Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Régen miért csak így vették...

Régen miért csak így vették fel a férjük nevét a nők?

Figyelt kérdés
Kovács István felesége Kovács Istvánné. Miért nem tartották meg sose a nők a saját nevüket a férjezett nevükben? Nem is volt rá lehetőségük? Tehát például Kovácsné Horváth Mária. Nem nagyon volt régen ilyen. Manapság már szerencsére elterjedt a kötőjeles megoldás is, én is azt választottam, így megtarthattam a saját nevem teljesen, csak előtte a férjem vezetékneve is szerepel. Régen ez gondolom elképzelhetetlen volt. Szomorú, hogy a nő neve semmit nem számított, konkrétan el kellett dobnia ha férjhez ment.
jan. 23. 06:49
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:
58%

Akkor újra: Az hogy a házassággal egy nő elveszti a TELJES nevét, és a keresztneve az lesz, hogy ISTVÁNNÉ, az bizony az elnyomás szimbóluma.

Annak a jelképe, hogy megszűnt önálló személynek lenni, és a házasság pillanatától kezdve ő már csak egy feleség. Nem Piroska, Mária vagy Jolán, hanem Kovács István felesége. Megszűnt az önálló identitása.

Attól, hogy a korabeliek magát a szokást nem érezték sértőnek, attól még a lenézés és elnyomás jelképe volt. Különben miért alakult volna így? Miféle indok van arra, hogy egy nő elveszítse a keresztnevét? Mi támasztja ezt alá? Mitől jó, hasznos, fontos ez bárkinek? Milyen funkcionális előny származik ebből?

Csak nem az, hogy megszűnik a nő önálló identitása, és egy tartozékká válik?

A vers bemásolása meg full fölösleges. Semmit sem bizonyít Petőfi példája. Ilyen alapon az Elfújta a szél emg azt bizonyítja, hogy az amerikai rabszolgák boldog, szabad és megbecsült emberek voltak.

jan. 23. 12:45
 32/44 anonim ***** válasza:
65%
Megint csak az történik, mint manapság mindennél, hogy egy alig pár tízéves ideológia alapján újra kell értelmezni a történelmet és megírni az orwelli újmúltat. Igen,sajnos voltak, sőt vannak kényszerházasságok, de ez nem azt jelenti, hogy nem voltak konszenzusos döntések a házasságban. A modern ember szereti felrúgni a hagyományokat, de akkoriban egyszerűen máshogy volt. Egy fiatal nő várta, hogy megházasodhasson és felvehesse a férje nevét, hiába elképzelhetetlen a te fejedben. Sőt a mai napig vannak akik büszkén felveszik a férjük nevét. Nem elnyomásból, hanem mert fiatalok és szerelmesek.
jan. 23. 13:06
 33/44 anonim ***** válasza:
51%

Orwelli - mondja ezt az, aki vagy nem olvasott Orwellt vagy nem értette. :D

A nők idetitásának kifosztása mindig is az elnyomás szimbóluma volt. Beszédes mindenesetre, hogy egyetlen kérdésemre sem felesz.

jan. 23. 13:47
 34/44 anonim ***** válasza:
13%

Istenem, ez egy hagyomány amit ma már nem kötelező használni. Úgy kérdezed, mintha bárki is be akarná vezetni. Sok hagyománynak nincs értelme.

Ilyen volt régen a nők csak szoknyát hordhattak. Mai napig sok nő szeret szoknyában járni, van aki kizárólag szoknyában jár. Akkor ez is az elnyomás jele? Vagy a hosszú haj? Magasssarkú cipő?

Amúgy Miért alakult így ki, hogy szoknyában kellett járniuk? Miféle indok van, hogy egy nő ne nadrágba járjon? Mi támasztja ezt alá? Miért jó, fontos, hasznos ez bárkinek stb...

jan. 23. 14:00
 35/44 anonim ***** válasza:
50%

34

A hagyományoknak nagyonis volt mögöttes tartalma, te sem gondolhatod komolyan, hogy minden tök random alakult a kultúrában. :D

jan. 23. 14:07
 36/44 anonim ***** válasza:
76%
Az én fiatal koromban nem volt jellemző, hogy megtartottuk a születési nevünket. Ez a -né változat bizonyos értelemben társadalmi rangot jelentett, és a legtöbb lány alig várta, hogy felvehesse. Rólunk sokan azt hitték, hogy nem vagyunk házasok. Tulajdonképpen a kötőjeles megoldás és az Xné +születési név is ebből az elavult változatból nőtt ki. Mindkettő azt hivatott jelezni, hogy az illető "elkelt".
jan. 23. 14:10
 37/44 anonim ***** válasza:
100%

Ismertem olyat, aki felvette a nevet "né" nálkül, az eredetit nem tudta senki.

Majd amikor elvált, és visszavette a születésit. Mindenki elkezdett gratulálni.

jan. 23. 14:17
 38/44 anonim ***** válasza:

"Miféle indok van, hogy egy nő ne nadrágba járjon? Mi támasztja ezt alá?"

Praktikusság. Egy gyors légyotthoz nem kell kicsomagolni. A szoknyát csak fel kell hajtani, a sliccet kigombolni, és már mehet is.

jan. 23. 14:20
 39/44 anonim ***** válasza:
100%
Én sem díjazom ezt a változatot -58 éves vagyok-. AZ én korosztályomban a többség már nem igy viseli a nevét. Anyám + anyósom náluk még ez volt a természetes. Az viszont megmosolyogtat ha egy fiatal nőt hívnak így Pl. "Balogh Tamásné". Itt egyértelmű, hogy a nő szabad akaratából van ez.
jan. 23. 14:21
 40/44 anonim ***** válasza:
70%

Egyik férfi rokonomnak két keresztneve van. Pl. Szabó Ferenc Pál. A felesége úgy vette fel anno a nevét, hogy Szabó Ferenc Pálné. Tehát a nőnek a középső neve konkrétan egy férfi név.

Ugye a -né szótag jelzi azt, hogy nőnemű személyről van szó, de kettős férfi keresztnév esetén nagyon gagyin nézne ki, ha kettőznék a -né szótagot is (Szabó Ferencné Pálné). De így meg nagyon furán hangzik nekem, hogy egy nőnek az a középső neve (vagyis első keresztneve), hogy Ferenc. Kissé bizarr.

jan. 23. 19:31
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!