Boltban jogosan nézhetnek bele a táskámba?
Kínai boltban voltam Budapesten, körbejártam, megnéztem néhány dolgot, egy barátnőmnek kerestem ajándékot, de nem találtam, így hát tovább mentem volna a másik kínaiba. Na amikor léptem volna ki at ajtón, utánnam ordított a kínai csaj szinte kinaiul hogy forduljak vissza. Kellett jó néhány perc hogy felfogjam a szavait, hogy ő a táskámba akar nézni.
Nyilván kinyitottam neki, hát nézze mert semmit nem vettem el, de ilyet megtehet? Illetve tényleg ennyire gáz ha bármi vásárlás nélkül megyek ki egy boltból?
"Nyilván kinyitottam neki, hát nézze mert semmit nem vettem el, de ilyet megtehet?"
Nyilván igen, mert engedélyt adtál arra, hogy belenézzen.
Ennyi hülyeséget hogy sikerült összeszedni?
Ha gyanús az ember, minden további nélkül rendőr hívható rá, az égvilágon semmi bajba nem fognak kerülni miatta, akkor sem, ha kiderül hogy mégsem történt lopás. A rendőr és a biztonságiőr is csak a munkáját végezte, nincs mi alapján bármelyikük is bajba kerüljön.
Rágalmazás vagy becsületsértés esete pedig maximum akkor állhatna fent, ha nagy közönség előtt, publikusan meghurcolnak. Hogy valaki meggyanúsít valamivel, annak semmi köze nincs becsületsértéshez.
"Kiröhögöd és lelépsz"
Nem léphetsz le, hiszen a másik félnek joga van téged visszatartani a rendőri intézkedésig.
"rendőrt meg ha hív, magát keveri bajba"
Nem keveri magát bajba, hiszen tettenérés esetén joggal tartod vissza a feltételezett elkövetőt függetlenül attól, hogy a bűncselekmény vélt, vagy valós.
"feljelentheted rágalmazásért és becsületsértésért"
Nem vagy tisztában a rágalmazás és becsületsértés fogalmával.
Harmadéves jogász hallgatóként szerintem tudom hogy mit beszélek. Ha nem látott a biztonsági őr semmi gyanús tevékenységet a kamerán, nem riasztott be a lopásgátló, teljesen jogtalan a vád. Amennyiben megpróbálja kipakoltatni a táskádat az üzlethelyiségben, azzal igenis bűncselekményt követ el, mivel csak rendőr végezhet motozást és csak elszeparált szobában, négyszemközt. Feltartóztatni persze joga van, a képébe röhögve elsétálás csak akkor működik ha nem akar rendőrt hívni. Ha igen, köteles vagy megvárni, majd miután a rendőr belenézett a táskádba, hivatalos "bocsánatkérő" nyilatkozatot kell tennie az üzletnek amiben elismeri hogy semmi jogsértőt nem követtél el, hogy tisztázzák a neved. Magát akkor keveri bajba az üzlet ha nem képes felmutatni semmilyen gyanús mozdulatot felvételen vagy hasonló amit lopásnak nézhettek. Ha Pistike beszólt, én meg bosszúból rendőrt hívok és azt hazudom hogy ellopott tőlem egy húszezrest, akkor is engem hurcolnak meg ha nem találják meg nála a pénzt, mivel megrágalmaztam.
Volt már hogy páromnak ki akarták pakoltatni a táskáját a Pennyben, de ott voltam és elmondtam ugyanezt akkor is. Miután a rendőr négyszemközt átnézte a táskáját, megnézték a kamerák felvételeit is amin semmi gyanús nem volt ami miatt felmerülhetett a lopás gyanúja, így az üzletvezető nyilvános bocsánatkérésével zárult az ügy.
" jogilag visszatarthatod a feltételezett elkövetőt"
Nem. A törvény így szól: "273. § A bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt bárki elfoghatja, köteles azonban őt a nyomozó hatóságnak haladéktalanul átadni, vagy ha erre nincs módja, a rendőrséget tájékoztatni."
Szó nincs tettenérésről. Tettenérés az, ha betörőt a lakásodban megtalálod a lakásodban, valaki el akarja lopni az autódat stb.
Itt arról van szó, hogy valaki nem vásárolt, ezért gyanús lett. Tettenérés akkor lett volna, ha látja biztonsági kamerán a lopást.
Arról sincs szó, hogy fel lenne jogosítva a fenti törvény alapján a bolt tulajdonosa kipakoltatni a táskát, hiszen onnantól a rendőrségnek kell átadni, és ha valóban tettenérés van, a lopott tárgy ott van, és azt a rendőr foglalja le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!