Ha sok olyan szak van, amiből nem lehet megélni, miért pont a bölcsészeket bántják sokan?
Először is: nem állítom, hogy a bölcsészet a kánaán, hogy mindenki el fog vele helyezkedni, vagy hogy nincsenek ott olyanok, akik azért jártak oda, mert nem vették fel máshova.
Ennek ellenére azt gondolom, hogy az emberek azért utálják a bölcsészeket, mert utálni akarnak valakit. Hiszen neki mi köze ahhoz, és miért baj, hogy én vagy más nem tud elhelyezkedni? Ha ezt megkérdezed, elkezd társadalmi folyamatokkal, gazdasággal jönni, de ne tegyünk már úgy, mintha Random Józsi, aki egy kommentben ideböfögi, hogy "hülye bölcsészek", az komoly gazdasági folyamatokaon gondolkodott volna.
Ha valóban a kereset, a megélhetés zavarná, akkor beszólhatna például a színművészetiseknek, a rajz- vagy szobrászművészeknek, vagy azoknak, akik zeneakadémisták. Hozzájuk se vágja senki a pénzt, de őket nem cs*szegeti senki.
Sokan könnyűnek gondolják ezeket a szakokat. De itt is felmerül a kérdés: az ő életét ez ugyan hogy befolyásolja? (Itt is megjegyzném, hogy nehezen hiszem el, hogy aki két mondatot nem tud értelmesen leírni, az éppen valami komoly társadalmi folyamaton elmélkedik.)
Senki sem egy szakból él meg, hanem a saját teljesítményéből és értékalkotó képességéből.
Aki azt gondolja, hogy elég, ha elvégez egy szakot (bármi legyen is az), aztán jön a Kánaán, neki már csak hátradőlnie kell, és jön a pénz, az csúnyán el fog bukni.
Amúgy nyugodj meg, a képzőművészeknek is beszólnak..ezt nem tudom honnan veszed, hogy nem.
De amúgy te sem vagy különb, mint ők, ha így állsz hozzá, hogy ne neked szóljanak be bölcsészként, hanem a színművészeknek/képzőművészeknek :D
Szerintem amúgy baromira senkinek sem kéne beszólni egész egyszerűen, mert nincs köze ahhoz, hogy a másik miért ezt a pályát választotta, és Ft-ra pontosan mennyit keres. Ehhez nem sok embernek van köze, valljuk be.
Régiek a válaszok, de ritkán jövök fel ide.
"17: igen, csak mérnökin van 500 ember, amiből van 50, aki tényleg normális, és tanulni akar; bölcsész szakon meg összesen van 50, vagy annyi se."
Hát nem tudom. Én magyar szakos voltam, 180-an voltunk, egy nyelvszakon (ha nagyobb nyelv), vannak 300-an. Nálunka z első évben azok hullottak ki, akik azt hitték elég szeretni József Attilát, és akkor majd jó lesz nekik. Mikor bejött például a fonetika (ami rezgéstan, fizika), a szociolingvisztika, grammatika atb., akkor estek ki.
A Puskás Peti-dolgot továbbra sem értem, de mindegy, annyira szoktam vele foglalkozni, hogy értsem. :D
"Igazából azért vannak piszkálja, mert diploma után sírnak, hogy nem találnak rendes munkát."
És a szobrászoknak mindnek van munkája?
"Én simán lenyomom érvekkel a BME-n végzett mérnök tesómat, aki elég okos, de isten mentsen, hogy péládul politikai/társadalmi döntéseket hozzon..."
Igen, ebben egyetértek. Amúgy erről már kifejtettem a véleményem, hogy a humán tárgyakat bemagolni lehet, hogy be tudják, de amikor maguktól kell megcsinálni, azzal nem mennek sokra. Ilyenkor születnek az olyan kérdések, hogy "5 mondatot kell írnom valamiről, segítsetek". Vagy hogy 5-ös volt angolból, van nyelvvizsgája, de egyedül nem tud mondatot összerakni, csak feladatlapon összeválogatni.
Mérő Lászlóval amúgy nekem is volt órám, felvettem szabválban, 4-es lett.
"
Senki sem egy szakból él meg, hanem a saját teljesítményéből és értékalkotó képességéből.
Aki azt gondolja, hogy elég, ha elvégez egy szakot (bármi legyen is az), aztán jön a Kánaán, neki már csak hátradőlnie kell, és jön a pénz, az csúnyán el fog bukni."
Ez egy jogos válasz.
"Amúgy nyugodj meg, a képzőművészeknek is beszólnak..ezt nem tudom honnan veszed, hogy nem."
Itt, az oldalon látom.
"De amúgy te sem vagy különb, mint ők, ha így állsz hozzá, hogy ne neked szóljanak be bölcsészként, hanem a színművészeknek/képzőművészeknek :D"
Na, ezért fontos az irodalomoktatás. Nem ezt írtam.
"Szerintem amúgy baromira senkinek sem kéne beszólni egész egyszerűen, mert nincs köze ahhoz, hogy a másik miért ezt a pályát választotta, és Ft-ra pontosan mennyit keres. Ehhez nem sok embernek van köze, valljuk be."
Így van.
Nem csak itt az oldalon szólnak be a képzőművésznek. Sőt, itt nagyon meg sem néztem, miket írnak rólunk..
A való életben szól be csak úgy kb minden 2. ember, és fejezi ki aggodalmát, hogy “dehát ebből meglehet élni?” Nagyon jó érzés, mondhatom. Zsigerből ítélkeznek, anélkül, hogy amúgy tudnák mennyit keresek :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!