Nők miért nem foglalkoznak tudományokkal, gazdasággal és politikával? Bármi ilyen konferenciára járok kb 2-5% a női részvétel.
"# 51/52 Időpont ma 13:59"
Rendben. Akkor félreértés volt.
:-)
A National Instruments ismeri valaki?
"Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a társadalom rossz beidegződése, amikor azt gondolja, hogy az IT, az elektronika vagy műszaki tudományok férfias szakmák és a nőknek ott nincs keresnivalójuk. Ez tévedés. Az NI Hungary Kft-nél folyamatosan emelkedik a női munkavállalók létszáma, jelenleg a teljes foglalkoztatottak 35 százaléka, a menedzsment 30 százaléka nő"
Érdemes lenne utánanézni , mielőtt hülyeségeket írtok ki.Más nagyobb cégeknél sem 2-5% az arány.
Elég megnézni az egyetemeket is, ugyanolyan arányban vannak nők is a természettudományos szakokon.De gyógyszerészként,orvosként is hasonló arányban vannak(GYTK-n inkább a nők vannak többen)
A gazdaságis szakokról ne is beszéljünk,ott bőven többen vannak a nők.
Persze ez még "csak" egyetem,de ha kikerülnek remélhetőleg emelik majd ők is a statisztikát.
Már régen nincs meg az,hogy bizonyos szakmákhoz csak a férfiak érthetnek. Ilyen hozzáállással ,mint a kérdező meg néhány kommentáló,csak a saját szűklátókörűségeteket mutatjátok be.
Külföldi felmérés, de na:
"Durván növekedésnek indult a női programozók száma
Bár manapság divat a nők alacsony számára panaszkodni az informatikai munkaterületeken (is), valójában a programozók körében a jelek szerint erre nincs semmi ok. A munkaerő-piacon újonnan megjelenő fejlesztők között ugyanis mára megközelíti a nők száma a férfiakét - azaz, az új kóderek között közel annyi a férfi, mint a nő.
Legalábbis erre a következtésre jut egy, az IDC és amerikai Alkalmazásfejlesztők Szövetsége (ADA) által a közelmúltban elvégzett felmérés, amiben világszinten vizsgálták többek között a nemek megoszlását is a programozók körében. Az eredmények szerint a kevesebb, mint egy év tapasztalattal rendelkező kóderek között 58%-42% volt a férfiak és a nők aránya - azaz, a nemek majdnem ugyanolyan mennyiségben képviseltették magukat.
Ugyanakkor az egy évnél több tapasztalattal rendelkezőknél az arány már 70%-30% körülire tolódik el, a 10 évnél több tapasztalatot felmutatni képes fejlesztőknél pedig már 80%-20% az arány a férfiak javára. A 20 évnél is régebben dolgozó kóderek körében pedig már csak alig 14% a nők aránya, és 86%-ukat teszik ki a férfiak.Bár az eredmények elvileg születhetnének abból is, hogy a nők közül az első tapasztalati év lezárása előtt jóval többen hagyják el a pályát, mint férfi társaik, a tanulmány készítői szerint nem ez, hanem a tényleg a korábbiaknál magasabb számban a piacra belépő női programozók az okai az egymáshoz közelítő arányszámoknak. Így jóslatuk szerint a következő években jelentős eltolódás várható lesz a programozók között a nemek tekintetében, és mindennapos jelenséggé válhatnak a női kóderek is."
Forrás:
---
Egyébként én programozást tanultam az egyetemen. Akkoriban még nagyon gyerekcipőben jártak a közösségi oldalak, ezért nem nagyon volt olyan online felület, ahol tananyagot vagy bármilyen információt tudtunk volna megosztani az évfolyamtársainkkal. Ezért összedobtam egy honlapot, ahol ezt meg lehet tenni. Mindezt becenéven tettem, amiből nem derült ki a nemem. Kezdetben kaptam a sok dicséretet a klassz honlapért. Aztán amikor egy hozzászólásból kiderült, hogy lány vagyok, akkor hirtelen olyan üzeneteket kezdtem kapni, hogy "ahhoz képest, hogy lány vagy, nem is rossz a honlap" meg "nem gondoltam volna, hogy ezt egy lány csinálta" és így tovább.
Na ekkor voltam elsős az egyetemen, de már ez megalapozta a további hangulatot. Későbbiekben az előadások és gyakorlatok alkalmával is többször előfordult, hogy éreztették velem, hogy én nem odavaló vagyok, mert ez egy férfiszakma. Volt amikor csak burkoltan utaltak rá, de olyan is volt, amikor a tanár ezt ki is mondta. Aztán amikor gyakorlati helyet kerestem, nem találtam sehol, volt ahol szóba sem álltak velem. Ahol bejutottam az irodaházakba és volt lehetőségem látni, hogy kik dolgoznak ott, ott a foglalkoztatottak 100%-a férfi volt.
Végül ez az egész elvette a kedvem attól, hogy tovább próbálkozzak, mert láttam, hogy nőként nem sok esélyem van érvényesülni ezen a területen. Úgyhogy pár év után szakot váltottam, egy kifejezetten "női" szakot végeztem el és most abban a szakmában dolgozom. És teljesen biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki a férfiak hozzáállása miatt mondott le arról, hogy egy férfiasnak tartott szakmát válasszon magának.
En ugy latom, hogy ma mar azert kicsit konnyebb dolguk van a noknek, de akik 10+ eve kezdtek el a szakmaban dolgozni (mernok vagy informaikus, programozo stb), azok tudnanak meselni.
Alapvetoen azt latom, hogy itt ternek el a velemenyek, mert akik a 2000-es evek elejen jartak foiskolara vagy egyetemre, nem evfolyamonkent, hanem a 3-5 ev alatt talalkoztak osszesen kb 6-8 lannyal a szakon.
Akik 10+ eve kezdtek dolgozni, azok elott bizony nem voltak nyitott kapuk midenfele europai unius kvotakra, vagy nok felzarkoztatasra hivatkozva. Nem voltak mindenfele kulon noknek szolo rendezvenyek, nem volt semmi. Megkaptuk sokan a nem noknek valo szakma, vagy nokbol nem lesznek mernokok elutasitasokat, illetve akinek sikerult is bejutni, azt sem fizettek meg ugy mint a ferfi kollegakat.
Es ez most nem arrol szol, hogy hibaztatunk mindenkit, nem hibaztatunk senkit, ez volt, ez teny.Nekunk ezt mondtak.
Nem is olvasgattunk errol statisztikat, hogy kit hany helyrol utasitottak el, vagy maradt el az eloleptetes, fizetesemeles stb, mert akkor meg nem volt telesz.rva az internet panaszkodo feministakkal meg ferfigyulolo p.csakkal. Higgyetek el ezeket es az ilyen a noket mi sem szeretjuk, hisz erosen kozrejatszanak abban, hogy rossz a nok megitelese.
De nem mind vagyunk ilyenek, igenis sokan vagyunk, akik ertunk ahoz amit csinalunk, es megdolgoztunk erte hogy ott legyunk ahol vagyunk. Ezt azert nem annyira hihetetlen, meg ha nem is ezt mutatja az atlag.
Ma mar valoban mas a helyzet, talan konnyebben elfogadjak a noket, de a fizetesekben sajnos meg mindig akadnak kulonbsegek. Teny viszont az is, hogy ma mar masok a nok is...
Nem tudom, hogy a hozzaszolok tobbsege mennyi idos, es mennyi szakmai ill. munka tapasztalattal rendelkezik, de ugy velem, hogy sokan vannak koztuk akik nemreg kezdtek a palyat, es ezert ilyen elesek az ellentetek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!