Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » A magyarok miért határolódnak...

A magyarok miért határolódnak el bármilyen idegen nyelv elsajátításától?

Figyelt kérdés
Nem zavarja őket, hogy az Európában leghátul vagyunk az idegen nyelvek tudásában?

2019. júl. 30. 11:19
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
91%

Én nem így veszem észre. Legalábbis az én környezetemnek nagyon fontos a jó nyelvtudás, általánosságban elmondható, hogy egy gimnáziumban a különböző nyelvek megtanulása a legértékesebb tudás.

Nálunk mindenki nyelvekből hajt a legjobban.

Az angol felsőfokú vizsgám megvan, és szándékom az olasz közepet is megszerezni két éven belül. Persze, angolból is bőven van mit tanulnom még, de egy egyetemi vagy munka felvételinél azért jól mutat a nyelvvizsga. Ha pedig az olasz is megy majd legalább olyan jól, mint most az angol, akkor egy harmadik nyelvet is szeretnék megtanulni.

18/L

2019. júl. 30. 11:46
 12/33 anonim ***** válasza:
13%

Sajnos an block elhatárolódnak az önfejlesztéstől,fejlődéstől és a képzéstől.

Lusták inkább mert ebbe bele kell tenni a melót.

2019. júl. 30. 11:50
 13/33 anonim ***** válasza:
91%
Én nem látom, hogy elhatárolódnának a nyelvtanulástól, sőt szerintem alapvetően az az elterjedt vélekedés, hogy nyelveket tanulni nagyon jó és nagyon hasznos, sőt alap. Szerintem itt inkább az emberek hozzáállásával, a céljaikkal és a nyelvtanulásról való elképzeléseikkel van a probléma. Én azt látom, hogy sokan úgy képzelik el, hogy elmennek valamilyen tanfolyamra, utána elmennek nyelvvizsgázni, ami természetesen csak úgy elsőre csuklóból sikerült és akkor hoppá, máris perfektül beszélik az adott nyelvet és akkor minden szuper. Arról nem is beszélve, hogy sokaknál a hagyományos értelembe vett nyelvtanulás már fel sem merül, hanem jön a népszerű elgondolás, hogy majd én otthon megtanulom, mert idegen nyelven nézek filmeket, sorozatokat, duolingozok és akkor ez elég, mert a magyart sem könyvekből tanultam. A kedvencem pedig a kimegyek pár hétre, hónapra külföldre és ott majd valami csoda történik és hazatérve majd anyanyelvi szinten, akcentus nélkül fogom beszélni a nyelvet, mert anyanyelvi környezetben az csak úgy rám fog ragadni. Most lehet, hogy úgy tűnik, hogy én valami kivénhedt, vaskalapos nyelvtanár vagyok, aki fél, hogy elveszíti a munkáját vagy ilyesmi, viszont én nem az ellen vagyok, hogy vigyük ki a nyelvtanulást az osztályteremből. Sőt, én azt mondom, hogy rendszeresen kell gyakorolni, használni a nyelvet annyi élethelyzetben, amennyiben csak tudjuk és ne az legyen a nyelvtanulás, hogy csak töltögeted a munkafüzetet, hanem igenis olvass, nézz filmeket, próbálj idegen nyelven beszélni, ha alkalmad van rá és aláírom, hogy ezek hasznosak és szükségesek. Viszont én azt látom, hogy az emberek inkább csak takaróznak ezekkel a módszerekkel, mert meg akarják úszni a munkát, mert nekik nyűg nyelvtant tanulni, mert nekik unalmas szótárazni vagy utánanézni különböző kifejezéseknek, idiómáknak stb., stb. Ráadásul mindenki gyorsan akarja, lehetőleg a legrövidebb idő alatt, a legolcsóbban és azért a realitások talaján maradva azt kell, hogy mondjam, hogy egyik napról a másikra senki nem fog megtanulni egy nyelvet. Sokaknak pedig nem is az a céljuk, hogy elsajátítsák a nyelvet és ténylegesen tudják is használni a magánéletükben vagy a munkájuk során, hanem az, hogy meglegyen a papír. Megvan a papír, onnantól kezdve pedig kész vége, mert én tudok egy idegen nyelvet és akkor be is lett fejezve a nyelvtanulás. Ezeken pedig nem segítenek a jelenlegi oktatási rendszer, az általános nyelvoktatási módszerek, a követelmények tanulásnál és munkavállalásnál meg hát ugye milyen dolog az, hogy valakinek nincsen nyelvvizsgája, mekkora szégyen és akkor a gyerek is most azonnal csinálja meg, mert a Julcsika kislányának már 9.-ben megvolt a nyelvvizsgája.... Szóval szerintem van itt baj rendesen, de nem gondolnám, hogy ez abban rejlik, hogy az emberek ne akarnának nyelveket tanulni.
2019. júl. 30. 11:52
 14/33 anonim ***** válasza:
67%

"Van amikor az ember marhaságokat mond"

Mint pl. te, Sztrogoff

2019. júl. 30. 11:57
 15/33 anonim ***** válasza:
89%

Szerintem munkától függ.

