Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Nők miért nem foglalkoznak...

Nők miért nem foglalkoznak tudományokkal, gazdasággal és politikával? Bármi ilyen konferenciára járok kb 2-5% a női részvétel.

Figyelt kérdés
Így nem maradnak le a kultúráról, társadalomépítésről, jól fizető állásokról?
2017. febr. 2. 09:35
1 2 3 4 5 6
 11/59 anonim ***** válasza:
41%

9#: Szó nincs róla. Egyre több a szingli, egyre több a minimál család (nincs gyerek, a párok lazán elvannak, nincsenek klasszikus apa-anya szerepek), mégsem növekedett ilyen számban a nők aránya pl a kérdéses területeken. Nagyrészüket egyszerűen nem izgatják ezek a témák. Nem tudom, mit nem lehet ezen érteni..

Nincs kirekesztés, viszont elvárások vannak, különösen műszaki területen...

2017. febr. 2. 10:31
 12/59 Noblesse Oblige ***** válasza:
75%

Szerintem a kultúránk (és élen szép hazám) nagyon behatárolja a nőket és életútjukat.

Iskolai felmérések szerint általános iskolában pl. a lányok sokkal jobbak matekból, fizikából, informatikából.

Van egy általános iskola ahol robotika szakkör van, és kb. 0 fiú a tagja.

Valahol 5. és 7. tájékán kezd ez az arány romlani. Akkor a fiúk lesznek a reáltárgyakból erősebbek.

Én mindig azt éreztem, hogy a nőknél nem preferálják ha okos. A férfiak még véletlen sem választanak olyan lányt aki náluk intelligensebb és okosabb, mert sérti a férfi büszkeséget. Ellenben a csinos lányokra nagy a kereslet, így a legtöbben megadják magukat a korszellemnek és legyen alapon inkább az érdekli őket, hogy legyen szépek.

Én is azért választottam csak a mérnök területet, mert az otthoniak mindig támogattak. A mamám hitt bennem, és azt mantrázta folyton, hogy van tehetségem tojjam le mások mit mondanak, én meg tudom állni a helyem.

Pedig az elhelyezkedéssel voltak gondjaim. Külföldön még fél diplomával is simán alkalmaztak, itthon kb. azt kaptam meg, hogy ez férfias szakma, inkább férfiakat keresnek.

A nők többségéből kiölik a hitet. Azt mondják, hogy ezt hagyják a fiúkra, ők értenek hozzá. Te csak legyél szép és ennyi.

Ott van pl. a rendőrség. A nők el nem tudták volna képzelni, hogy abban nő is csinálhat karriert. Aztán a tvben lement a Linda nevű magyar sorozat, ahol egy nő volt a rendőrség csodafegyvere, és attól az évtől 60-40% volt a jelentkezési arány a nők javára.

A férfiaknál menő, ha okos vagy sikeres, jó a karriered, de nőknél még most is lenézik ezt (hány olyan kérdés van itt kiirva, hogy bevallja a lány, hogy gépész, informatikus, kutatás vezető... stb és nem fogják érte a pasik diszkriminálni??) Kicsit több biztatás kéne, hogy ők is értenek hozzá, meg tudják csinálni.

Bár valami kezdet elindulni, mert a gépész szakon is évről évre több a női jelentkező. (az infót eddig is a nők uralták)

2017. febr. 2. 10:32
 13/59 anonim ***** válasza:
90%
Azon gondolkodtam, hogy az itteni válaszadók hol élnek, burokban, vagy egy hermetikusan elzárt tanyán? Szociológus vagyok és nő, az oktatóim minimum fele, szintén nő volt az egyetemen. Nem a középkorban élünk, ha valóban ment volna innen konferenciára bárki, akkor láthatta volna, hogy ezekben a szakmákban rengeteg a nő. A politikában viszont (itthon) tényleg kevés nő vesz részt, véleményem szerint főleg azért, mert itthon kell hozzá gyomor is, hogy valaki politizálni kezdjen. Külföldön rengeteg női államfő van, nemcsak Európában, hanem pl. Ázsiában is. Talán a híreket is érdemes lenne olvasgatni és nemcsak a gyk-t. A női-férfi bérkülönbség reálisabb téma napjainkban, mint az, hogy a nők nem érdeklődnek a társadalom iránt, ez ugyanis egyszerűen nem igaz.
2017. febr. 2. 10:34
 14/59 anonim ***** válasza:
68%
2017. febr. 2. 10:38
 15/59 anonim ***** válasza:
73%

