Miért mondják azt, hogy szabadok vagyunk, amikor igazából nem?
Dolgozni KELL. Különben az ember híd alá kerül és éhenhal.
Elvileg eldönthetem, hol dolgozom, gyakorlatilag beadom, ahova tudom és aztán végre felvesznek valahova.
Elvileg eldönthetem a munkakört, pályázhatok is, csak nem fognak felvenni.
Elvileg azt csinálok, amit akarok, gyakorlatilag dolgoznom kell, a szabadidő pedig iszonyú kevés a legtöbb embernek.
Elvileg azt csinálok, amit akarok, de gyakorlatilag behatárol a pénz és egy sor egyéb körülmény.
Elvileg azt veszek meg, amit akarok, de behatárol a pénz és egyéb dolgok (pl lesz-e időm használni adott dolgot).
Elvileg azt tanulom, amit akarok, de nem biztos, hogy képes leszek rá, és miután elvégzem, vagy elhelyezkedem benne vagy nem.
Elvileg olyan hobbit választok, amilyet akarok - és amire pénzem van, amit az egészségem, időm, családi helyzetem enged.
Ezek miatt úgy érzem, egy felnőtt még kevésbé szabad, mint egy gyerek.
Olyat, aki tényleg szeret dolgozni, eddig még csak a gyakorin láttam.
Olyat már láttam, aki szeret a munkatársakkal ökörködni, de amúgy már reggel 8-kor menne haza.
De aki szeret heti 40 órát végigdolgozni, na olyat tényleg csak itt.
És mint írtam, nem reális más forgatókönyv.
Nem szabad akarat, hanem csináljuk, amire lehetőségünk van.
Hány reális forgatókönyvet akarsz még látni? A korábbi válaszokban volt bőven.
Ja, hogy tenni kellene érte?
Egyébként rengeteg embert tudok akik valóban szeretik a munkájukat.
5-ös válaszból idézek (77%-os válaszoló) :
"Mindent megtehetsz, csak csomagban kapod mellé a feladatot és a következményt."
Pont ezért NEM vagyunk szabadok.
Én például most nem akarok dolgozni. Más érdekében, más utasítása szerint este 5- fél 6-ig ugyanazt csinálni. Bármi is legyen az.
Fizikailag megtehetem, nem üt senki szíjjal.
A gyakorlatban nem tehetem meg, mert hosszú távon híd alatt lét és éhhalál következik be.
Ja, várom, hogy töltődjön a rendszer, meg azt is, hogy reagáljanak az emaileimre. Azért lógok itt. Csak mert a szintén munkaidőben itt lógók szeretnek a másiknak beszólni ezért.
"Pont ezért NEM vagyunk szabadok"
Mit olyan nehéz megérteni, hogy a szabadság a szabad döntés lehetőségét jelenti, nem azt, hogy a döntésnek nem lesznek következményei?
""Mindent megtehetsz, csak csomagban kapod mellé a feladatot és a következményt."
Pont ezért NEM vagyunk szabadok."
Továbbra is adott a kérdés, hogy ha ennyire nem bírod felfogni mit jelent a szabadság (döntés szabadsága, nem pedig, hogy más gondoskodik rólad), akkor mi a kifogásod azok ellen az opciók ellen, amiket direkt ignorálsz?
Vállalkozás, nomád, önfenntartó életmód a világ végén stb.
Észak-Koreában nagyon nincs meg a szabad döntés lehetősége.
Az nem szabad döntés, hogy azt csinálod amit én mondok, vagy el leszel tüntetve...
Totális nálad a képzavar :/
A kettő közül a legtöbb ember számára egyik se reális.
Jó, nem mindenkinek annyira világ vége a munka (bár napi 6 óra bőven elegendő lenne belőle szerintem MINDENKINEK), de engem felhúz, amikor úgy fogalmaznak emberek,
Hogy olyan munkakörben dolgozom, amiben akarok, oda megyek, ahova akarok, azt eszem, amit akarok
Mert ez ebben a formában nem igaz!
"Hogy olyan munkakörben dolgozom, amiben akarok, oda megyek, ahova akarok, azt eszem, amit akarok
Mert ez ebben a formában nem igaz!"
Dehogynem.
Ha nem lennél szabad, akkor nem azért robotolnál a gyárban, mert nem találtál jobb melót, hanem mert meg van szabva hogy te ezt kell hogy csináld és kész.
Utóbbi esetben ha belepusztulsz is, ezt fogod csinálni, ha van jobb képesítésed is, ezt fogod csinálni, ha lenne jobb munkalehetőséged, akkor is ezt fogod csinálni. Mert nem vagy szabad.
Előbbi esetben amint találsz jobb munkát, válthatsz. Amint találsz lehetőségetz továbbképezheted magad. Akár lehetsz önellátó is, ha azt akarod. Csak rajtad múlik, hogy élsz az előtted álló lehetőségekel, mivel szabad vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!