került sor, azért a folyosóról való k*rvaanyázás még rátett a sajnos amúgy is elég beszari személyiségemre még egy lapáttal. Egyszerre van bennem rengeteg félelem és elfojtott harag is, ami amikor nagy ritkán kijön belőlem, akkor kő kövön nem marad. A középsulis dolgok miatt el kezdtem edzeni, már 4 éve edzem rendszeresen, és elég jó fizikumra tettem szert. Viszont ez szemernyit sem segített a gyávaságomon, legfeljebb azok nem "mernek" belém kötni akik nem ismernek de látják hogy viszonylag izmos vagyok. Magamat sem értem ha őszinte akarok lenni. Volt talán a 4 középiskolás évem alatt 3 eset, amikor annyira sokat szekált egy osztálytársam, hogy vagy odaütöttem egyet, vagy fellöktem. Emlékszem, hogy az ütés nagyon fájt neki, és nem is támadott vissza. Tehát még én sem értem miért vagyok ilyen, ha azért tudok ütni. Nálam fényévekkel kisebb kis hülyegyerekeknek sem merek visszaszólni, vagy odavágni egyet, mert rettegek attól hogy utána megtalál 5 emberrel és agyonvernek. A húgom (18 éves) is elég provokatív, soha nem segít itthon, egész nap alszik. De már ott tartok, hogy nem merek rászólni, mert attól félek hogy nem fogom tudni magam kontrollálni, és megütöm, mert szavakkal úgysem érek el semmit. Akár az edzőterembe, akár máshova megyek, rendesen gyomorgörcsöm van, mert annyira félek hogy az utcán majd belém kötnek, beszólnak, én meg nem tehetek semmit, mert nincs mögöttem semmi protekció arra az esetre ha valaki utána 5 vagy több emberrel bosszúhadjáratba kezdene. Még profilképet sem merek változtatni, mert félek hogy jönni fognak egyből a trollkommentek. Nagyon félek magamtól, mert simán eljátszottam a gondolattal, hogy a egyesével felkeresem a régi (és jelenlegi) kötekedőimet és egyszerűen megölöm őket. Persze soha életemben nem öltem meg szúnyognál nagyobb állatot sem, nemhogy embert, de egyszerűen nem szabadulok a gondolattól. Utálok így élni, nem is élet ez. Minden napom 85%-a rettegésből áll. Vagy azon hogy nehogy összefussak valakivel aki valamilyen formában bántani fog, vagy azon nehogy otthon legyen balhé. Nem bírom a feszültséget, egyszerűen rettegek konfrontálódni. Érzem, hogy a másiknak nagyobb hatalom van a kezében (több embert ismer, több embert tud "mozgósítani". Én introvertált típus vagyok, van 4-5 barátom, de ennyi. Szeretnék szabadon, egy félelemmentes világban élni, mert ez nem tudom meddig tud így tovább menni. Köszönöm hogy elolvastad, várom ötleteidet, vagy akár tapasztalataidat a témában!

2021. máj. 5. 01:59
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Ebben is van igazság, köszönöm a választ! :) Rendes verekedésben 5. osztály óta nem volt részem, bár érdekes ott még bulinak is vettem :D
2021. máj. 12. 07:51
 12/16 anonim ***** válasza:

Az előző vagyok.

Ezek a fèlelmek illúziók,blokkok,olyan akadályok amiket az agyad állít fel neked ès ezek nagy rèsze teljesen veszèlytelen ès arra jó,hogy legyőzd őket ès fejlődj vele. Nekem volt egy olyan időszakom,hogy egy asztrológus bemagyarázta,hogy apám pár èv múlva meg fog halni. Ez úgy bevèsődött,hogy ettől rettegtem ès nap mint nap evvel keltem ès feküdtem èvekig. Nagyon nehèz mert elhiszed,hogy megtörtènhet. Idővel eljutottam oda,hogy ebben a rettegèsben nem lehet èlni ès el kellett engedjem apámat,lejátszottam újra ès újra,hogy meghal,rèszletesen kidolgozva,hogy mi lesz a tesómmal,anyámmal,a házzal,hogy erősnek kell lennem utána is,szóval el fogadtam,hogy okè,nem tehetek semmit ès meg fog halni. Ez után olyan viszony lett köztünk amiben közelebb kerültünk egymáshoz(ő erről persze nem tudott ami a fejemben zajlott) megèrtőbb lettem felè ès tudom ha eljön az idő ès meghal akkor mindenkinek èn leszek a támasza mert èn már felkèszültem rá. Ez nekem elèg sokáig tartott ès borzasztóan megszenvedtem benne de sikerült. Azóta csináltam olyat is,hogy(mivel az egèrtől nagyon fèltem) bezártam magam vele miután bejött a szobámba egèsz èjszakára ès habár az az egy este iszonyú rettegès volt,túlèltem ès büszke voltam rá :D Sok sikert neked!

2021. máj. 12. 11:00
 13/16 anonim ***** válasza:

Nyolcas érdekes dolgokat ír, de... Azért a való élet szerintem nem ennyire egyszerű. Mondok néhány nevet neked, kíváncsi lennék hogyan működne velük az asszertiv kommunikáció. Havas Henrik, Csernus Imre, Földes László Hobo.. A három emberben két közös dolog van. Intelligensek, és pokolian agresszív emberek. Nézd meg Havast. Mindenkit fapofával, flegmán hülyéz, az ilyen emberrel szemben hogy maradsz nyugodt, ha azt látod, hogy játszmázik?