Eleve kezdődik azzal, hogy már jó korán belenevelik a kislányokba, hogy mik NEM lehetnek. Nem lehetsz mérnök, mert az nem lánynak való. Nem lehetsz programozó, mert az férfi munka. Nem lehetsz buszvezető, autószerelő, műszerész, villanyszerelő, stb, stb, mert "az a fiúk dolga". Sőt, a természettudományos dolgokból sem lehetsz jó, mert az is mind "fiús".

Emellett mit lát a gyermek? Hogy a politikusok, tudósok, orvosok (a háziorvosokat kivéve) szinte mindegyike férfi, ez pedig csak megerősíti abban, hogy "az nem lányoknak való". Hiába lenne hozzá esze és tehetsége, többségükben eleve fel sem merül, hogy azt a pályát válassza.

Ha ezen társadalmi visszatartó erők ellenére is úgy dönt, hogy valami "fiús" pályát választ, jóval több nehézséggel kell megküzdenie, mint a férfiaknak. Láttam én olyan vizsgát egyetemen, ahol a nőknek jóval magasabb szintet kellett megütni ugyanazon osztályzathoz, mint a férfiaknak. A szem- és fültanúja voltam, amikor a vizsgáztató azzal az indokkal írta be az elégtelent, hogy a matematika nem való a nőknek. Persze, ismerjük a sablont, jobbnak kell lenni, meg kitartóbban küzdeni, és akkor sikerülhet. Aha... Csak akkor sem igazságos, hogy az egyik csoportnak ugyanazon tudás és erőfeszítés bőven elegendő a boldoguláshoz, a másiknak meg nem. Emiatt sokan főiskolán/egyetemen gondolják meg magukat, és választanak inkább valami "lányosabb" szakmát.

Ráadásul egy nőnek nagyságrendekkel nehezebb elfogadtatnia magát, mint egy férfinek. Ugyanazért a szakmai elismerésért egy nőnek jóval többet kell tenni. Nézz csak meg egy kötetlen szakmai beszélgetést, hogy vélekednek a nőkről! Na, azok után mondja valaki, hogy nem kirekesztő a szakmai közösség.

Emellett persze ott van az a tény is, hogy egy férfi könnyebben mond le a családról, mint egy nő. Általában egy férfi kevésbé ragaszkodik ahhoz, hogy legyen gyereke, mint egy nő. És ha már jön a gyerek, biológiai okoknál fogva a nő hónapokra kiesik a munkából. Emiatt is jelentős mértékű diszkriminációval kell szembenézniük. Ha meg már megvan a gyerek, vajon az apa vagy az anya az, amelyik könnyebben otthagyja a családot mondjuk egy egy hetes üzleti út kedvéért?

Szóval nem, nem azért nincs tele a tudományos és gazdasági élet nőkkel, mert ők annyira együgyűek, buták, tehetségtelenek lennének. Egyáltalán nem.

(A politikát meg egyre kevésbé sorolnám ide akkor, amikor az USA elnöke majdnem egy nő lett, és Európa legbefolyásosabb vezetője egy nő.)

2017. febr. 2. 10:40
 16/59 anonim ***** válasza:
41%

Szerintem a történelemnek hála van így.Nagyon sokáig el voltak nyomva a nők a férfiak által, megvoltak a szerepek,hogy ki miben lehet jó és kész.

