Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Ha sok olyan szak van, amiből...

Ha sok olyan szak van, amiből nem lehet megélni, miért pont a bölcsészeket bántják sokan?

Figyelt kérdés

Először is: nem állítom, hogy a bölcsészet a kánaán, hogy mindenki el fog vele helyezkedni, vagy hogy nincsenek ott olyanok, akik azért jártak oda, mert nem vették fel máshova.

Ennek ellenére azt gondolom, hogy az emberek azért utálják a bölcsészeket, mert utálni akarnak valakit. Hiszen neki mi köze ahhoz, és miért baj, hogy én vagy más nem tud elhelyezkedni? Ha ezt megkérdezed, elkezd társadalmi folyamatokkal, gazdasággal jönni, de ne tegyünk már úgy, mintha Random Józsi, aki egy kommentben ideböfögi, hogy "hülye bölcsészek", az komoly gazdasági folyamatokaon gondolkodott volna.

Ha valóban a kereset, a megélhetés zavarná, akkor beszólhatna például a színművészetiseknek, a rajz- vagy szobrászművészeknek, vagy azoknak, akik zeneakadémisták. Hozzájuk se vágja senki a pénzt, de őket nem cs*szegeti senki.

Sokan könnyűnek gondolják ezeket a szakokat. De itt is felmerül a kérdés: az ő életét ez ugyan hogy befolyásolja? (Itt is megjegyzném, hogy nehezen hiszem el, hogy aki két mondatot nem tud értelmesen leírni, az éppen valami komoly társadalmi folyamaton elmélkedik.)

2021. jan. 3. 02:40
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
60%
Inkább az, hogy nem hasznos. Ok a nyelvi szakok vagy a tanárképzés az, bár nagyon sok alkalmatlan diplomás kerül ki. De amit mindenki példaként szeret mondani, az a szabadbölcsészet. Nekem is volt ismerősöm aki idement, aztán pultos lett belőle egy pubban. Szóval nem tudni miről szól, megfoghatatlan, nem érezni mi a haszna. Fő tanulmánynak szerintem is butaság ezt választani, legyen egy "rendes" szakmája, diplomája az embernek, amiből még tud élbi, aztán hobbiból végezze el a filo-t vagy amit akar. Csak sokan inkább ezeket tanulják, aztán 3-4 év után jön a koppanás, hogy nem piacképes a tudománya.
2021. jan. 3. 08:44
 12/27 anonim ***** válasza:
31%
A bölcsész "csak" egy bútorasztalos, - egyedül a bölcsőkhöz ért.
2021. jan. 3. 12:19
 13/27 A kérdező kommentje:

"Akinek nem inge nem veszi magára."

Köszi, d ekomolyan úgy gondoltam, hogy megtárgyalhatnánk a kérdést értelmesen, érvekkel.

"Szerintem azért piszkálják sokan a bölcsészeket, mert a többségük olyan pöffeszkedő, okoskodó hipszter alak."

Igen, sok ilyen van. Bezzeg az operaénekesek, a művészetis diákok vagy a már egyetemistaként musicalben szerepet kaó színművészetisek mind szerények, egy sáldobálós, affektálós, színészbüfében elmélkedős sincs köztük? Nem rájuk akarom kenni, csak logikátlannak érzem ezt az egészet.

Puskás Peti? Ez a példa meglepett. Nem a ByeAlexra gondolsz inkább? Nem követem igazán Puskás Petit, de amennyire látom, kábé meg se szólal. :D De eleht, hogy lemaradtam.

Én már dolgozom, köszönöm a vigasztaló hangvételű válaszokat, de most én inkább a jelenség mögé szerettem volna látni, nem is annyira panaszkodni.

" Imádom nézni, ahogy forognak a fogaskerekek a fejükben, mert nem tudnak beskatulyázni. Nagyjából erre jók ezek a vélemények: hogy élvezd, ahogy a primitív emberek működnek. :)"

Egy volt évfolyamtársam egyszer poénból azt mondta valakinek egy beszélgetéskor, hogy ő "bölcsész mérnök", mintha lenne ilyen szak. A másik elhitte, és elkezdte hangoztatni, hogy az más, mert az mégis mérnöki tudást ad. És hogy látszik is rajta. :D

"Filozófia szakot is végeztem, azt is azért nézik le, mert mindenkinek van egy félév filozófia, ami töltelék tárgy és potya 5ös."

Ez érdekes, erre még nem gondoltam.

"Szerintem amúgy akiket felsoroltál, azokat is bölcsésznek tekintik."

Lehet. Végül is sokan a pszichológusokat is közéjük sorolják.

"Bölcsészként úgy gondolom, hogy azok az egyetemisták, akik reál szakokon vannak, meg tudnának tanulni minden bölcsész tárgyat, csak esetleg utálnák, kényelmetlen lenne nekik.

Viszont ellenkező esetben ez nem igaz. Én pl nem tudnék megtanulni magas szintű matekot, kémiát, fizikát, stb."

De ezzel nem válaszoltál a kérdésre, ugyanaz merül fel: ez neki miért fontos? Miért számít neki? Miért zavarja?