Csernus. Ő is állandóan a felsőbbrendűségét bizonygatja mindenkivel szemben. Mindenki Istennek hiszi és fél tőle. Őt Kovács Ákos énekes alázta porig egy interjúban, azt egyébként szerintem egyetemen mutatni lehetne a pszichológus hallgatóknak. Ákos intelligens, metsző logikája van, magabiztos és kellően agresszív ha kell. Csernusnak bevett módszere volt, hogy kihívott férfiakat, és megkérdezte mitől férfi?? Általában nem tudtak rá válaszolni, na innentől lealázta őket. Ezzel szemben Kovács Ákossal ez így hangzott, megpróbálok idézni:

Ákos: Te tudsz válaszolni arra a kérdésre, hogy mitől vagy férfi ?

Csernus: Persze.

Ákos: Akkor válaszolj lécci..

Csernus: önmegvalósítás, magabiztosság, stabil énkép ..

Ákos: De ugyanezek a tulajdonságok igazak egy nőre is nem?

Csernus: De.

Ákos: Akkor mitől vagy férfi?

Csernus: Őőőő (és itt mattot kapott Csernus Imre) A saját maga által másoknak feltett kérdésére nem tudott válaszolni, dadogott, elcsuklott a hangja. Érdemes a testbeszédét figyelni, árad a félelem belőle.

Tehát egy agresszív agresszort, jelen esetben Csernust, egy nála jóval erősebb ember helyretett. Csernus a beszélgetés további részében behódolt Ákosnak. Pont mint az állatoknál. Nézd meg ezt a beszélgetést, mesteri kommunikáció Ákos részéről. Ákos vs Csernus így van youtube ön. Csernus megszokta, hogy félnek tőle, a második mondatban lehet rajta látni, hogy: ajjaj, itt baj lesz.

Havas, Hobo, meg még több millió magyar ember ilyen. Erőszakos arrogáns emberek, akiket csak egy erőszakosabb, arrogánsabb ember tud helyretenni, mert alapvetően senkit sem tisztelnek. El tudsz képzelni egy asszertiv vitát Havas Henrikkel? Egy bunkó, öntelt arrogáns pali. Vagy Hobo, aki így szólt egy őt kérdező riporterre:

"Miért nem nézel a szemembe ha velem beszélsz baszdmeg!!" Na erre hogyan reagálnál helyesen? Majdhogynem tettlegességgel fenyegette a riportert. Ha Ilyenkor hallgatsz, vesztettél és megaláztak. Ha leuralod még agresdzívabban Hobot, akkor nyertél, lásd Ákos vs Csernus. Ilyenkor senki nem tud higgadt maradni. Magyarország tele van ilyen arrogáns, nagyképű emberrel..

Saját apám is ilyen Hobo típusú tahó. Mindenki fél tőle, mert iszonyatosan agresszív. Mindenkinek beugat, és élvezkedik ha megaláz valakit. Aztán egyszer volt egy közlekedési konfliktusa egy palival. Apám nagy arccal odament, üvöltözve, magából kikelve, egyébként nem volt igaza. A fazon végig sem hallgatta, dörgő, erélyes hangon ( de mégis higgadtan) rászólt apámra: " figyelj csak kisbarátom! Ha még egy szót szólsz ilyen stílusban akkora pofont kapsz, hogy a taknyodon csúszol a kocsidig". Apám mintha betonfalnak ütközött volna, lehajtotta a fejét, és vesztesként elkullogott a kocsijáig, teleszarta a gatyát.

Nagyon szép amit mondasz az asszertiv kommunikációról, de ahhoz kell két egymást tisztelő ember szerintem. Magyarországon sajnos a fenti három példa jellemző leginkább. Lenyomsz vagy lenyomnak. De fenntartom azt, hogy az én ismereteim hiányosak pszichológiai téren. De a fenti három példában szerintem kizárt az asszertiv kommunikáció. Csak a mindent elsöprő agresszió hatékony az ilyen emberekkel szemben.

2021. szept. 11. 09:34
 14/16 anonim ***** válasza:
8-as vagyok. A válaszom nagyon egyszerű: nem lehet asszertívan kommunikálni, ha a két fél közül bármelyik idegállapotban van. De ezt én nem is mondtam, hogy lehet. Az asszertív kommunikáció olyan helyzetben használható, ahol az asszertíven kommunikáló fél nyugodt tud maradni. Egy olyan emberrel szemben aki kezdettől fogva erőszakos, agresszív és személyeskedni, alpári stílusban sértegetni kezd ez nem fog működni. Ilyenkor - ahogy Te is írtad " - az erősebb kutya ba*zik" elv működik csak. A saját logikáját fordítod a másik féllel szemben és határozottan számon kéred rajta a személyeskedést és az alpári stílust.
2021. szept. 11. 10:04
 15/16 anonim ***** válasza:
Egyébként az általad leírtak nagyon jók. Tőlünk Nyugatabbra sokkal több asszertiv kommunikációt hallasz. Ott viszont az alapelv is más az élethez: élni és élni hagyni a másikat.
2021. szept. 11. 10:17
 16/16 anonim ***** válasza:
Nyolcas... Egyébként lehetséges szerintem asszertiv kommunikáció egy veled uvoltöző emberrel is. Viszont ahhoz elképesztő önbizalom és önuralom kell. Ha lekvár anyáznak üvöltve, de az illető nem sértődik meg, akkor lehet kezelni az ilyen embereket. Ide eljutni viszont hatalmas önismereti munka.
2021. szept. 12. 07:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!