Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Szerintetek nem káros, hogy a...

Szerintetek nem káros, hogy a fiatal tizenéves korban sulykolták a fejünkbe a sok háborút, meg az elmebeteg, sivár életű költők verseit?

Figyelt kérdés

Így 25 évesen kezdem megérteni, mikről is volt szó anno, amikor 10-12 évesen elkezdték nekünk tanítani ezeket. Akkor persze annyira nem is érdekelt az egész, egy nagy, érthetetlen bemagolni való tananyag volt számomra a történelem és az irodalom is. Így most jöttem rá, talán azért, mert az alap életfelfogásom teljes mértékben összeegyeztethetetlen azzal a végtelen mocsokkal, ami a világban történik. Mik maradtak meg nekem? Mások leigázása, hatalomra törés, öldöklés, ellentétek. A költők zűrös életei, hányattatott sorsuk, meg a folyamatos szenvedés amit ezért a verseikbe írtak.

Nem tudom mi lenne a megoldás, mert eltitkolni ezeket ostobaság, akit érdekel az olvasson utána. De ahhoz, hogy a világ megváltozzon, valami csodának kéne történnie.

2020. jan. 4. 22:57
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

A tanulással nem okozol se magadnak, se másnak problémát.

Rossz és jó nincsenek egymás nélkül. Sose tudnád értékelni a békét, ha nem tudnád, hogy milyen a háború.

A legutóbbi kötelező olvasmányunk az Ivan Iljics halála volt, ami röviden összefoglalva a címszereplő hosszas haláltusájának a története. Szomorú történet? De még mennyire. Megbántam, hogy elolvastam? Nem. Nem, mert a mű végére érzi át az olvasó annak a jelentőségét, hogy egy élete van és azt nem pazarolhatja el. Ugyanezt a tanulságot egy komédia nem, vagy csak nehezen, tudta volna átadni.

18/L

2020. jan. 4. 23:31
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
Fogadd el, hogy a világ kegyetlen, az emberi faj kegyetlen.
2020. jan. 4. 23:33
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

Javaslom, hogy olvasd el az 1984-et, a Szep uj vilagot,

Fahrenheit 451-et, a Marsbeli Kronikakat.

Egyenlore ennyi, de legalabb az 1984-et,

akkor megertened, hogy miert fontos az oktatas, a tudas megszerzese.

Tudom, hogy a tanarok, a tananyag egy kalap kaki, sokkal erdekesebben is lehetne tanitani, de jo esetben abban segit, hogy megtanulj gondolkodni, kritikusan, hogy ne tudjanak minden szarral megetetni.

2020. jan. 4. 23:38
 14/20 anonim ***** válasza:
Persze, vannak versek, amik durvák, morbidok, lélekrombolók, de ezeket ha jól tudom nem általánosban, hanem 11-12. osztályban tanítják. Abban a korban ez szerintem nem probléma, nem kell mindent tabuként kezelni.
2020. jan. 4. 23:58
 15/20 A kérdező kommentje:
#14 Én a Walesi bárdokra emlékszem még, amit 5. vagy 6-ban tanultunk.
2020. jan. 5. 00:01
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

Azzal mi a baj?

Én a mai napig imádom. Emiatt kezdtem el érdeklődni Arany munkássága iránt.

18/L

2020. jan. 5. 00:05
 17/20 A kérdező kommentje:
Semmi, örülj hogy te elvagy az ilyenekkel, olvasd őket ha boldogabbá tesz.
2020. jan. 5. 00:09
 18/20 anonim ***** válasza:
100%
Páran megírták miért kell ezekről tanulni. Viszont döbbenet, hogy 25 évesen teszed fel ezeket a kérdéseket...
2020. jan. 5. 01:11
 19/20 anonim ***** válasza:
57%
Én megmondom őszintén, hogy a történelem órákon a füzetembe rajzolgattam, irodalom órákon meg a szöveggyűjteménybe. Tökre nem érdekelt egyik tárgy se, töriből végül kettesre érettségiztem, magyarból meg hármasra, mert a nyelvtannal sikerült feljebb tornászni a kettest. (Többi tárgyam ötös lett, szóval nem vagyok hülye. :D) Mostanra a gyerekem lesz nemsoká iskolás, de engem azóta sem érdekel se a történelem, se a klasszikus irodalom. Megjártam pár egyetemet, szeretek tanulni, de engem leginkább a természettudományok kötnek le, más egyébnek nem látom sok értelmét, nem is marad meg a fejemben, hiába olvasok utána. Szóval összegezve, rám teljesen hatástalan volt az iskolában oktatott történelem és irodalom. Károsnak sem mondanám, inkább időpazarlásnak. Persze, biztos vannak jó páran, akiknek nem az, de nekem elfecsérelt idő volt a javából.
2020. jan. 5. 01:35
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a Walesi bárodk kimondottan egy élvezhető mű, legalábbis a mi osztályunk nagyon szerette, hangzatos, ritmusos.
2020. jan. 5. 11:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!