De szerencsére az utóbbi évtizedekben már nem kell ehhez tartani magunkat. Én pl rengeteg mérnöknőt ismerek(én is az vagyok) és nagyon sok más női ismerősöm foglalkozik a tudományokkal vagy a gazdasággal. +rengeteg szakma van,ami régen tipikusan férfi szakma volt, most még is már inkább a nők vannak túlsúlyban(pl jogász,tanár..)

És bizony vannak olyan szakmák is,ami inkább női szakmának számít, mégis egyre több férfi választja azt hivatásul. Pl egyre több férfi műkörmösről tudok. A mai világban már nem ciki,hogyha más terület érdekel, nem az amit elvár a társadalom.

A poltika az egy más téma, sok embert hagy hidegen,nőket és férfiakat is egyaránt. De itt talán még el tudom képzelni,hogy a nőket kevésbé érdekli.

De a természettudományoknál és a gazdaságnál garantáltan nincs így.Elég megnézni az egyetemeken a nemek arányát. Nagyon sok nő van,mérnöki szakokon is. A vegyészmérnöki,környezetmérnöki,biomérnöki szakokon nagy részben lányok vannak. Közlekedésmérnökin,építészmérnökin is elég sok lány van és évről évre egyre több. Ugyanúgy lehet egy nőnek is reál érdeklődése, nem kell magatokat felsőbb rendűnek hinni.

2017. febr. 2. 10:44
 17/59 anonim ***** válasza:
69%

17 # vagyok

az a baj,hogy nagyon sokan szeretnek ítélkezni más felett és bírálni őket.

a férfi műkörmös ismerőseim is meg vannak bélyegezve,hogy ők biztosan melegek, más magyarázat nincs rá,hogy ez érdekli őket..

nagyon maradiak az emberek.. én pl írtam,hogy mérnök vagyok. szintén kaptam elég sok beszólást az évek során, nehezen hiszik el sokan,hogy ugyanolyan jó lehet egy nő is ezeken a területeken.. primitívek sajnos.

és hogy még jobban fokozzam a dologot,ismerek női villanyszerelőt is.. vállalkozásuk van ,jó benne.

2017. febr. 2. 10:50
 18/59 anonim ***** válasza:
67%
Nagyon aranyosak ezek a vélemények, de ez kb. 40 évvel ezelőtt volt igaz, hogy nem nagyon volt női mérnök, közgazdász, stb. Bár jobban belegondolva inkább 60 évvel ezelőtt. Nyilván nem mindegy, hogy milyen környezetben nősz fel, ahol eleve nem látsz felsőfokú végzettségű embert, meg csak a sarki boltban van munka a nőknek, ott nem lesz reális rálátásod erre. Azt tudom javasolni, hogy Budapesten a Petőfi híd budai hídfőjénél van az Elte társadalomtudományi és természettudományi kara, az informatika is ott van. Nyugodtan be lehet menni bárkinek, el lehet olvasni az ajtókon a neveket, hogy kik, milyen nemű emberek tanítanak ott, ez nyilván reálisabb képet ad majd, mint a közvetlen környezet. Hogy élvezetesebb programot is ajánljak évente egyszer van kutatók éjszakája, akkor is érdemes bejönni valamelyik egyetemre és meghallgatni akár egy női oktatót, szerencsére vannak sokan.
2017. febr. 2. 11:01
 19/59 anonim ***** válasza:
13%

Gonosz kirekesztő, szexista férfiak miatt mások a nők meg a férfiak. Persze, meg anyám a brit királynő...

Ha ez igaz lenne akkor az egyetemen 1:1 arányhoz közeli számok lennének, nem 20:1

2017. febr. 2. 11:13
 20/59 anonim ***** válasza:
100%
Azért kíváncsi lennék, hogy miért van az összes válasz lepontozva?! Látszik, milyen "értelmiségiek" járnak ide...
2017. febr. 2. 11:21
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!