Szerintetek mire utal ez a kérdés?
Minden másnap hajat mosok, és szerintem sosem igénytelen a frizurám...ehhez képest ha megkérdezte a barátom anyukája, h "frissen van mosva a hajad?" Válaszolta, h igen, rendszeresen szoktam mosni, miért? Ja csak mert olyan frissnek néz ki.
Nekem ez iszonyú furán hangzott, máskor nem néz ki frissnek? Mondom, sosem mutatkozom zsíros hajjal. Mire utal ez a kérdés? Szerintetek nem bántó kicsit?
Ez...túlreagálod, nincs benne semmi, most tűnt fel neki, szerintem semmi rosszindulat sincs benne.
(Ha 10 éve hordod ugyan azt a cipőt és megdicsérik akkor felháborodsz,hogy és eddig nem volt jó? hogy nem dicsérted emg!)
Én sem látok ebben semmi rosszindulatot.
Amúgy azt tudod hogy a kétnaponkénti hajmosás nem igazán tesz jót a hajnak? és fejbőrnek??
En sem erzem sertonek, biztos ma kulonosen szep volt es most feltunt neki. :)
Biztos kicsit erzekenyebb vagy most. :)
Az egészséges fejbőr rugalmas, hidratált, felszíne halvány rózsaszín, felszíne nem hámlik, felrakódásoktól mentes, a hajzat fényes, rugalmas a szálak felszíne sima.
A termelődő faggyú védelmet nyújt a fejbőrnek és a hajszálaknak, biztosítja csillogását, rugalmasságát. Ha a faggyú mennyisége megnő a fejbőr zsírossá válik. A fejbőrről a felesleges faggyú a hajszálakra kerül a haj elnehezül, olajosan fénylő vagy fakó lesz, nehezen formázható, lelapul.
Sebacea
enyhébb formája a zsírosodásnak, száraz állapotú
a hajhagymák szintjén van túltermelés
a hajhagymákat zsírburok veszi körül, akadályozva a tápanyag felszívódását
matt színű felrakódás képződik a bőrön
a hajszál fénytelen
a hajhagymák zsírral szívottak, szétmállanak
a hajszál elvékonyodik, hullik
Seborrhea
erősebb, folyékony zsírosodás
a panaszos 1-2 naponta mossa a haját
a fejbőr olajos tapintású
a hajszálak összetapadnak, zsíros
a zsíros, elnehezült haj nehezen formázható, a frizura lelapul
kellemetlen szagú
A hajzsírosodás oka:
vegetatív idegrendszer feszült állapota (baleset, válás, haláleset, a munka elvesztése)
endokrin mirigyek működési zavarai
gyógyszerek mellékhatása (antibiotikum, fogamzásgátló, vízhajtók, véralvadásgátlók,...)
egyes betegségek következtében
szülés után
örökletes hajlam
helytelen táplálkozás, hajápolás
A hajzsírosodás kezelése:
A problémát nem lehet csak samponos hajmosással orvosolni. Megszűnéséhez életmódváltás is szükséges.
A kereskedelemeben kapható zsírosodás elleni samponok nagy részének pH értéke a lúgos tartományba tartozik, ami tovább bontja az amúgy is sérülékeny fejbőr védekező (barrier) rétegét. A zsírt leoldja, de azt a fejbőr csak és kizárólag zsírral tudja visszapótolni és megkezdődik az ilyenkor ismert szélmalomharc. A helyes kímélő kezelés:
Alapos hajmosás, speciális anyagcsere fokozó, gyulladáscsökkentő anyagokkal (citromfű, menta, rozmaring, zsálya, boróka).
Hidratáló pakolás mely nem zsírosítja a fejbőrt és nem nehezíti el a hajat.
Fontos a fejbőr masszírozása, hogy a felesleges faggyú ne a tüszőbe folyjon vissza, így a hajszál megmenthető.
Nem lehet folyamatosan friss a hajad.
Én fiú létemre naponta mosok hajat, különben mosott szar feelingem van.
És még így is észre lehet venni, hogy frissen mosott -e a hajam, vagy már eltelt -e azóta pár óra.
Sőt, szerintem jobban nézek ki pár órája mosott hajjal, mint teljesen frissen mosottal.
Felesleges mindig a frissességre koncentrálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!