Szerintetek nem káros, hogy a fiatal tizenéves korban sulykolták a fejünkbe a sok háborút, meg az elmebeteg, sivár életű költők verseit?
Így 25 évesen kezdem megérteni, mikről is volt szó anno, amikor 10-12 évesen elkezdték nekünk tanítani ezeket. Akkor persze annyira nem is érdekelt az egész, egy nagy, érthetetlen bemagolni való tananyag volt számomra a történelem és az irodalom is. Így most jöttem rá, talán azért, mert az alap életfelfogásom teljes mértékben összeegyeztethetetlen azzal a végtelen mocsokkal, ami a világban történik. Mik maradtak meg nekem? Mások leigázása, hatalomra törés, öldöklés, ellentétek. A költők zűrös életei, hányattatott sorsuk, meg a folyamatos szenvedés amit ezért a verseikbe írtak.
Nem tudom mi lenne a megoldás, mert eltitkolni ezeket ostobaság, akit érdekel az olvasson utána. De ahhoz, hogy a világ megváltozzon, valami csodának kéne történnie.
A tanulással nem okozol se magadnak, se másnak problémát.
Rossz és jó nincsenek egymás nélkül. Sose tudnád értékelni a békét, ha nem tudnád, hogy milyen a háború.
A legutóbbi kötelező olvasmányunk az Ivan Iljics halála volt, ami röviden összefoglalva a címszereplő hosszas haláltusájának a története. Szomorú történet? De még mennyire. Megbántam, hogy elolvastam? Nem. Nem, mert a mű végére érzi át az olvasó annak a jelentőségét, hogy egy élete van és azt nem pazarolhatja el. Ugyanezt a tanulságot egy komédia nem, vagy csak nehezen, tudta volna átadni.
18/L
Javaslom, hogy olvasd el az 1984-et, a Szep uj vilagot,
Fahrenheit 451-et, a Marsbeli Kronikakat.
Egyenlore ennyi, de legalabb az 1984-et,
akkor megertened, hogy miert fontos az oktatas, a tudas megszerzese.
Tudom, hogy a tanarok, a tananyag egy kalap kaki, sokkal erdekesebben is lehetne tanitani, de jo esetben abban segit, hogy megtanulj gondolkodni, kritikusan, hogy ne tudjanak minden szarral megetetni.
Azzal mi a baj?
Én a mai napig imádom. Emiatt kezdtem el érdeklődni Arany munkássága iránt.
18/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!