Régen miért csak így vették fel a férjük nevét a nők?
Köszönöm!

Így igaz, a nő sokáig nem számított teljes értékű embernek, ezért vette fel a nő a férfi nevét, és nem fordítva. Így a nevéből lehetett tudni, hogy kinek a "tulajdona", ki felel érte.
Később ez már inkább csak mint szokás maradt meg, de még lehetett volna tartani a születési nevet is (a férj neve nélkül), csak egyrészt ez sok pasinak szinte sertés volt, másrészt a nőnek is presztízs volt férjnél lenni, szóval a többség büszkén lecserélte a saját nevét egy férfinévre, csak hogy végre -né lehessen.

Az ilyen félremagyarázásokat nem értem minek, minthogy száz éve nem számított a nő embernek. Modern szemmel nézve lehet így van, mert most a nő dönthet a vezetéknevéről. Ez ugyanaz, mintha azt kérdezném miért volt olyan sok írástudatlan abban az időben? Miért volt olyan lassú a posta? Miért kézzel a kádban mostak ruhát az asszonyok naphosszat? Mert más idők voltak, nem volt ingyenes iskola, nem volt teherautó, nem volt autómata mosógép és ez volt a természetes. Így van ez a női vezetéknevekkel is.
Amúgy kérdező, gondolom a te vezetékneved az apád vezetékneve. Miért van ez? 100 év múlva ez is el fog tűnni, és mindenki szabadon kitalálhat a gyerekének egyet, és fura lesz, hogy valaki az apja nevét hordta egy életen keresztül, és ítélkezik milyen elnyomó társadalomban élünk.

A házasságkötés előtt a gyerekek vezetéknevéről is nyilatkoztunk. Gondolom, ez most is így van.
#14 voltam

Mikor régen?
"Egyébként azért vettem fel a férjem vezetéknevét, mert ő szerette volna, hogy felvegyem"
Hát, ez... érdekes.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!