Humán vagy reál tudásra van most szükségünk?
Nem leszek népszerű, de szerintem a környezetvédelem szempontjából igenis jobb lenne, ha a humán jobban előtérbe kerülne.
Az gazdaságot a fogyasztás mozgatja és a legtöbb ember ebből kap munkát, bevételt, kenyeret.
Lásd most csak annyit fogyasztottunk, amire igazán szükségünk volt, és haldoklik a gazdaság.
Akár egy olyan utópisztikus berendezkedés is eljöhetne, amikor jóval nagyobb arányban származik pénz szellemi termékekből, mint párévente új tévéből, autóból, telefonból. Ezekből meg gyárthatnának ismét időtállót, javíthatót.
"" Másik példa, hogy technokrata ismerősöm olyan robotot szeretne fejleszteni, ami mindent megcsinál az ember helyett. Szerintem ez tipikus törekvés: elektromos redőny, elektromos kapu stb... botrány, szerintem.""
A Wall-E című filmben engem nem is a hulladékhegyek fogtak meg igazán, hanem az eltorzult testű, ellustult emberek.
Én falra mászok mindkettőtől, és szeretném, ha lenne valamiféle harmadik ága is a műveltségnek. Se a matematika mindennapi életünktől teljesen elszakadt, elvont, sötét egyenleteitől, se a mit tudom én miféle nagyra tartott költőcskék egyéni agybajaitól nem lesz formába öntve egy szék, egy épület, egy járműkarosszéria. Nem fog kikelni tőle a jövő évi vetés, és nem fogod tudni, hogy az ott milyen bogár, az ott melyik csillag, és melyik út vezet Ceglédről Budára. Csak a végtelen matematikai levezetések, meg a költői agybajok és politikai semmirekellők. Teleírták velük a torz történelemkönyveket, főleg olyanokkal, akik alatt nehogy háromezer tanterem, de még három szoba-konyhás lakás sem épült. És akkor ezeken agyalnak fejezeteken át. Sok szobatudomány. Úgy elszakadtak már a világtól, hogy az nemigaz.
Személy szerint nem bánnám, ha a kézzel fogható környezetünket is a tudás és érdeklődés tárgyának gondolnák, mert valami botrány, e téren milyen buták már az emberek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!