Miért tartják sokan a magántanulást borzasztó dolognak?
Például több olyan kérdést is olvastam, ahol a kérdező a magántanulói lehetőségekről érdeklődött, és elég durván leb.szták a válaszolók, hogy: "Magántanulóság, mi? Mit képzelsz magadról? Nem akarsz tanulni??? Menjél csak iskolába!!!"
Nos, az, hogy magántanuló akar lenni valaki, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy nem akar tanulni. Ennek több oka is lehet:
- bizonyos tantárgyakra vagy egy sportra sokkal jobban akar koncentrálni, és ezt könnyebb úgy megvalósítania, ha nem jár iskolába
- a településén nincs erős iskola, ahova jár, ott kiközösítik/gúnyolják/megverik, viszont nem akar még elszakadni a szüleitől, és elmenni bentlakásba egy távolabbi városba
Amúgy mindkettőre tudok konkrét példát is, nem csak kitaláltam. Biztos van olyan eset, amikor tényleg azt akarja a diák, hogy csak otthon üljön, és ne csináljon semmit. De rengeteg esetben meg nem ez a helyzet. Mégis, ha valahol felhozzák a magántanulóságot, egyesek úgy reagálnak, mintha az illető megerőszakolt és megölt volna egy csecsemőt. ("Mit képzelsz??? Ki vagy te??? Hogy gondolod???" stb.)
Amúgy én szeretek tanulni (igaz, nem mindent), de én is szívesen lennék magántanuló. És nem azért, hogy itthon üljek, és ne csináljak semmit, hanem mivel elég könnyen tanulok, hamarabb meglenne a kötelező anyag, és többet tudnék tanulni olyan dolgokat, amik mondjuk nincsenek a tantervben, de érdekelnek, és hasznosak lehetnek számomra majd felnőttkoromban. Meg a második ok miatt is, amit leírtam, a település legerősebb iskolájába járok, de itt is nagyon szar a közösség, sok a menőző, be-beszólogató hülyegyerek, semmi kedvem ezekkel egy helyre járni.
"Más az, ha egy ilyen döntés kényszer, mert akkor valahogy meg kell oldani, de..."
Ha a gyerek nagyon rosszul érzi magát az osztálytársai között, de nincs más hely, ahova mehetne, és ott jobb is lenne, akkor lehet kényszernek nevezni?
Amúgy azt az érvelést meg is tudnám érteni, hogy pl. "Sajnálom, szívesen engednélek, de nincs rá pénz." De van olyan, hogy nem ez a gond, csak valaki elvből elítéli a magántanulóságot, és úgy beszél róla, mintha az a Sátántól való lenne.
"Igen, de lehet, hogy a szülőnek fel kell adnia az állását, hogy otthon lehessen..."
Mert?
Azt se tudod miről beszélsz 77%-os, már miért kéne feladnia?
Szerintem inkább hanyagold ezt a dolgot.
S csak úgy elmondom, beszéltem erről tanárokkal s egy igazgatóval is, akik csak jobban tudják mint valami random diák :D s ők azt mondták, hogy nem, nem feltétlenül kell magántanár ilyen esetben. Anyagi kockázata sem olyan magas. Ha a gyerek képes rá, igen is megtudja tanulni :D
"Igen, de lehet, hogy a szülőnek fel kell adnia az állását, hogy otthon lehessen..."
Oké, ha a szülő próbálja megoldani, csak nagyon nehéz helyzetben van, ezért nem tudja, az teljesen érthető. De mikor valaki elvből a magántanulóság van, és picsog, hogy az milyen rossz, az nem.
Am látszik egyeseken, hogy életükben nem tanultak autodidakta módon :D
Bocsi, de ez a magántanulóság nem csak annyiból állhat, hogy fog egy könyvet s tanul ezerrel. Csak úgy szólok, az interneten nagyon sok minden fent van. Én sokszor kb. megbuktam volna, olyan szar voltam a matek egyes részeiből, s nem, nehogy azt higgyétek, hogy a tanár tudta elmagyarázni, mert tőle valamiért sosem értettem meg :D
Ráadásul a tárgyak egy része tényleg csak bemagolós, inkább azokkal lenne baj amit meg kell érteni, de ha értesz hozzá még azokkal SE.
S nem kell ehhez magántanár, csak talpraesettnek kell lenni.
"Amúgy miért kellene feladnia az állását? Egy nagyobb gyerek elvan egyedül otthon."
Nemcsak egy nagyobb gyerek. Van egy 9 éves húgom, még az is képes egyedül itthon lenni, ha valakit rendesen megnevelnek s nem életképtelen, akkor menni fog ez is neki :D Mondom fas.zságot beszél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!