Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Ti nem gondoljátok, hogy a...

Ti nem gondoljátok, hogy a bipolárisokkal és skizofrénekkel szemben elég durva a diszkrimináció?

Figyelt kérdés

Ez nem egy állítás, ez egy kérdés.

Nekem jelenleg viszont ez a véleményem, de meggyőzhető vagyok másról is...

Tudom, hogy ezek a betegek veszélyesek lehetnek magukra és másokra is... Főleg kezeletlen ül, de van aki gyógyszeres terápia mellett sem lesz tünetmentes.

Ezt aláírom.

De én azt veszem észre, hogy sokakban velük szemben egy nagyon mélyről jövő ellenszenv van, vagy akár gyilkos indulat...

Többször voltam tanúja annak, hogy valaki például azt mondta, hogy "A skizofrénia nem gyógyítható véglegesen, de kezelhető, a beteg tünetmentesen tartható", erre az a válasz érkezett, hogy "Dehogynem gyógyítható, ólommal"... Stb.

Én azt érzékelem, hogy a társadalmunk legtöbb tagja gyűlöli ezeket a pszichés betegeket... Persze ez tényekkel nem támasztható alá, lehet, hogy tévedek.

Például lehet, hogy egy bipoláris, vagy skizo 10+ éve teljesen tünetmentes, normális, a kezeléseknek hála, de lehet akár diplomás is, csak nehezen fog munkát találni... És persze arra is vannak példák, hogy találtak jó munkát, de nem ez a jellemző.

Mentális betegeket nagyon sokszor nem alkalmaznak, akkor sem, ha amúgy nincs vele semmi baj.

Még megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató munkahelyeken is van, hogy az ilyen betegeket illegálisan, de egyszerűen figyelmen kívül hagyják.

Ti mit gondoltok a témáról?

2020. máj. 11. 10:42
1 2 3 4 5 6
 11/52 A kérdező kommentje:

#10. Miért nem kértél kártérítést?

Ugyanúgy megítélik... Attól, hogy elmebeteg még ki kell fizetni neki is az ilyesmit.

Vagy ha gyámság alá helyezték, esetleg kijelőltek neki egy állami gyámot, akkor a gyámjának.

"Én elfogadom őket, de messziről.."

Ehhez egyébként minden jogod megvan...

De megint az van, hogy egy eset miatt álltalánosítasz.

2020. máj. 11. 11:17
 12/52 A kérdező kommentje:
Meg ugye azzal Ők sokat érnek, ha te messziről elfogadod Őket... :/
2020. máj. 11. 11:19
 13/52 anonim ***** válasza:
69%

Kérdező, te érintett vagy?

Nagyon vehemensen szembemész azokkal, akik - jogosan - kellőképpen és indokoltan kicsit tartanak az ilyen betegektől.

Senkitől nem lehet elvitatni a félelem jogát.

Ez NEM diszkrimináció.

2020. máj. 11. 11:20
 14/52 anonim ***** válasza:
84%

Sajnos nem egy eset miatt altalanositok. Legjobb barátunk fia is mentális beteg. Az óbudai egyetemen végzett, jó munkája van. De nem irigylem a szüleit. Ő sem szedi néha a gyógyszeret, már többször úgy volt hogy elküldik, mert amúgy nagyon jó munkáról, de már párszor mentőt kellett hívni hozzá a munkahelyre, ilyenkor kiesik 3-4 hétre a munkából.

Mindez nem lenne, ha minden reggel bevenne a gyógyszert. De nem állhat felette 1 őr állandóan.

Igen, amúgy lehet hogy a személyes érintettség miatt altalanositok, de hidd el, hogy ez a kérdésedre a válasz. Akinek van legalább egy személyes érintettsége, az tudja miről beszélek, akinek meg nincs, ő nem is tud véleményt alkotni, max altalanosit ő is.

2020. máj. 11. 11:23
 15/52 A kérdező kommentje:

Már nem azért, de azt hogy a szomszédos beteg és néha nem jár dolgozni, azt nem nevezném személyes érintettségnek...

Amúgy van olyan, aki más, nem mentális betegség miatt hiányzik rengeteget, és megy táppénzre.

