Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Hogy lehetnek ilyen rossz...

Hogy lehetnek ilyen rossz indulatúak a pestiek?

Figyelt kérdés
Kb. egy hónapja költöztünk fel a Párom munkája miatt egy vidéki megyeszékhelyről. Én kismama vagyok, úgyhogy most nem dolgozom, szóval elismerem, hogy könnyebb dolgom van, mint azoknak, akik 8-10-12 óra munka után rohannak haza, de amit az utóbbi napokban tapasztaltam, nagyon kiábrándított. Például egy alkalommal a villamoson szerettem volna leszállni, elég nagy tömeg volt, én meg messze ültem az ajtótól, de szép lassan elindultam az ajtó irányába, senkit nem löktem fel, mindenkit illedelmesen megkértem, hogy engedjen át. Mikor a csuklóba értem, az előttem álló lány rámförmedt, hogy ő is leszáll ám. Erre én megálltam és kétségbeesve próbáltam kapaszkodót keresni, mert egyik sem volt elérhető. Láttam a körülöttem állók arcán, hogy látják, hogy kapaszkodót keresek, de eszébe se jutott volna senkinek félrehúzódni, inkább azt olvastam le az arcukról, hogy "Nem tudsz kapaszkodni? Hát ess el! Még beléd is rúgok!" Úgyhogy életveszélyben éreztem a babámat, a villamos még kétszer megállt a piros lámpánál, aztán a megállóban, én meg terpeszbe állva próbáltam egyensúlyozni, hogy ne essek el. Igaz, nem látszik még rajtam kabátban, hogy babát várok, de nem vagyok biztos benne, hogy ha látszik, nagyobb empátiában lett volna részem.Legalábbis nem igazán látom, hogy itt jellemző lenne, hogy az emberek segítenek a terheseknek-babakocsisoknak-időseknek. De szerintem ez már túl van a közönyön, mintha egy csomó emberben merő rosszindulat lenne, és az lenne napja fénypontja, hogy látja, hogy valakinek baja esik. Persze azt értem, hogy itt a nagyobb embertömeg miatt sokkal több a csaló is, és talán ez öli ki az emberekből az empátiát, de azért elég elkeserítő. Egyszer már ájultam el a terhességem alatt, ha esetleg máskor is előfordulna ilyen az utcán...hát nem tudom, itt hány ember menne el mellettem, mire valaki mentőt hívna :( Akire ez nem igaz, kérem ne vegye magára, nyilván én is találkoztam kedves és segítőkész emberekkel, de arányaiban nem sokkal :S

2017. jan. 4. 10:37
1 2 3 4 5
 21/42 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

De írtam:

"Akire ez nem igaz, kérem ne vegye magára, nyilván én is találkoztam kedves és segítőkész emberekkel, de arányaiban nem sokkal :S"

És tényleg nem löktem fel senkit.Mondtam hogy "Elnézést"a csuklóig,úgy törtem utat magamnak,és ha valakihez hozzá értem mondtam hogy bocsánat.

2017. jan. 4. 13:26
 22/42 anonim ***** válasza:
15%

"Akire ez nem igaz, kérem ne vegye magára, nyilván én is találkoztam kedves és segítőkész emberekkel, de arányaiban nem sokkal :S"

Ezt is olvastad, uttsó? Azok fröcsögtek, akik helyből leoltották a kérdezőt. Én pedig tárgyilagosan és szabatosan leírtam azt, amit tapasztaltam medikaként.:-)

2017. jan. 4. 13:29
 23/42 anonim ***** válasza:
87%

"Mondtam hogy "Elnézést"a csuklóig,úgy törtem utat magamnak,és ha valakihez hozzá értem mondtam hogy bocsánat." - Bocsánat, ennyiből senki nem fogja tudni, hogy azért törtél utat, mert le akarsz szállni. :-) Legközelebb fogalmazz teljes mondatban, például így:

"Elnézést, leszáll a következő megállónál?" ha azt mondja, hogy nem, akkor "Én viszont igen, lenne szíves tovább engedni? Köszönöm!" Ez különösen érvényes, ha az ajtóhoz érkezel. Ez ebben a formában udvarias kérés és viselkedés, de annyi, hogy elnézést meg bocsánat, nem. :-) Különben is, a bocsánatot akkor használjuk, ha valakit meglöktünk, ráléptünk a lábára, stb.

