Régen miért csak így vették fel a férjük nevét a nők?
Figyelt kérdés
Kovács István felesége Kovács Istvánné. Miért nem tartották meg sose a nők a saját nevüket a férjezett nevükben? Nem is volt rá lehetőségük? Tehát például Kovácsné Horváth Mária. Nem nagyon volt régen ilyen. Manapság már szerencsére elterjedt a kötőjeles megoldás is, én is azt választottam, így megtarthattam a saját nevem teljesen, csak előtte a férjem vezetékneve is szerepel. Régen ez gondolom elképzelhetetlen volt. Szomorú, hogy a nő neve semmit nem számított, konkrétan el kellett dobnia ha férjhez ment.jan. 23. 06:49
41/44 anonim válasza:
#25 nagyon jól fogalmaztad meg, eltüntetik a nő személyazonosságát.
Vegyük példának azt hogy megkérdezünk egy idős hölgyet hogy mi a neve. Az mondja hogy özv. dr. Kovács Istvánné. Ebből megtudjuk hogy férjezett, vagyis az volt mert már meghalt a férje, aki dr. volt, a nevét is tudjuk, dr. Kovács István volt. De ki a néni, hogy hívják?
Kétszer házasodtam, a második férjemmel élek, egyik alkalommal se változtattam nevet. Vagyok aki vagyok.
42/44 anonim válasza:
Eleve régebben - és most ne az utóbbi 2-3 évtizedet értsük ide - csak így lehetett a nevüket felvenni. Emellett meg egyfajta "társadalmi elvárás" is volt. Ez olyan, hogy pl. most miért extrém ritka, hogy egy házasságban a férj vezetéknevét öröklik a gyerekek? Pedig már jó ideje lehetőség van rá, hogy a feleség vezetékneve öröklődjön tovább. Viszont csak olyannál láttam erre példát, ahol nem voltak házasságban, és az apa kategorikusan elzárkózott az apa-szereptől, vagy netán nem is volt ismert a kiléte. De normális házasságban még a tágabb ismerősi körömben senkinél nem láttam, hogy a gyerek a nő vezetéknevét kapta volna meg. Miért? Mert "ez a szokás".
43/44 anonim válasza:
"De normális házasságban még a tágabb ismerősi körömben senkinél nem láttam, hogy a gyerek a nő vezetéknevét kapta volna meg. Miért? Mert "ez a szokás"."
Pedig ma már a férj is felveheti a feleség nevét. Németeknél divat, de emlékezzünk 2 évtizede Duetsch-Für Tamásra.
44/44 anonim válasza:
Puskás-Dallos Bogi, Puskás-Dallos Peti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!