Nyílván érthető, ha egy munkahely hosszútávon ezt nem tudja tolerálni, akármi is legyen a háttérben.

De vannak mentális betegek, akiknek mondjuk volt 1-2 rossz évük, diagnosztizálták a problémájukat és elkezdték Őket kezelni, majd akár évtizedekig nem jelentkeztek náluk tünetek!

Ők is sokkal nehezebben találnak munkát, mint egy átlagos ember.

Vannak ugye védett munkahelyek is, na a bipoláris okát vagy skizókat sokszor onnan is kiszűrik, ami teljesen illegális!

Elmehet a beteg aztán közmunkára, ami nincs jó hatással az állapotára, ugyanis ott sokkal könnyebben konfrontálódik, hiszen sok a 4 általánost végzett alkoholista.

Amúgy

"Mindez nem lenne, ha minden reggel bevenne a gyógyszert. De nem állhat felette 1 őr állandóan."

Dehogynem! Ha valaki nem szedi be a gyógyszereit, akkor pár alkalom után elrendelik, hogy havonta vagy kéthavonta menjen be a kórházba, ahol tabletta helyett injekciót kap.

Ha nem megy be 1-nél több alkalommal és nem jelentkezik, akkor beviszik.

2020. máj. 11. 11:33
 16/52 A kérdező kommentje:
Havonta vagy kéthetente*
2020. máj. 11. 11:35
 17/52 anonim ***** válasza:
19%

Anno voltam asszisztens pszichiátrián... Hát tudod, mikor kiharapnak a kezedből egy darabot csak úgy, lehet, hogy nem annyira könnyű megállni, hogy ne b assz pofán valakit úgy, hogy kiessen a foga. Nem én voltam az érintett és nem csattant pofon. De nehéz volt. Az is nehéz volt, mikor valaki takarítás után kente be a felsőtestét a saját ürülékével. Egy paranoid skizofrén srácról hallottam ott, aki azt hitte, hogy az apja meg akarja ölni, mikor a húst szeletelte. Állítólag kivette a kést az öreg kezéből és belevágta...

Volt súlyos depressziós ismerősöm, október elején ő úgy döntött, hogy mostantól nem jár órára ezért meg azért, aztán jött a betegségével vizsgaidőszak elején, mikor nem lettek meg az aláírásai. Holott a szobatársai konkrétan megcsináltak helyette csomó dolgot...

Nézd, nem tudom, hogy egy ilyen embernek gyámság vagy mi kell, de tekintettel lenni a hétköznapokban rájuk csak a saját károdra lehet...

2020. máj. 11. 11:36
 18/52 anonim ***** válasza:
5%
Nevetséges a lepontozásod, kérdező!
2020. máj. 11. 11:39
 19/52 anonim ***** válasza:
64%

# 14: nekünk is van a környezetünkben hasonló eset.

odafigyelnek rá, de ugye nem lehet 7/24 őrt állni felette. Amint kicsit jobban van (a gyógyszerek miatt), azonnal abbahagyja a szedést, mondván, nagyon jól érzi magát. :-(

Aminek következtében egyre mélyebbre kerül, kórházba, borzalmas állapotba.

Akkor megint kénytelenek - szinte kisgyerekneveléses módszerrel - beadni neki a napi gyógyszereit. Amíg élnek a szülei, addig ez - erőn felüli teljesítménnyel - még megy. És mi lesz utána...?

2020. máj. 11. 11:42
 20/52 A kérdező kommentje:

"Nézd, nem tudom, hogy egy ilyen embernek gyámság vagy mi kell, de tekintettel lenni a hétköznapokban rájuk csak a saját károdra lehet..."

Jah, mert nyílván az általad, fentebb vázolt szituáció, az egyenlő a hétköznapokkal...

Akik a pszichiátrián vannak, azok éppen a legdurvább mélyponton vannak.

Millióból egy az, aki máshol is ugyanúgy viselkedik.

Sőt, az az elenyésző réteg, aki testisértést, vagy gyilkosságot követ el a betegsége mellett, az is azért fordul elő a legtöbbször, mert a környezete totálisan elhanyagolja, a hatóságokat pedig nem értesíti senki, hogy "hahó, itt egy zavart elme, kezelni kéne szerencsétlent".

2020. máj. 11. 11:44
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!