Tényleg igaz, hogy az emberek nagyobb része extrovertált?
Valahol olvastam, hogy az emberek 80%-a extrovertált. Nekem ez a szám irreálisan magasnak tűnik. Ha belegondolunk evolúciós szempontból sem logikus, hiszen az introvertált ember több energiát spórol. Vagy csak azért ilyen nagy ez a szám, mert az introvertáltak nem is kerülnek előtérbe, tehát még a létezésükről sem vesznek tudomást?
Nagyon kevés embernek van meg a karizmája, intelligenciája, intellektusa ahhoz, hogy extrovertáltként érvényesülni tudjon. Vajon mennyi extrovertált ember válik introvertálttá, bezárkózott emberré csalódás hatására?
Illetve vannak itt olyan személyek, akik extrovertáltak voltak régebben, de valami miatt mostanra introvertálttá váltak?
"hiszen az introvertált ember több energiát spórol"
Milyen energiát? Miért "spórolna" bármit is?
Ha már evolúció akkor az ember alapvetően közösségi, társasági lény.
Amúgy szerintem külön kell választani az introvertált és "kényszerből introvertált" embereket.
Előbbi nem feltétlenül jelent rosszat, nem jelenti azt, hogy antiszociális, nincsenek barátai, érvényesülni is tud a maga módján.
Utóbbi pedig általában összefögg a kiközösítettséggel, külső hiányosságokkal, megalázásokkal. Amikor az egyén bezárkózással védi magát a külső hatásoktól. Ez utóbbi típus alapvetően lehet, hogy extrovertált, keresi, keresné a társaságot, csak nem találja meg a megfelelő közeget.
Az első hozzászóló is tökéletesen megfogalmazza, azzal, hogy kiírsz egy kérdést, kíváncsi vagy mások véleményére, szükséged van a kommunikációra, onnantól te magad is extrovertáltan viselkedsz.
21:01-re:
Szerintem külön kell bontani az extrovertáltságot és a "beszélgetni akarást". Attól, hogy valaki nyitott másokra, extrovertált, még nem jelenti azt, hogy kötelező jelleggel nyitott lesz mindenkivel szemben.
Az sem mindegy ki mit beszél, miről beszél, milyen stílusban, milyen kisugárzással. Van akinek a süketeléseit is élmény hallgatni, van aki meg annyira érdektelen, ellenszenves vagy adott esetben túlbuzgó tud lenni, ami taszítja az embereket.
Én nem találom irreálisnak ezt a számot.
Nem kell különválasztani semmit, csak tudomásul kell venni, hogy az intro-extro egy skála, és nem két végpont. Mindenki máshol áll ezen a skálán, sőt, az ember élete során is vándorol rajta.
Kényszerből introvertált ember nincs. Az ilyen vagy félénk/gátlásos, vagy önbizalomhiányos, vagy szorong, vagy kommunikációs problémái vannak, de ezek mind különböznek az introvertáltságtól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!