Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Nincsen motivációm a tanulásho...

Nincsen motivációm a tanuláshoz. Ez normális? Van valami tippetek?

Figyelt kérdés
Egyetemista lennék, de passziváltattam a félévem mert már akkor is azt éreztem, hogy nem tudnám érdemben végigcsinálni. Az volt a tervem, hogy akkor most majd több időm lesz nyelvet tanulni és szakdolgozatot írni, majd később folytatom az egyetemet és akkor már ennyivel előrébb leszek. Viszont nem megy és nem tudom mit tegyek, mert ez az egész egy teljesen úgy probléma számomra. Soha nem volt gondom a tanulással, korábban mindig kifejezetten szerettem tanulni és jól is ment, jó eredményeim voltk, midig tartottam a határidőket, jól be tudtam osztani az időmet, teudtam rendesen koncentrálni stb., Most ezek közül semmi sem megy. Napok telnek el úgy, hogy nem csinálok semmit és igazából nincs is kedvem és motivációm semmihez sem. A távoktatás alatt kezdődött ez és azt érzem, hogy valahol ez lehet a kiváltó oka, mert előtte nem volt ezzel problémám. Régen már önmagában attól is jól éreztem magam és motivált, hogy bent voltam az egyetemen/kollégiumban, mindenhol velem egykorú és szintén tanuló egyetemisták vettek körül, meg tudtuk beszélni egymással az ilyen jellegű gondjainkat, valakivel tudtunk együtt tanulni stb. Most pedig már egy éve gyakorlatilag egyedül vagyok, személyesen a szüleimen kívül szinte nem is találkozom vagy beszélgetek senkivel, nem megyek sehová és tulajdonképpen otthon ülök, tanulok. Amióta ráérek el szoktam menni biciklizni vagy sétálni, több időm van kikapcsolódásra és hobbira, ha jobb idő van kiülök a teraszra tanulni is stb., de nem érzem úgy, hogy ez érdemben segítene. Nagyon hiányzik a társaság, de senki nincsen gyakorlatilag, akivel tudnék találkozni és beszélgetni. A jövő héttől nyit az egyetemi könyvtár, így oda szeretnék majd legalább egyszer-egyszer visszamenni, de az önmagában nem hiszem, hogy sokat jelent, majd kiderül.
2021. máj. 4. 15:55
 1/5 anonim ***** válasza:
47%

"egyedül vagyok, nem találkozok senkivel"

Ez a probléma...

2021. máj. 4. 16:18
 2/5 A kérdező kommentje:
Igen, ez szerintem is szerepet játszik benne. Viszont fogalmam sincs, hogy ezzel mit kezdjek. Nyilván nem én szerettem volna, hogy így alakuljon, de nem tudom mit tudnék tenni. A barátaim egyáltalán nem nyitottak semmire sem és így tulajdonképpen egy-egy alkalomtól eltekintve szinte nem is találkoztunk vagy csak beszélgettünk normálisan az elmúlt egy évben. Én többször kerestem őket, többször felvetettem nekik, hogy találkozhatnánk, elmehetnénk valahová, csinálhatnánk valamit stb., de még egy nyamvadt videócsevegést is talán összesen kétszer tudtunk összehozni, nemhogy ennél többet. Egyszerűen semmit sem akartak soha, mindig volt valami kifogás. Beszélgetni sem szoktunk normálisan még a neten sem, random üzeneteket küldözgetünk egymásnak és ennyi, többet nem tudok elérni náluk. Pedig a távoktatás előtt velük is normálisan tartottuk a kapcsolatot és szinte napi szinten találkoztunk, beszélgettünk és, ha másra éppen nem is volt lehetőség, akkor csak elmentünk együtt enni valamit vagy összeültünk tanulni. Most semmi. Rajtuk kívül pedig nincsen más, akit meg tudnék keresni, hogy beszélgessünk vagy találkozzunk. Új barátokat sem hiszem, hogy tudnék találkozni, mert tulajdonképpen tényleg nem találkozom senkivel sem. Szóval fogalmam nincs, hogy ezen hogyan lehet javítani.
2021. máj. 4. 16:28
 3/5 A kérdező kommentje:
Mármint új barátokat sem hiszem, hogy tudnék találni... ezt akartam írni.
2021. máj. 4. 16:29
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Én is egyetemista vagyok. Szintén alig tudom rávenni magam a tanulásra és még csak most fog kezdődni a vizsgaidőszak. Hátra van még 3 évem, kicsit kezdem bánni, hogy elkezdtem az egyetemet... Nekem a barátaim össze szoktak járni, engem mostanában sehova sem hívnak...

Próbáld meg megint felvetni azt, hogy találkozzatok, hiszen itt a jó idő, mindenki szívesebben mozdul ki. Vagy próbálj ki egy új hobbit, ahol több ember van.

2021. máj. 4. 16:44
 5/5 A kérdező kommentje:

Megtettem ezt mostanában is, de ugyanúgy nem akar senki semmit. Mindig van valami kifogás, hogy most éppen nem jó, nem érek rá, fáradt vagyok, tanulnom kell, el kell mennem bevásárolni stb. A múlt szombatra megbeszéltük (már előtte 3 hete...), hogy akkor videócsetelni fogunk. Eljött a szombat és jöttek az üzenetek, hogy "fú most kicsit elaludtam, jó lenne egy-két óra múlva is", egy-két óra múlva jött az, hogy "pont most írt az XY is, hogy beszélni akar, gyors lerendezem", majd a "elkezdtem tanulni, most ez picit lehet el fog húzódni", majd a "most vacsorát kell főznöm, eszek és akkor utána majd elkezdjük"... a lényeg, hogy végül természetesen abból sem lett semmi. Vagy nemrég volt a születésnapom is és szintén elhívtam a barátaimat, de természetesen akkor sem tudott eljönni senki sem, mert mindenki nagyon elfoglalt volt azokban a napokban. Küldtek egy "boldog születésnapot" üzenetet és ennyi. Úgyhogy már picit elegem van belőlük, mert ezekre már tényleg nem tudok mit mondani. Megértem, ha valaki fáradt, tanul, más dolga van, más programja van stb., de ezt már túlzásnak érzem.

Hobbim van több is, ezekkel lefoglalom magam, de ezek mind "magányos" hobbik. Szoktam rajzolni, festeni, varrni, barkácsolni, olvasni, filmezni/sorozatozni, biciklizni és valahol a nyelvtanulásra is hobbiként tekintek. Szóval ezek kapcsán nem tudok emberekkel találkozni és igazából nem tudom milyen hobbi lenne az, ami erre alkalmas lenne. Vidéken élek, itt nincsen semmi, még az utcák is tök üresek.

2021. máj. 4. 17:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!