Sokan beszélnek több nyelvet is, fiatalok és idősebbek között is, ha a munkájukhoz kell.

Aki nem használja, az nem is tudja. Fiatalok sem.

Én is tanultam több nyelvet. Amelyiket sose kellett használnom, azt teljesen el is feletettem.

2019. júl. 30. 12:06
 16/33 anonim ***** válasza:
87%
El vagy tájolva fiam.
2019. júl. 30. 12:10
 17/33 anonim ***** válasza:
94%

Nem határolódnak el.

Csak van pár olyan tényező, amik miatt hátrányban vagyunk más európai országokhoz képest:

1. Európában három fő nyelvcsalád található: germán, latin, valamint szláv. Meg ott van három nyelv: a magyar, a finn, meg az észt, amik egyikbe sem tartoznak bele. Sőt, míg a finn és az észt szinte egymás nyelvjárásai, addig a magyar bár finnugor nyelv, mégis irtó távol áll a finntől. Nincs olyan nagyobb nyelv Európában, ami számunkra közel állna. Ellenben egy olasz lazán megtanul spanyolul, mert annyira hasonló a két nyelv. Egy cseh tanulás nélkül is érti a szlovák és a lengyel nyelvet, és nem okoz neki különösebb nehézséget megtanulni oroszul. Egy holland játszi könnyedséggel megtanul angolul is, és németül is, hiszen mindkettő nagyon hasonlít az anyanyelvére. Egy svéd tanulás nélkül is megérti a norvég nyelveket (mert norvég nyelvből is kettő van), és írásban a dán is teljesen érthető számára. Emellett a német is elég közel áll hozzá, sőt, az angol sem túl távoli.

Ellenben a magyarok számára mindhárom uralkodó nyelvcsalád iszonyatosan idegen. Teljesen más szókészlet, teljesen más nyelvtan, más nyelvi logika.

2. A nyelvoktatási rendszerünk a béka popója alatt van. Vagy talán még ott sincs.

(Nem, nem a tanárok hibája, vagy nem csak a tanároké.) Miből áll az iskolai nyelvoktatás? Abból, hogy tök életszerűtlen leckék mondatait nyaljuk be, meg mechanikusan biflázzunk be egy tonna szabályt. Én 9 év alatt nem kerültem olyan helyzetbe, hogy folyamatosan, és huzamosabban csak az adott nyelven szabadott megszólalnom. Utána beiratkoztam egy teljesen kezdő tanfolyamra, és másfél év alatt eljutottam arra a szintre, ahová 9 év iskolai tanulással nem sikerült.

Véletlen az, hogy akik nyelvvizsgát tesznek, azoknak a többsége különtanárhoz jár? Pedig ha összeszámoljuk, hogy hány nyelvórát ülünk végig az iskolapadban, az bőségesen elegendő lenne egy középfokú nyelvvizsgához.

Egyébként meg a 40+ korúak azért sem tudnak folyékonyan oroszul beszélni, mert az utóbbi 30 évben nem használták. Gyakorlás nélkül pedig könnyen felejt az ember.

2019. júl. 30. 12:24
 18/33 anonim ***** válasza:
91%
"De a lakosság ezen részének folyékonyan kéne beszélnie oroszul. De oroszul sem tudnak." - Kötelező volt tanulni, de használni már nem használják olyan aktívan, mert közben volt egy rendszerváltás, amit meg nem használsz, az kikopik, akkor is, ha csillagos ötös voltál belőle az iskolában.
2019. júl. 30. 12:27
 19/33 anonim ***** válasza:
91%
Miért írnak ki naponta ostoba és túlzó általánosításokat ide a kisgyerekek?
2019. júl. 30. 12:33
 20/33 anonim ***** válasza:
25%
Érdekes nekem nem kellett nyelvtanár és mégis van felsőfokú angolom
2019. júl. 30. 12:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!