Régen miért csak így vették fel a férjük nevét a nők?
Szerintem akkor is lehetett választani, csak ez volt a szokás.
Amúgy tök fasza hogy valakinek van vagy 3 egymástól eltétő neve. Bekerülsz egy nőkből álló munkahelyre, papíron xyné mindegyik, de persze nem hívhatod ynénak. Az bunkóság, attól hogy ez a személyigazolványában is a neve a drágának. Tanuld meg a leánykori nevét, meg a becenevét is...vicc kategória.
Már miért dobná el? Szinte minden hivatalos iraton szerepel a születési/leánykori név.
Amúgy ha ez ennyire kiakaszt, miért vetted fel a férjed nevét kötőjellel? Maradhattál volna a születési neveden is, feleségként. Ja, hogy hencegni azért jó, hogy elvett valaki...
Miért vagy ilyen ingerült? Nem akaszt ki a dolog, csak érdekel, hogy régen ez csak szokás volt e, vagy pedig így kellett tenniük a nőknek kötelezően.
Egyébként azért vettem fel a férjem vezetéknevét, mert ő szerette volna, hogy felvegyem. Először azt szerette volna, hogy "né" legyek, de azt nagyon nem akartam. Nekem ez nem is lett volna fontos, de neki az, és mivel szeretem őt ezért megbeszéltük, hogy akkor max kötőjeles formában.
Ezelött 50 évvel csak ebben a formában lehetett felvenni a férj nevét és hazásságkötéskor ez volt a kötelezö forma.
Egyes foglalkozásoknál - orvos, ügyvéd - külön kérvényezni kellett, hogy megtarthassa a lánynevét. Viszont ha elöször kötött házasságot, akkor a férjezett -né név után írva használhatta a saját nevét a foglalkozása miatt, tehát ilyen esetben lehetett XY-né dr AB
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!