Miért nem olvas többet a magyar?
Sajnos ez a tendencia rossz irányba halad, meglepően kevesen olvasnak itthon, de miért?
Véleményem szerint az olvasás olyan, mint a kerékpározás. Üdítő kikapcsolódás, felfrissít szellemileg és remek helyekre lehet vele elkalandozni - persze, átvitt értelemben. Viszont, gyakori eset, amikor valaki kinyilvánítja, hogy ő márpedig utál biciklizni. Na, ilyen nincs. Helytelenül megválasztott méret, rossz váltóbeállítások, gyakori defekt, kellemetlen és költséges szervizélmény. Ezek vannak. Tehát eleve a bicajozáshoz negatív tapasztalatokat párosít, ami egyébként átgondoltabb koncepcióval orvosolható, de ezzel a hibás mentalitással könnyebb hárítani.
A tucatnyi kötelezők közül hármat tudnék felsorolni, amiket elolvastam: A Pál utcai fiúk, Tom Sawyer és a Vadölő. Ezeket még szerettem is, viszont a többi javarészt nehezen olvasható, értelmezhetetlen, zagyva szenvedésorgia aminek elsődleges célja az olvasás szeretetnének totális likvidálása. Ez volt nálam is a forgatókönyv, aztán 18 évesen kaptam egy olyan könyvet, amiből adaptáltak egy számomra lebilincselő filmet (Viharsziget), így a történet és az élmény ismeretében jó szájízzel elolvastam a könyvet, ami legnagyobb meglepetésemre még nagyobb hatással volt rám mint Scorsese remekműve. Felbuzdulva, lelkesen kipróbáltam még néhány hasonló formulát, és mindegyik pozitívan csapódott le bennem. Ezt követően nem volt megállás, kinyílt előttem egy olyan világ, amit rettenetesen bánnék, ha nem találtam volna meg.
Most, 10 évvel később már 100+ könyv díszíti a könyvespolcomat, és mindegyik darab egy külön utazás volt az ismeretlenbe, viszont elszomorít, hogy ezt az élményt oly kevesen tapasztalják meg, pedig nem elérhetetlen senki számára.
"rengetegen lemaradnak erről az "élményről", amit az olvasás ad"
Továbbra sem érted, hogy másnak nem ad élményt az olvasás. Az a zene, amit én szeretek, lehet, hogy neked nem ad semmit. Az étel, amit finomnak tartasz, nekem nem ízlik.
Totál rá vagyok izgulva a sudoku-ra, nem tudom letenni, ha nincs kész, olyan élményt ad, mint egy függőnek. Más meg nem érti, mi élvezet van azon, hogy számokat írunk négyzetekbe. Soha nem bánkódtam emiatt.
Üdítő kikapcsolódás, felfrissít szellemileg" Neked kikapcsolódás, téged frissít fel.
"mondvacsinált okokból kifolyólag eldöntötte, hogy nem szeret olvasni" Honnan tudod hogy mondvacsinált?
Az pedig hogy nem köt le valakit az olvasás nem azt jelenti hogy utálja. Nagyon sok hobbija lehet egy embernek ami őt kikapcsolja. Példa a családomból: kertészkedés, főzés, festés, és lehet hogy neked megdöbbentő, de egy jó film vagy sorozat is ki tud kapcsolni. Ha ezért mi szellemileg visszamaradott vagyok valaki szemében mert nem olvasok könyveket (nem feltétlenül a tiédben) nem igazán érdekel.
Az hogy ki mire szakít időt az az ő dolga. Nem az én életem.
Ez hulyeseg.
Rengeteg konyves csoport van , rengeteg taggal. Attol meg hogy nem latsz konyvet olvaso embereket, attol meg olvashatnak.
Nem csak konyv formatum letezik, hanem e-book pdf stb.
Nekem az altalanos es a kozepsulis osztalyomba is tok sokan olvasnak, csak nem verjuk nagy dobra, mert minek.
Regies konyveket nem olvasok, inkabb csak 21.szazadi konyveket.
Ja es altalaban "jobb" pdf-ben olvasni, mivel ingyen van , szovalXD
Nekem őszintén nem ad élményt sem a film, sem az olvasás. Nagyjából 10 műre jut egy jó azok közül, amiket valóban ajánlanak, nem csak valami elfuserált, két csillagra értékelt fos. Viszont az írás mindig is érdekelt és többek között ez a jelenség motivált arra, hogy a saját történteim megírásával szórakoztassam magam.
Ízlések és pofonok. Kevés passzív elfoglaltság okoz számomra örömet önmagában. Nekem az olvasás is passzív, ráadásul rettenetesen időigényes. Dolgozok, mellette diák vagyok és tanulok, ha már olvasmány, bőségesen elég az is, amiből tanulok, nincs szükségem arra, hogy szabadidőmben is félredobjak valamit, mert találok benne valamit, ami irritál vagy csak szimplán nem tud lekötni.
Utso vagyok.
Konyvtarba is jarok rendszeresen, ezt kifelejtettem.
"valószínűleg azért, mert van néhány álművelt wannabe sznob proli, aki szerint ha nem tudod élvezni az olyan cshodálhatos dolgokat, mint az olvasás vagy a színház, akkor te vagy a legszarabb ember a világon, aki mellette műveletlen és ostoba is."
Egyetértek, és imádok olvasni.
Figyelj, amikor valaki odajön, hogy te miért nem festesz/biciklizel/varrsz, akkor soha nem azt hallom ki, hogy a másik őszintén érdeklődik. Normális ember tudja, hogy általában az ember azért nem csinál valamit, mert nem akarja. És igen, ebből ezért mindig az jön le, hogy "magyarázd meg, hogy miért nem csinálsz valamit, amitől én magamat jobb embernek gondolom, és majd eldöntöm, hogy az indokaid számítanak-e vagy sem".
#28 lényegében kisarkítasz mindent, hogy magadat előnyösebb pozícióba helyezed, elég átlátszó érvelési technika
amiket írsz, olyanokról nem is beszéltem, így nem fogok veled vitatkozni
nem megmondóemberkedni jöttem ide, hanem érdeklődni a könyvolvasás érzelmi- és statisztikai oldaláról. Néhányan tudtak is erre válaszolni, nekik köszönöm. A többiek pedig jellemző gyk hangnem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!