Egyébként nem hiszem, hogy így van. Például egy irodalmi elemzéshez (ami nem olyan, mint a gimiben, ahol a tanár a szádba adja) tudni kell összetetten gondolkodni, és nem mindenki tud. A gimis tapasztalataim alapján: nagyon jó reálos barátnőm nem volt képes ilyen összetett elemzéseket megírni, tőlem kért segítséget. Megszerezte az 5-öst idegen nyelvekből, de nem igazán volt érzéke hozzá (igen, én hiszek a nyelvérzékben). be lehet magolni a nyelveket, de akkor addig fog eljutni, hogy ha egy dolgozatban előre meg van adva, hogy a present perfect és a present perfect contonouos közül lehet választani, akkor tökéletesen kiválasztja, mert tudja, hogy épp azt tanuljuk, azokból kell választani. De ha ő maga kell hogy megfogalmazzon egy hosszabb idegen nyelvű szöveget, fogalma sincs, melyiket használja. Olyan ez, mint amikor azt mondják az emberek, hogy az angol könnyű, aztán olyan bődületes félrefordításokat látok, hogy csak lesek. Gimiben volt egy osztálytársam, aki nem volt buta, de a töritanárunktól mindig félt. A töritanár nem csak ledarálta az anyagot, hanem összefüggéseket akart láttatni. Mindig úgy feleltetett, hogy valami miért úgy történt, mi lehetett a kiváltó oka stb. Az a lány ezeket sosem értette, egyszerűen nem látta át az összefüggéseket. Reál tárgyakból viszont jó volt. Szóval nem értek egyet veled. Egy reálos be tudja magolni, hogy a present perfect kell ide, de sokszor nincs olyan nyelvérzéke hozzá, hogy alkalmazza a gyakorlatban. Különben nem szenvednének ennyien a nyelvekkel (és nem csak a közoktatásban, hanem nyelviskolákban is, ahova saját motivációjából megy az ember - én például én simán megtanultam egy harmadik nyelven így nyelviskolában, le is nyelvvizsgáztam belőle, volt, aki meg az első tanfolyamon enm jutott túl).

És még valami: én is meg tudtam tanulni a fizikát, kémiát, matekot, sosem voltam rossz ezekből. Annyire, amennyire a reálos bemagolta hogy az angolban mi az a going to, annyira nekem is ment.

"Inkább az, hogy nem hasznos. Ok a nyelvi szakok vagy a tanárképzés az, bár nagyon sok alkalmatlan diplomás kerül ki. De amit mindenki példaként szeret mondani, az a szabadbölcsészet. Nekem is volt ismerősöm aki idement, aztán pultos lett belőle egy pubban."

Nem a kérdésre válaaszoltok. Nme hasznos - ezt már mondták. A kérdés, hogy ez Bécikét miért zavarja, miért érez késztetést, hogy ezt leírja, vagy elmondja neked, vagy sültkrumplis viccekkel jöjjön, ez a kérdés. Őt mit érdekli, hogy hasznos-e? Bécike nem néz ki olyannak, mint aki az oktatásügy összetett folyamatát formázza épp az agyában, már bocs.

Igen, a szabadbölcsészettel szoktak jönni. Nem tudom én sem, milyen az, de például mi van a műszaki menedzsmenttel, a reál szakok szabad bölcsészetével?

2021. jan. 3. 13:11
 14/27 A kérdező kommentje:
Még azt megjegyzem, hogy édeapám mérnök, és eléggé lesújtó véleménnyel van a fiatal, most végzett mérnökökről. de enm háborút akarok itt generálni, csak kevesen értették meg a kérdés lényegét vagy válaszoltak arra.
2021. jan. 3. 13:15
 15/27 A kérdező kommentje:
Az elgépelésekért elnézést.
2021. jan. 3. 13:16
 16/27 anonim ***** válasza:
56%
Én akiket ismertem bölcsészeket, a többsége úgy ment oda, hogy "buli az egyetem". Nem tudták mik akarnak lenni, mit karnak tanulni, számukra a szórakozás volt a lényeg. Mellette ők maguk hangoztatták legjobban, hogy soha nem lesz munkájuk.
2021. jan. 3. 13:41
 17/27 anonim ***** válasza:
88%
16: mérnöki szakon is ugyanezt tolják, ne aggódj. Akkora büdös trógerek voltak az évfolyamtársaim között is, hogy csak na. Sokan másodszorra - harmadszorra felvételiztek, hogy ne rakják át őket fizetősre. Vagy épp kihullottak.
2021. jan. 3. 14:06
 18/27 anonim ***** válasza:
83%
Szerintem ez olyan, mint hogy isiben is a fura fiúkat lányokat bántják. És azért mert nem értik őket, vagy csak mert nem olyanok, mint ők.
2021. jan. 3. 14:11
 19/27 anonim ***** válasza:
59%
17: igen, csak mérnökin van 500 ember, amiből van 50, aki tényleg normális, és tanulni akar; bölcsész szakon meg összesen van 50, vagy annyi se.
2021. jan. 3. 14:27
 20/27 anonim ***** válasza:
82%
Most hogy említed ByeAlexet, valóban ő "mégbölcsészebb". Puskás Peti hardcore verziója. Ő folyamatosan elviselhetetlen, bicskanyitogató, mert benne még egy nagyfokú arrogancia is van.
2021. jan. 3. 14:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!