2017. jan. 4. 13:45
 24/42 anonim ***** válasza:
88%
"Hogy lehetnek ilyen rossz indulatúak a pestiek?" - Ez pedig általánosítás. :-)
2017. jan. 4. 13:45
 25/42 anonim ***** válasza:
22%

""Elnézést, leszáll a következő megállónál?" ha azt mondja, hogy nem, akkor "Én viszont igen, lenne szíves tovább engedni? Köszönöm!" Ez különösen érvényes, ha az ajtóhoz érkezel. Ez ebben a formában udvarias kérés és viselkedés, de annyi, hogy elnézést meg bocsánat, nem. :-)"

Ha legközelebb utazol pesti buszon, kérlek, vegyél fel egy ilyen társalgást, és oszd meg velünk. Kétlem, hogy sikerülne, de azért próbálkozz, előbb-utóbb csak összejön.:-)

2017. jan. 4. 14:10
 26/42 anonim ***** válasza:
86%
"Ha legközelebb utazol pesti buszon," - 32 éve utazom pesti buszokon, és képzeld, működik. :-)
2017. jan. 4. 14:11
 27/42 anonim ***** válasza:
89%

A kapaszkodó általában kiváltság a csúcsforgalomban, és nem biztos, hogy látszik rajtad a nagykabát alatt, hogy terhes vagy.

Ha a villamos még kétszer megállt, akkor meg sokkal előbb álltál fel, mint indokolt lett volna.

A lányt annyiban venném a védelmembe, hogy gyakran próbálnak leszálláshoz az emberek elém tolakodni, főleg a Keleti körül, igaz, én olyankor már az ajtóban állok, de közölni szoktam az emberekkel, hogy pontosan mikor indul a vonatom, hogy valószínűleg gyorsabban futok, mint ő, és hogy mennyire fogok áttaposni rajta, ha elém áll. Akár terhes, akár nem.

Nem téged hibáztatlak, félre ne értsd. Csak ha belegondolok, hogy mi lenne, ha minden udvariassági normát betartanék... Napi 20 perccel többet utaznék :D

Viszont azt tapasztaltam, hogy terhes nőnek átadják a helyet (nyáron, ha látszik rajta a terhesség, télen kérni kell), a babakocsisnak pedig segítenek. Én nem szoktam, mert eddig még mindig (!) akadt egy-két fiú, aki felpattant, és előbb ért oda. Ájult embernek viszont már segítettem, szerintem mindenki más is megtenné.

Egyébként vidékről költöztem fel, én azt tapasztalom, hogy nem rosszabb, csak itt 0 és 99 között mindenki olyan mentalitással közlekedik, mint otthon az idős nők "banyatankos hiéna" altípusa.

2017. jan. 4. 14:14
 28/42 anonim ***** válasza:
0%
Szeretnék hangfelvételt róla. 6 évig utaztam pesti busszal, meglepne, ha ennyit változott volna a társalgási tónus.:-)
2017. jan. 4. 14:15
 29/42 anonim ***** válasza:
96%
Személyiségi jogokat sértené, ha hangfelvételt készítenék, ráadásul nem elég erős a telefonomon a diktafon funkció, hogy jól hallható legyen a forgalom zaja mellett még ez is. Inkább próbáld ki, én ajánlom a híresen tömött 7-es buszcsaládot és bármelyik metrót is. :-)
2017. jan. 4. 14:20
 30/42 anonim ***** válasza:
97%
Nyugodtan lehet utálni a pestieket, mert ez úgyis divat, már megszoktam, de azért az emberek itt is értékelik, ha valaki udvariasan kér.
2017. jan. 4. 14:22
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!